Læsetid: 2 min.

'In casu mig selv...'

12. januar 2000

Optegnelser fra 18 dage i april 1945 in extenso viser, at Mogens Fog gerne ville være udenrigsminister

Dagbog
Mogens Fog ville gerne være udenrigsminister efter 2. Verdenskrigs ophør. Det fremgår af en dagbog, som historikere har haft adgang til, men som først nu er blevet offentliggjort - in extenso. Fog, der var fremtrædende medlem af Frihedsrådet, var taget til fange af tyskerne i Shellhuset, men i forbindelse med bombningen af denne bygning, lykkedes det ham at flygte.
I en periode herefter gemte han sig først hos maleren Albert Naur i Charlottenlund, senere hos andre venner, idet han ikke ville flygte til Sverige, men ønskede at fortsætte sit arbejde i Frihedsrådet. Han holdt en tid lav profil - og benyttede den til i 18 dage i april 1945 - undtagelsesvist - at føre dagbog. Den 4. april skriver han således efter et møde med bl.a. rådsmedlemmet Frode Jakobsen, der konsekvent omtales som 'den lille':
"Jeg lagde ikke skjul paa, at jeg gerne så Udenrigs(ministeriet) forbeholdt en hjemmefrontsmand, in casu mig selv. Det vilde blive en utaknemmelig og besværlig opgave, fordi der er saa meget at rydde op i, og jeg er vist ikke haandfast nok dertil. Men paa den anden side tvivler jeg noget paa Xmas' konsekvens paa denne post og Kauffm.(ann) maa i alle tilf.(ælde) holdes rede til rejse."
Det blev, som vi ved, alligevel Christmas Møller, der fik posten, mens Fog blev Minister for Særlige Anliggender.

Nedtonede noget
De forklarende parenteser i citatet er sat af cand. phil. Michael Kjeldsen, RUC, som har gransket de temmelig mange forkortelser. Kjeldsen har beskæftiget sig med dagbogen i forbindelse med et ph.d.-forskningsprojekt. Dagsbogsbladene er netop offentliggjort og kommenteres af Michael Kjeldsen i tidsskriftet Historie, som udgives af Jyske Selskab for Historie.
Michael Kjeldsen fortæller, at dagbogen belyser overgangstiden efter krigen og giver et godt billede af forhandlingsprocessen og den magtpolitiske situation, som den tog sig ud fra Mogens Fogs synsvinkel i en tid, hvor det socialistiske og det borgerlige Danmark skulle finde en regeringsløsning sammen.
Blandt det interessante fremhæver Kjeldsen Mogens Fogs ideer om et socialistisk og økonomisk program, som adskilte sig fra Frode Jakobsens.
Og der gengives synspunkter fra bl.a. kommunisten og frihedsrådsmedlemmet Alfred Jensen samt DKP's ideer om, hvordan Danmark skulle se ud efter afslutningen af krigen, ligesom man får et indtryk af Alfred Jensens overvejelser om DKP's styrke i fagbevægelsen, som denne antog for at være i bunden af medlemsskaren og ikke i bredden.
Mogens Fog, der døde i 1990, skrev sit sidste dagbogsblad dagen før, han genindtrådte i sit arbejde i Frihedsrådet. Han udgav sine erindringer i 1976, men nedtonede her noget af det, der er med i dagbogen.

*Et uddrag af Mogens Fogs dagbog bringes i Information førstkommende mandag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her