Læsetid: 3 min.

Klassisk kort

25. januar 2000

Lyrik med pludselige udbrud
*En cd med helt ny musik er netop kommet på dacapo. Udgivelsen præsenterer komponister, som er født i 1950'erne og 1960'erne. Spillet af Figura Ensemblet som har forstået at overleve, endda som rent ny musik-ensemble. Musik af komponisterne John Frandsen, Svend Hvidtfelt Nielsen, Peter Bruun, Karsten Fundal, Jens Hørsving og Ivar Frounberg er i gode hænder. Alten Helene Gjerris er med i ensemblet - det nyder man i fulde drag. Hendes sanselige og smidige stemme gør godt i Frandsens lyriske stemninger i værket White Shadows til tekst af Pia Tafdrup. Hvidtfelt Nielsens mere energiske Through the Darklands orienterer sig i virkemidler, man synes at have hørt før, men her tilføjet en personlig tone. Peter Brunn taler med stadig tydeligere stemme i sin musik. Hans All things are His mirror har noget fjernøstligt, næsten melankolsk over sig. Statiske forløb præget af ro og afklaret tanke griber lytteren, der finder at Jørgen Gustava Brandts tekst er et perfekt valg til denne musik. Karsten Fundals musik i Memory hører til den danske 'lyrik med pludselige udbrud'. Det er skønhedssøgende musik, som man med glæde spiller. Ivar Frounberg er den ældste komponist og hans musik adskiller sig da også fra de andres. Frounberg tager afsæt i en anden tradition og vil et andet sted hen, end de yngre. Man kan ikke sige at Frounberg lefler for lytterne, de får noget at arbejde med. Måske det aktuelle værk er inspireret af Morton Feldmans tyste linjeføring? Jens Hørsving leverer cd'ens sortie - en farvestrålende rumsterstang af et stykke musik med titlen Walk with strangers, der bringer forrevne klange med 'dyb' tekst, der får en til at føle sig lidt dum.
... to arrive where we started... Figura Ensemble dirigeret af Henrik Vagn Christensen. dacapo 8.224143

Man gjorde et værk fortræd
*I Jens Hørsvings musik (på ovenstående omtalte cd) kan man dels høre, at komponisten er musiker, dels at jazzen engang var det foretrukne medium, trompeten instrumentet. I tilfældet Chick Corea er klaveret og jazzen sagen, men også Corea vil undersøge den klassiske musiks muligheder, med henblik på at skabe nye forbindelser. London Philharmonic Orchestra under Steven Marcurio plus Corea og venner i Spain er, hvad De bl.a. finder på denne ny cd. Jeg er normalt umanerlig large når det gælder orkestral indsovsning af gamle standards, selv om det måtte være med Boston Pops. Men at gøre Spain symfonisk, er at røre ved et monument, som ikke bør røres. I hvert fald ikke på den måde, med sekstet og orkester. På samme cd finder vi Coreas Koncert nr. 1 for klaver og orkester. Nydeligt, og pianisten kan i sandhed stadig sit håndværk, men inderligt uinteressant er det at lytte til.
Værker af Chick Corea. London Philharmonic Orchestra under Steven Marcurio. Sony Classical SK 61799

Musikalske kulturer mødes
*En af de andre store fra udlandet, der ikke er bange for at lade sig indforskrive i alle mulige sammenhænge, er cellisten Yo-Yo Ma. De fleste gange går det godt.
Jeg har ikke tal på de cd'er, manden har indspillet, men det er ikke få. Den seneste med titlen Silk Road, præsenterer musik fra vidt forskellige kulturer, men komponisterne søger alle at skabe balance mellem deres egen tradition og det fremmede. Deres ambition er at forny det gamle materiale. Komponisterne hedder Zoltán Kodály, David Wilde, Alexander Tcherepnin, Bright Sheng og Mark O'connor. Ma spiller forrygende godt. Varm anbefaling.
Silk Road. Yo-Yo Ma Solo. Sony Classical SK 61739

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her