Læsetid: 5 min.

'Det hele bliver meget værre på grund af medierne'

8. januar 2000

Jo mere debatten kører i medierne, desto mere isolerer indvandrerne sig, lød en af reaktionerne på den aktuelle udlændingedebat, da Information var til muslimsk fest i Valbyhallen

"Hvorfor er der ikke én eneste dansk politiker, der har sagt tillykke med Eid? Hvorfor er der ikke en, der har sagt noget positivt om Ramadanen? Hvorfor er der ingen, der siger: 'Vi er glade, fordi I er glade?' Skal jeg fortælle dig hvorfor? Det er, fordi de er bange."
Youssef Idiab, radiograf fra Brøndby Strand, er en af de omkring 4.000 muslimer, der fredag morgen - stort set ubemærket i myldretidstrafikken - samles i Valbyhallen i København for at fejre fastemåneden Ramadans afslutning, Eid-el-Fitr.
Eid-el-Fitr betyder "morgenmadsfesten" og er en lejlighed til at samles til bøn og til visitter hos familie og venner.
Efter 40 minutters bøn og prædiken går muslimerne - flest arabere og somaliere - rundt og hilser på hinanden med kindkys og omfavnelser. Det er i disse omgivelser, at Informations interview med nogle af de festklædte og glade muslimer foregår - i det gullige lys mellem betonvæggene, midt på håndboldbanen, som i dagens anledning er forsynet med diagonale bedestriber, der markerer retningen mod Mekka.
Youssef Idiab, der kom til Danmark som palæstinensisk flygtning fra Libanon i 1986 og i dag har dansk statsborgerskab, stemmer selv på SF. Det gør han på trods af, at heller ikke Holger K. Nielsen har ønsket glædelig Eid, og selv om SF har foreslået indgreb over for rituelle slagtninger:
"Hvis partiet virkelig ville gøre noget for dyrevelfærd, skulle de se på hele dyrets liv og ikke bare de sidste sekunder af det," siger Youssef Idiab.

S står i spidsen
Endnu mere undrer han sig over Socialdemokratiet, som for tiden "står i spidsen for debatten":
"Socialdemokratiet er det parti, mange indvandrere identificerer sig med, så det er virkelig et paradoks. De tror, at de tager pusten fra Pia Kjærsgaard, men de giver hende tværtimod et stort skub fremad. De radikaliserer fronterne mod hinanden. Jo mere debatten kører på den måde, desto mere vil de voldelige grupper også blive radikaliseret og lave hærværk," siger Youssef Idiab.
Han forudser, at indvandrerne ved næste valg vil holde op med at stemme på Socialdemokratiet, og at mange af partiets tilbageværende vælgere vil gå over til Dansk Folkeparti. Og så vil Youssef Idiab gerne sige noget om statsministerens nytårtale:
"Han talte om indvandrere fra Tyskland og Polen, som havde hjulpet danskerne. Men han glemte at sige, at folk fra Tyrkiet, Pakistan og Jugoslavien gav et stort skub til levestandarden. Han rakte ikke hånden frem til dem og sagde: 'Nu skal vi løse problemerne sammen med jer'. Man skulle tro, at det var Ekstra Bladet og B.T., der havde skrevet hans tale. Han mener, man skal sprede folk tvangsmæssigt. Han vil tvinge folk mod deres vilje. Den politik kan bruges af en diktator i et tredjeverdensland, men ikke her."
Medierne manipulerer
Youssef Idiab undrer sig over danskernes forhold til medierne. Han har observeret, at de fleste danskere godt er klar over, at medierne manipulerer med dem:
"Men problemet er, at de bliver manipuleret så meget af medierne, at de tror på, hvad medierne fortæller dem, selv om de godt ved, at medierne manipulerer," siger han.
Yassir S., der ikke ønsker sit fulde efternavn i avisen, er buschauffør. Han hører meget radio, når han er på arbejde:
"Jeg synes, det er for meget," siger han.
"Det hele bliver meget værre på grund af medierne. Hvorfor præciserer de ikke, at det kun er nogle få, der er kriminelle?"
Han er også imod ghettoer:
"Men hvad kan indvandrerne gøre imod ghettoer?" spørger han.
Kasem Ahmad fra Det Islamiske Trossamfund ringede torsdag og varskoede Information om, at der - i tilfælde af nymåne over Saudi-Arabien torsdag aften - ville blive holdt Eid fredag morgen i Valbyhallen.
Han er træt af medierne:
"Hvis man får ondt i hovedet, tager man en hovedpinetablet. Men hvis man får ondt i medierne, vender man ryggen til. Jo mere debatten kører i medierne, som den gør nu, desto mere isolerer indvandrerne sig," mener han.

For tæt på
Han synes, at debatten om de arrangerede ægteskaber går for tæt på og presser indvandrere i deres privatliv:
"Det ville være bedre at snakke om at skaffe folk arbejde, så de ikke er en belastning for samfundet," siger han, der også har palæstinensisk oprindelse.
I modsætning til mange andre mener han ikke, at det er en hindring for integration, hvis der bor mange indvandrere og flygtninge i et kvarter:
"Jeg bor i Mjølnerparken, hvor der er 96 procent udlændinge, men jeg føler mig fuldt integreret i det danske samfund. Hjemme hos os har vi TV 2, Danmarks Radio og også arabiske kanaler."
Han medgiver dog, at det kan være et problem for børnene, hvis de skal lære dansk i skoler, hvor 70 procent af eleverne er tosprogede, som det er tilfældet på Ydre Nørrebro i København, hvor han bor:
"Men danskerne kunne også gøre en indsats for integrationen, hvis de sendte deres børn i den lokale skole på Nørrebro," siger han.

Uretfærdigt
Muhamed, der ikke vil have sit efternavn i avisen, kom til Danmark som politisk flygtninge fra Kosovo for syv år siden. Han har svært ved at forstå, at man taler om at stramme reglerne om familiesammenføring:
"Jeg fik min kone herop efter familiesammenføringsreglerne. Det tog meget lang tid. Det synes jeg var uretfærdigt," siger han.
Han mener hellere, man skulle tale om at skaffe arbejde eller uddannelse til flygtninge og indvandrere:
"Man bruger meget tid på at snakke om familiesammenføringer, men man glemmer at snakke om arbejde og uddannelse," siger Muhamed.
Selv er han uddannet automekaniker, men den uddannelse kan ikke bruges i Danmark, har han fået at vide. Myndighederne har bedt ham vente på noget, de kalder "kompetenceafklaring", men det er aldrig blevet til noget.
"Det er som om, det danske samfund prøver at opdrage mig til, at jeg bare skal sidde og vente," siger Muhamed.
Men han gider ikke vente. Automekanikeren har arbejde som rengøringsmedarbejder i ISS.
Imam Ahmed Abu-Laban, der som sædvanlig holdt dagens khutba ('prædiken'), lægger en forsonlig tone, da Information spørger ham om udviklingen i forholdet mellem danskere og indvandrere:
"Forholdet mellem europæerne og immigranter er meget delikat. Men det er min opfattelse, at europæerne i stadig højere grad accepterer tanken om et multikulturelt samfund og forlader tanken om at udelukke folk," siger han på engelsk. Også han er palæstinenser og har i 16 år levet som flygtning i Danmark. Han føler sig stadig bedst tilpas ved at tale engelsk frem for dansk.
"Selvfølgelig findes der racistiske politiske partier og uansvarlige medier, der vil bruge visse begivenheder til at øge oplaget," medgiver han.
Youssef Idiabs kritik af, at de danske politikere ikke tør ønske muslimerne glædelig Eid, deler imamen ikke:
"Muslimerne er splittede. De fleste arabere fejrer Eid i dag, pakistanerne gør det lørdag, og marokkanerne gør det formentlig ikke før søndag. Når først muslimerne viser enhed, vil de også modtage en god respons fra det officielle Danmark," mener imamen.
Og hvad angår familiesammenføringsreglerne, så er imamen ikke så bekymret for eventuelle stramninger:
"Folk vil bruge deres hjerner til at finde smuthuller på den ene eller den anden måde," som han siger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her