Læsetid: 2 min.

Midtjyske domstole bryder regler for åbenhed

12. januar 2000

Fem ud af seks østjyske domstole overholder ikke en ny bekendtgørelse om at udarbejde retslister

Byretterne i Århus, Randers, Grenå, Hobro og Viborg overholder ikke en ny bekendtgørelse fra oktober sidste år om at udarbejde retslister for samtlige retsmøder i straffesager.
Problemet drejer sig især om de såkaldte fristforlængelser. Det vil sige de retsmøder, hvor varetægtsarrestanter kan få forlænget varetægtsfængslingen.
Det sker imidlertid ind imellem, at der i disse sager falder dom, fordi den sigtede i mellemtiden har valgt at tilstå. Og det betyder, at en lang række sager aldrig når frem til offentligheden, skriver Århus Stiftstidende. Blandt andet fik offentligheden ikke mulighed for at følge en stor narkosag, der kom for i Randers Byret kort før jul.
Jurist i Danmarks Journalistforbund Anne Louise Schelin mener, at domstolene bryder bekendtgørelsen, når de ikke oplyser om fristforlængelsesretsmøderne.
"Der er ikke i bekendtgørelsen noget grundlag for, at man kan undlade at hænge retslister op med oplysning om denne type retsmøder. I så fald er det jo altså en overtrædelse af bekendtgørelsen," siger hun til Information.

Venter på program
I Århus Ret erkender dommer Poul Holm, at man ikke har overholdt bekendtgørelsen.
"I et vist omfang har fristforlængelsesretsmøderne været på retslisterne, men ikke i alle tilfælde. Den fejl hænger sammen med, at vi fik stillet i udsigt, at der ville komme et edb-program, som ville lette udskrivningen af retslisterne. Og vi har så afventet, at vi fik det program, inden vi begyndte at lave om på tingene," forklarer han.
Poul Holm finder det ikke urimeligt, at retten i mellemtiden - det vil sige siden 15. november, hvor loven trådte i kraft - ikke konsekvent har oplyst om fristforlængelsesretsmøderne.
"En ting er, at bekendtgørelsen er kommet, noget andet er, hvordan den skal omsættes i praksis, og det kræver, at alle medarbejdere, der har med retslisterne at gøre, nøjere instrueres i de nye regler. Og når man så ved, at der er et edb-program på vej, så er det lidt tungt først at instruere medarbejderne og samtidig sige, at de godt kan glemme alt, når programmet kommer," siger han.

Tidspres
Randers Ret undskylder sig med, at retten meget sent - ofte dagen før - får at vide af politiet, hvornår fristforlængelsessagerne skal for retten, da det jo ikke altid er givet, at der bliver et retsmøde.
Derfor vil retten ikke kunne sætte retsmødet på de retslister, der sendes ud til blandt andet journalister, da disse ofte laves for en uge ad gangen. Men den undskyldning holder ifølge Anne Louise Schelin ikke i byretten:
"I bekendtgørelsen står der, at der 'for hver retsdag' udarbejdes lister over de retssager, der kommer til behandling, og at de skal bekendtgøres ved opslag i retsbygningen. Så det skulle jo altså ikke umuliggøre, at der kommer en retsliste op den dag, de får at vide, at der kommer en fristforlængelsessag for," siger hun.
SF's Aage Frandsen vil ifølge Århus Stiftstidende bede justitsminister Frank Jensen forklare i hvilket omfang, landets domstole lever op til de nye bestemmelser om åbenhed i retsplejen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu