Læsetid: 2 min.

Megacenter i Ørestaden trods modstand

19. januar 2000

Storcenter i Ørestaden forventes gennemført trods modstand - Miljøminister Svend Auken
i vanskeligheder før afgørelse

Gennemdesignet, kulørt, fyldt med drømme, gule roser og engelske gloser.
"See you soon!" står der på sidste side af markedsførings-magasinet, der skal sikre navnet Field's en sikker plads i såvel danske som udenlandske hukommelser. Intet i den massive markedsføring af det 120.000 kvadratmeter store indkøbs- og underholdningscenter i Ørestaden så meget som antyder, at projektet teoretisk set kan ende sine dage på skrivebordet.
"Jeg tror den sag er pakket og klar mellem staten og Københavns Kommune. De har jo forpligtet sig gensidigt til at udvikle Ørestaden, og det er derfor vanskeligt at forestille sig, at staten vil sætte en kæp i hjulet på planerne," siger borgmester i Tårnby kommuen, Henrik Zimino (S).
Han frygter, at storcentret vil betyde lukning af en række butikker i kommunen, og bakkes op af sin kollega i Rødovre, borgmester Erik Nielsen (S).
"Stort set al udvikling er idag koncentreret om København og specielt Ørestaden. Det betyder jo, at næsten alt ligger stille herude," siger Erik Nielsen.

Ingen trumf
Officielt er planerne om det gigantiske indkøbscenter aktuelt til offentlig høring.
Miljøminister Svend Auken (S) har i flere omgange givet klart udtryk for sin modstand mod tankerne om et storcenter.
Alligevel er det dog yderst tvivlsomt, hvorvidt han vil gøre brug af sin vetoret for at stoppe projektet.
"Miljøministeren er udsat for et stort pres fra Ørestadsselskabet og Københavns Kommune," vurderer Per Kleis Bønnelykke (R), medlem af økonomiudvalget i Københavns Amt og tidligere formand for teknik og miljøudvalget.
Han mener derfor ikke, at miljøministeren vil sætte trumf på, når han sidst i høringsfasen fremsætter sine indsigelser på baggrund af en samlet vurdering.
"Ørestadsselskabet har en klar interesse i, at centret bliver så stort som muligt, fordi det er hele grundlaget for blandt andet den københavnske metro. Derfor vil man selvfølgelig bruge alle kanaler - også partipolitisk - til at overbevise Svend Auken om, at det er vigtigt," fortsætter Per Kleis Bønnelykke.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Svend Auken, der aktuelt ikke ønsker at udtale sig om spørgsmålet. Ifølge arkitekt Axel Thrige Laursen, der behandler sagen i miljøministeriet, har ministeren dog overfor en række større investorer for nyligt givet klart udtryk for, at der ikke er nogen speciel hovedstadspræmie.
"Forstået på den måde, at skal man have noget center i Ørestaden, er det vel no-
get man er enige om," siger han.
Også Københavns Amt har som naboamt vetoret overfor det planlagte storcenter. Spørgsmålet om enighed er handler derfor i høj grad om, hvorvidt der kan forhandles en løsning om eventuelle indsigelser herfra.
Ifølge Per Kleis Bønnelykke er det dog næppe realistisk, at amtet vil stille sig på tværs af selve etableringen af et center.
"Vores indsigelser vil primært gå på størrelsen af centret," siger han.
Et synspunkt, der deles af Københavns miljøborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF). Han mener, at de store indkøbscentre opfordrer folk til at køre i bil, og mener derfor, det er et helt forkert trafikpolitisk valg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her