Læsetid: 4 min.

Kreml fortier tab

6. januar 2000

De russiske styrker møder stærk modstand i Tjetjenien, men i Moskva forsøger man at skjule tab - krigen kan være på vej mod et vendepunkt

På hospital nummer 1458, få kilometer nord for grænsen til Tjetjenien, ligger 20-årige Nikolai Tarasjuk i sin sygeseng.
Tarasjuk har været på hospitalet siden d. 2. januar, hvor hans enhed blev beordret til at indtage et hospital i det sydlige Grosnij. Tjetjenske oprørere lå på lur, og Tarasjuk blev såret. Han forsøgte at hjælpe en anden alvorligt såret soldat i sikkerhed i en tank, men i samme øjeblik blev tanken ramt af en granat og sprang i luften. Tarasjuk blev ramt i ansigtet af en granatsplint.
Han er ikke alene her på hospitalet. De fleste af de 100 mænd, som oprindeligt var i hans kompagni, er sårede, døde eller syge, og mange af dem befinder sig også på hospitalet. Kun otte er stadig i felten.
I venteværelset sidder sårede soldater. Lægerne har travlt. Hospitalet er beregnet til at kunne tage imod 150 patienter, men nu har man rejst telte i det omkringliggende område, og antallet af patienter er oppe på det dobbelte, rapporterer New York Times.
Lederen af hospitalet, Vladimir Sukhomlinov, fortæller til avisen, at antallet af sårede soldater, som ankommer til hospitalet, varierer fra dag til dag.

Propagandakrig
Meget tyder på, at de russiske styrkers forsøg på at indtage Grosnij og de omkringliggende bjergområder fører til stadig flere russiske tab. Ifølge Sukhomlinov er antallet af soldater, som bliver bragt til hospitalet 20 til 50 procent højere end for et par uger siden, før kampene omkring Grosnij blev optrappet. Det er netop i byer og i bjergområder, de tjetjenske oprørere har deres største styrke.
Mens kampene omkring den tjetjenske hovedstad intensiveres, er krigen ved at udvikle sig til en propagandakrig, hvor begge parter hævder at have succes og benægter at have tab.
"Operationen i Tjetjenien foregår som planlagt," sagde den russiske forsvarsminister, Igor Sergejev efter et regeringsmøde onsdag.
De seneste officielle russiske tabstal siger, at fem russiske soldater er blevet dræbt inden for de seneste 24 timer, mens 150 tjetjenske oprørere skulle have mistet livet. Ifølge den tjetjenske hjemmeside på Internettet er 70 russiske soldater blevet dræbt inden for det seneste døgn, mens 1.000 russiske soldater skulle have mistet livet i den sidste uge.
Den seneste officielle russiske opgørelse over de samlede tab i Tjetjenien er fra slutningen af december. Ifølge den er omkring 400 russiske soldater blevet dræbt og 1150 sårede, siden krigen startede.
Men det er en undervurdering af det reelle tal. Antallet af dræbte inkluderer f.eks. ikke de soldater, som er blevet sårede i kamp og senere er døde på et hospital. Tallet inkluderer heller ikke de russiske soldater, hvis lig ikke er blevet fundet eller identificeret, forklarer Sukhomlinov.

Umuligt at rapportere
Krigen i Tjetjenien har hidtil været en succes for Ruslands fungerende præsident, Vladimir Putin. Hans hårde linje over for de tjetjenske oprørere har gjort ham til en af landets mest populære politikere og dermed også til favorit ved præsidentvalget den 26. marts.
Men Putins succes afhænger af, at der primært kommer gode nyheder fra Tjetjenien. Det russiske folk husker stadig krigen fra 1994-96, som kostede omkring 60.000 menneskeliv, og ønsker ikke en gentagelse. Oplysninger om militære tab kan føre til, at han mister den store opbakning hos den russiske befolkning.
Derfor er det ikke blot geværer og guerillasoldater, de russiske soldater leder efter, når de standser folk ved deres vejposter. Også videobånd og notesblokke er i søgelyset.
Det næsten umuligt for udenlandske journalister at rapportere fra krigsområderne. I sidste uge blev syv udenlandske journalister tilbageholdt af russisk militær i 10 timer, fordi de ikke havde 'den nødvendige officielle tilladelse.'
"Billedet af en succesfuld krig i Tjetjenien har hele tiden været forbundet med Putins kampagne som ministerpræsident og med hans stigende popularitet," siger lederen af Glasnost Foundation, Aleksej Simonov til den russiske avis The Moscow Times.
Formanden for Journalistforbundet i Kaukasus, Maeirbek Taramov, opfordrede kort før nytår udenlandske journalister til at gøre alt, hvad de kunne for at blive i Tjetjenien.
"I den forrige krig afslørede udenlandske journalisters dækning af krigen det, som ellers var skjult. Det reddede mange tjetjeneres liv. Nu hvor den militære operation er genoptaget, er Rusland klar til at tage alle midler i brug for at få hævn. Fraværet af udenlandske journalister har gjort det muligt for russerne at optrappe krigen og udføre et folkemord på det tjetjenske folk," sagde han.
Heller ikke russiske journalister kan færdes frit i Tjetjenien. De få, som befinder sig i Grosnij, må kun opholde sig sammen med russiske militære enheder.
En talsmand for Tjetjeniens præsident, Aslan Maskhadov, sagde i går, at de russiske styrkers hidtidige succes med at indtage Tjetjenien er slut.
"Ruslands militærparade i i Tjetjenien er slut, og vi nærmer os et vendepunkt i den tjetjenske krig," sagde han.
Samtidig appellerede Maskhadov om en våbenhvile fra 8. til 11. januar for at give russiske og internationale observatører adgang til den belejrede by for at undersøge anklager om brug af kemiske våben, oplyser det russiske nyhedsbureau Interfax. Appellen blev med det samme afvist af næstformand for de russiske væbnede styrkers generalstab, Valerij Manilov.
Han sagde til Interfax, at Maskhadovs anklager er "disinformation og løgne", der har til hensigt at give tjetjenerne et pusterum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her