Læsetid: 2 min.

Katastrofens teori

13. januar 2000

Med kasper Nefer Olsens lille bog Katastrofeteori afslutter Det kgl. danske Kunstakademi dets lille, eksklusive Særtryk-serie

Ny bog
I firserne, hvor Kunstakademiet udgjorde en slags filosofisk eksperimentarium med særlig interesse for den franske, postmoderne tænkning, indledte Akademiet en forlæggervirksomhed, der skulle vise sig at række ind i det 21. århundrede. Man tog konsekvensen af, at de kommercielle forlag tøvede med at gå ombord i slige højpandede og dermed smalle udgivelser for de kloge få. De ville med søvngængeragtig sikkerhed blive tabsgivende. Det var altså ikke nemt at få oversat de skrifter, som man manglede desperat til undervisningsbrug, hvorfor man selv måtte tage affære. Det ændrede sig imidlertid i 90'erne, hvor de kommercielle forlag begyndte at ride med på den stigende filosofiinteresse.

17. og sidste
Siden 1992 har Akademiet udgivet en lille serie med Særskrifter, og man har netop sendt det 17. og sidste på gaden. Det er Kasper Nefer Olsens indføring i Katastrofeteorien, en lille orange bog, der udkommer på fredag. Serien redigeres af lederen af Billedkunstskolernes Afdeling for teori og formidling, Carsten Juhl, og af den nu afgåede malerprofessor Stig Brøgger, der ifølge Juhl har fostret de fleste af udgivelsestitlerne. Brøgger afvikler nu sin forlæggervirksomhed som konsekvens af, at han er gået af, men der udgives stadig en lind strøm af bøger fra Akademiet i de øvrige skriftserier. Jean-Francois Lyotard var i sin tid i tæt korrespondance med Brøgger og Juhl og sendte egne og andres manuskripter direkte til forlæggerne. Der er således udgivet ikke færre end seks små bøger i serien af Lyotard.

Komplekst, men letlæst
Kasper Nefer Olsens bog består af et essay i to dele. Første del beskriver katastrofeteoriens filosofiske grundlag. I anden del gennemgår han systematisk en række typiske, topologiske sitationer på katastrofer. Det er matematik og geometri uden il-
lustrationer. Alle hidtidige katastrofeteoretiske afhandlinger har rummet en ræk-
ke geometriske modeller.
Nefer mener imidlertid, at de er en hæmsko for en dybe-
re forståelse af katastrofeteorien. Men lad os lige slutte med Nefers egne ord sidst i bogen:
"Kaos er en 'magisk' tilstand, hvor - bogstaveligt talt - alt kan ske. Ingen kan sige at en sådan tilstand ikke findes eller kan findes; men det er på den anden side umuligt at pege den ud: hvis noget kan peges ud, er det fordi det kan gives en endelig bestemmelse, og i så fald er det ikke kaos. Intet og det uendelige forbliver de to uopnåelige poler for den menneskelige erfaring," skriver Nefer Olsen, der formår at iklæde endog meget komplekse tankegange et smukt og let læseligt dansk.

*Kasper Nefer Olsen: Katastrofeteori - en semantisk indføring. Det kgl. Danske Kunstakademi. 36 s. kr. 25. Kan bestilles på 33 12 68 60, lok. 4010. I serien kan erhverves en række endnu ikke udsolgte værker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her