Læsetid: 4 min.

Gode tanker om den gode tid

6. januar 2000

En bog der viser, at tid kan indvindes og tilmed peger på hvordan det kan gøres - til dig der har alt undtagen tid

Tid
I vore dage er tiden blevet en mangelvare. Alle fartfobier er ophævet, ethvert ur har fartstriber på viserne, og selv udviklingen har svært ved at følge med.
Det sker endda, at posten kommer til tiden. Bump siger det i entreen på et aldeles uvant tidspunkt. Der ligger en bog med Ti tanker om tiden. Et hurtigt kig på en af siderne fortæller, at en skandinav kun har 30.000 timer at leve i, og hvor mange er ikke allerede brugt? Sveden springer frem på panden ved tanken.

Straks'er vs. om lidt'er
Man kan ligefrem høre minutterne rasle ud i forglemmelsen. Det gælder om at skynde sig. Det flimrer for øjnene af nye planer. Der er en trykken for brystet af uafsendte breve. Tyktarmen protesterer mod flere frokoster. Det økonomiske system løber løbsk. Leveren har oparbejdet en stor overarbejdspukkel, og hele det økologiske system vakler. Jorden ryster under mine postmodernistiske ben, og som om det ikke var nok, skal man gudhjælpemig også sætte tid af til noget så langsommeligt og gammeldags som at læse en bog.
Jeg bladrer adspredt i den. Hvor lang tid varer et kvarter, spørges der, og hvor mange straks'er går der på et 'om lidt'? Meget morsomt. Ha, ha, meget morsomt, men i det samme ringer telefonen, jeg er allerede for sent på den, og min kære bil er på værksted, så jeg må tage toget ind til byen. Det tager en masse af min tid, men for ikke at miste forbindelsen med virkeligheden imens, medbringer jeg min mobiltelefon. Mens jeg sidder i toget, kigger jeg videre i Bodil Jönssons bog. Hun er fysiker og professor ved universitetet i Lund, og hun påstår, at hun har nogle fif til folk der har alt, undtagen tid. I bogen skriver hun om klokketid og oplevet tid, om opdelt og uopdelt tid, om rytme og urytme, om fremadtanker og bagudtanker og meget mere.
Det ser faktisk meget interessant ud, og bogen er da også blevet en forrygende succes i Sverige, hvor den er solgt i 100.000 eksemplarer. Bodil Jönsson påstår, at barndommens oplevelse af evige sommerferier ikke er tabt, bare fordi man er blevet voksen.

Uendelig tid
Den uendelige tid er faktisk en mulighed for os alle, og hun - der er født i Helsingborg i 1942 - har faktisk erfaret, at jo ældre hun bliver, desto mere tid får hun; men det kræver en bevidst indsats, for industrialismen har erobret vores tankeverden og får os til at bruge begreber som effektivisering, automatisering, arbejdstid og fritid på så livsvigtige forhold som sundhed, omsorg, uddannelse og forskning, og når vi gør det, forvrænges vores opfattelse af virkeligheden, men vi bør huske, at mange af de tankemønstre, der er udviklet gennem de seneste 50 år, kan vise sig at være døgnfluer. De burde i det mindste datomærkes med en angivelse af udløbstid.
I det samme ringer den satans mobiltelefon igen. Det er fra værkstedet. Bilen er klar og kan afhentes, men jeg har ikke tid lige nu. Station efter station passeres, hver med sine dødningehvide urskiver så ingen skal glemme, at tiden siver ud af tidsbanken.
Imens læser jeg, at teknologer har vi nok af. Hvad vi mangler er tænkologer. De skal helst være unge, for det bør være den unge generations største opgave at hjælpe os med at finde nye tankemønstre, så vi kan leve i samtiden uden at miste vores egen tid, og Bodil Jönsson henviser til Platon der mente, at bag alt det skabte var der en ide.
En hest var således udtryk for 'hestheden', mens den enkelte hest blot var et ufuldkomment billede af denne 'hesthed'. Tænk, skriver hun, hvis vi begyndte at opfatte teknikken på samme måde?
Så ville vi lede efter 'teknikheden' og spørge efter den ide, der ligger bag alle dimserne, dingenoterne og mobiltelefonerne. De sidste hader hun, for de krænker vores urørlighedszone og får folk til at tale højt og larmende i toget, hvor der ellers bør være ro og stilletid.
Internettet elsker hun derimod. Det rummer en uendelig mængde af ajourførte oplysninger og det er tilgængeligt døgnet rundt. Det samme gælder den såkaldte snail-mail, også kaldet almindelig brevpost, såvel som e-mail. De bryder ikke hensynsløst ind og krænker folk, der er i færd med at tænke.

Glæde ved livet
Det er en glimrende bog, Bodil Jönsson har skrevet. En af glæderne ved den er, at man her træffer på et klogt menneske, der er glad for livet og dets mange gøremål. Det var da også en fornøjelse for hende at skrive bogen om vores forhold til tiden, fortæller hun.
Tak, Bodil Jönsson. Det var skam også en stor fornøjelse at læse den. Så kære læser, køb den bog, giv dig god tid til at læse den. Træk stikket ud og afbryd mobiltelefonen. Sig at du er i færd med noget meget betydningsfuldt. Det er du også:
Du er ved at erobre din egen tid tilbage. Tid behøver nemlig ikke at være noget, der løber fra en. Det er også noget, der kan indvindes. Bodil Jönsson viser hvordan. God fornøjelse.

*Bodil Jönsson: Ti tanker om tid. Oversat fra svensk af Christina Westenholz Bojlén. 145 sider. 148 kr. Rosinante

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her