Læsetid: 2 min.

K'NYT

27. januar 2000

Flyttedag i forlagsverdenen
*Først var det Gyldendal, og nu kommer Bonniers. Gyldendals datterforlag: Fremad, Forum, Hans Reitzel, Høst & Søn, Samleren og Tiderne Skifter flytter i løbet af foråret til Købmagergade, og nu følger Bonniers i Gyldendals fodspor og samler sine datterforlag under ét tag i en nyombygget maskinhal på Wilders Plads, Christianshavn. Chefen for Bonniers danske bogforlag administrerende direktør Annemarie Elkjær afviser imidlertid overfor Politiken, at centraliseringen skulle være første led i en sammenlægning af forlagene. "Vi ville være godt dumme, hvis vi fratog hvert enkelt forlag dets særlige identitet," siger hun og forklarer, at operationen går ud på at rationalisere IT-funktioner, økonomistyring og kantine. Alle forlag får egen indgang, eget husnummer og egen reception, hvis de ønsker det. De berørte forlag er Akademisk Forlag, Bogklubben 12 bøger, Børsen-Møntergården, Centrum, Greens Jura, Lindhardt og Ringhof samt L&R Fakta.

Adventurefilm Festival i Filmhuset
*Filmhuset i København danner i dagene fra den 3. til den 11. februar rammen om Københavns Adventurefilm Festival med eventyrfilm, udstillinger og diasforedrag. Æresgæst er en af vor tids kendteste opdagelsesrejsende Thor Heyerdahl, der vil modtage en pris for filmen om Kon-Tiki-ekspeditionen i 1947. Filmen har verdenspremiere på festivalen den 3. februar kl. 21.30. Desuden kan man opleve 118 days in captivity of ice om en Nordpolsfærd, dokumentarfilmen Risk om ekstremsport, samt Peter Engbergs lyriske verdensportræt Fremskridt - et nyt årtusind. Der uddeles priser i kategorierne bjerg-, adventure-, miljø- og kulturfilm.
www.adventurefilm.dk

Eskimoiske film på Nationalmuseet
*Der er gang i opdagelses- og naturfilmene i den københavnske vinter. Fra den 1. til den 13. februar viser nationalmuseet film om eskimoer og eskimoisk kultur. Her kan man se Jørgen Roos' film om polarforskeren Knud Rasmussen, Knud; man kan se Knud Rasmussens egen film, Palos brudefærd, samt The alien Look - Eskimos on film, der klipper en lang række forskellige film sammen - fra Peter Elfelts Kørsel med grønlandske slædehunde fra 1896 til Frøken Smillas fornemmelse for sne. De to sidste film i rækken er Med hundeslæde gennem Alaska og Netsilik-eskimoerne.
www.natmus.dk

Gerda Wegener i Danmarkshuset
*Den 3. februar udstiller Danmarkshuset på Champs-Elysées i Paris værker af den danske billedkunstner Gerda Wegener. Herhjemme vakte Gerda Wegener, der i 1912 emigrerede til Paris, forargelse, men hun blev populær i Frankrig. Det nyligt genåbnede Pompidoucenter ejer flere af hendes værker, hvoraf
la Sieste 1922 er med på Danmarkshusets udstilling.

Vrede i Norge over prisnomineringer
*I Norge er utilfredsheden stor over, at det ikke var den fremragende romanforfatter Jan Kjærstad, der blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris. Kjærstads trilogi om den norske tv-mand Jonas Wergeland er blevet kaldt et hovedværk i halvfemsernes nordiske litteratur. Beslutningen om at nominere Frode Grytten og Georg Johannesen - ingen af dem fik som bekendt prisen - er blevet mødt med hård kritik såvel i litteraturkredse som i dagspressen. Norge har ikke en chance, når Kjærstad ikke er nomineret, forudså Dagbladets kritiker - og fik altså ret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her