Læsetid: 5 min.

Kong Midas' sidste fest

3. januar 2000

Da Kong Midas døde for 2.700 år siden, blev der spist og drukket godt ved begravelsen. Madresterne er nu blevet analyseret, og de fortæller deres helt egen historie om datiden

Arkæologi
Myten om Midas, kongen af Frygien, fortæller, at alt, hvad han rørte ved, blev til guld.
Men for moderne amerikanske arkæologer, som har analyseret resterne af gravøllet i Midas gamle gravhøj i det centrale Tyrkiet, er det ikke den gyldne kunnen, som vækker størst interesse. Det gør derimod den besynderlige grog, Midas og hans undersåtter drak ved de festlige og sørgelige lejligheder.
Antropologer og arkæologer fra University of Pennsylvania har foretaget grundige kemiske analyser af de mad- og drikkerester, der blev fundet sammen med Midas 2.700 år gamle legeme i den stadig intakte og indtil da uåbnede høj i den gamle frygiske hovedstad Gordion, nær det nuværende Ankara. Den ildelugtende og gærede sorte masse på bunden af drikkeskålene har ifølge spektroskopiske analyser engang været en stærk og sikkert tvivlsomt smagende blanding af øl, vin og mjød, som dengang blev kaldt kykeon.
Forskerne kunne på baggrund af deres kemiske analyser konkludere, at en del af myterne omkring Midas er sande, og at det frygiske folk fra jernalderen sandsynligvis ikke kom fra Mellemøsten, som det står at læse hos Herodot, men fra det Europa, der nu kendes som den nordlige del af Grækenland. Illiadens beskrivelser af bronzealderens Mykene, der med Kong Menelaos og Agamemnon førte an i krigen mod Troja, indeholder nemlig lignende skildringer af berusende toddyer og af prægtigt mættende begravelsesceremonier.
"Denne drik er en del af en langvarig europæisk tradition, og den er blevet fundet i udgravninger i Skandinavien, og selv Skotland helt tilbage til 3.000 år før vores tidsregning," sagde lederen af forskerholdet fra Applied Science Center for Archaeology i Pennsylvania, Patrick McGovern, til fagbladet Nature. "At se den samme slags gærede cocktail i Frygien er slående."

Velbevaret grav
Myten om Kong Midas fortæller, at han bad Dionysos om at kunne lave alt, hvad han rørte ved, om til guld. Det forbandede ved sagen var blot, at Dionysos tog det lidt for bogstaveligt, således at faktisk alt, hvad han rørte ved, om det var mad, vand eller hans elskede datter, blev til guld. For igen at befri sig for sin tvivlsomme evne, måtte Midas bade i floden Paktolos. Han blev derefter adopteret af den barnløse frygiske Kong Gordius, som Midas arvede tronen efter.
Den historiske Kong Midas menes at have hersket i Frygien, det der nu udgør den vestlige del af det centrale Tyrkiet, i årene omkring 750 før vor tidsregning.
Udgravningsstedet i den gamle frygiske hovedstad Gordion, har været belejret af arkæologer siden 1950, men det var først i 1957 man fandt Midas gravhøj. Da graverne åbnede højen skulle de efter sigende være blevet mødt med en voldsom hørm af
harsk fedt, hvilket er ganske overraskende i betragtning af, at hulen er 2.700 år gammel.
Den viste sig at være bemærkelsesværdig godt bevaret, og man mener nu, at den er den ældste intakte træstruktur, der kendes. Inde i højen lå en 60-65 årig mand på et tykt lag af brogede tekstiler i en stor bjælkekiste. De assyriske inskriptioner på indersiden af gravhøjen, og de mange rigdomme inden i, tyder ifølge forskerne på, at liget vitterlig er Kong Midas.
Midas var uden tvivl meget rig, og den for datiden overdådige begravelsesceremoni ved gravhøjen fortæller da også, at der ikke skulle mangle på noget. Et utal af udsøgte mad- og drikkevarer blev serveret i de fineste potter og skåle, og resterne blev båret med ned i graven, for at Midas også kunne nyde måltidet efter sin bortgang.

Drukgilde
Hvilket er til stor glæde for arkæologer i dag. De kan nemlig bruge resterne til at fortælle, hvad der har været på menuen. I 18 stentøjskrukker og lerskåle lå der en brun masse, som var dækket til af et hårdt sort og skinnende lag et-eller-andet.
Sofistikerede teknikker fortæller, at kødet blev grillet før det blev skåret fra benet, og krydret med en speciel barbecuesovs med bl.a. anis, fennikel og olivenolie. Fedtsyrerne fortæller, at man spiste stærkt krydrede linser, lam og ged.
Drikkevarer var der som sagt rigeligt af. Forskerne fra Pennsylvania kalder Midas' gravhøj for "det mest komplette fund af drikkevarer fra jernalderen nogensinde." Der er mange forskellige beholdere, fine bronzespande, udsmykket med vædder- og løvehoveder, som man brugte til at blande og hælde op i de over 100 lerkrus, der blev fundet. Kemikerne kunne analysere sig frem til, at de forstenede sjatter bestod af en blanding af tartarsyre (som man normalt finder i druesaft og vin), kalcium oxalat (som findes i bundfald på øl brygget af byg) samt lange kæder af estere (en kemisk forbindelse som typisk findes i bivoks).
Til denne voldsomme blanding af vin, øl og mjød blev der også tilsat frugter såsom æbler og tranebær. I deres artikel spekulerer forskerne derfor over, om frygerne oprindeligt stammer fra balkanområdet eller det nordlige grækenland, fordi denne tykke vælling, som blev kaldt for kykeon, stammer fra de egne.

Stormagten Frygien
I Illiaden beskrives det, hvordan begravelserne foregik i datiden. Der var både ofringer og fester. Ofringerne kom altid først og var en slags rituel eller religiøs ceremoni. Hos Midas var de omkring 100 deltagere sandsynligvis medlemmer af den kongelige familie, præster og folk med andre høje embeder.
Forskerne bekræfter dermed antagelserne om, at Midas og det frygiske folk var af indoeuropæisk oprindelse, og bosatte sig i Lilleasien omkring 1200 f.kr. De brød hittitternes magt i området og grundlagde deres rige i det nuværende Yassihüyük, sydvest for Ankara.
Midas var blandt assyrerne kendt som krigskongen "Mita", der førte sit folk til rigdom og ære. Guld kunne arkæologerne ikke finde, selv om Midas ikke ligefrem led nød: "Han fik en proteinrig kost med masser af antioxidanter (f.eks. c- og e-vitaminer) fra de gærede drikke. Han havde ingen større synlige skavanker på skelettet. Han klarede sig ganske godt," sagde McGovern til Reuters.
Efter Kong Midas' død blev Frygien langsomt annekteret af Kongeriget Lydien, som i historiebøgerne er kommet til at stå i en anden rig mands tegn: Kong Krøsus.
Til september næste år vil forskerne på det arkæologiske museum i Pennsylvania arrangere en Midas-fest, hvor man skal kunne spise og drikke alt det, de gamle frygere spiste og drak. Hvis rejsen synes for lang, kan man sikkert selv arrangere et cocktailparty med kykeon på menuen: Bland et par juleøl med noget hvidvin og tilsæt en gæret lage bestående af lige dele vand og honning samt forskellige krydderurter. Rør godt rundt og drik det hele af et stort vikingehorn. Om ikke andet, så af historisk interesse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu