Mens en brødebetynget Rasmus Trads flæbede, forsøgte PFA-chef André Lublin i går at lægge afstand til Kurt Thorsen
Far var ikke vred. Far var rasende.
PFA-chef André Lublin havde fundet det ualmindeligt aggressive lune frem, da han i går satte sig i vidneskranken i Københavns Byret og gav sin version af sagen om de falske PFA-garantier, hvor entreprenør Kurt Thorsen og den tidligere chef i PFA Byg, Rasmus Trads, står anklaget for at have forfalsket Lublins underskrift på milliardstore PFA-garantier.
Lunet var så ondt, at ingen af de to anklagede havde mod til at se den koleriske PFA-chef i øjnene.
Og det forstås.
Still clean
I sædvanlig solariemørk og velklædt stil lignede Lublin en siciliansk skarpretter, der absolut ikke havde tænkt sig at glemme sit nag.
Lublin, som i pensionsbrancen går under øgenavnet Mr. Clean, slap fra afhøringen uden store skrammer. Omvendt havde han ikke det store held med den del af strategien, der gik ud på at lægge afstand til Kurt Thorsen.
Selvom han bastant afviste, at Kurt Thorsen fik en speciel udsøgt behandling i PFA, var det ikke overbevisende.
Dermed ser det stadigvæk ud til, at den tidligere byggematador har mulighed for at retfærdiggøre, at han var i god tro, når han stolede på garantierne fra Rasmus Trads og PFA.
Thorsens håb er, at han ved hjælp af breve fra Lublin kan overbevise retten om, at han havde et særligt godt navn i pensionsselskabet, som gjorde det rimeligt for ham at tro, at PFA støttede hans byggeprojekter i Spanien og Danmark.
Kurt Thorsens forsvarer, Ebbe Mogensen, lagde således stor vægt på en række yderst venlige invitationer til entreprenøren fra PFA.
Særlig udvalgt
Eksempelvis blev Thorsen i forbindelse med PFA's generalforsamling i foråret 1998 inviteret med som særlig gæst ved PFA-repræsentantskabets efterfølgende middag på Hotel d'Angleterre.
Generalforsamlingen fandt sted nøjagtig på det tidspunkt, hvor Thorsens samarbejde med Trads tog fart, hvilket fik byggematadoren til at betragte invitationen som et skulderklap.
Men det var det absolut ikke, sagde Lublin i går.
"Thorsen blev kun inviteret, fordi han fik lov til at blive stående på gæstelisten på grund af venlighed fra min side. Jeg er, måske desværre, af en meget venlig natur," sagde PFA-chefen.
Et andet eksempel er invitationen til 10 års jubilæet i PFA Byg senere i 1998. Her takkede Lublin for "det gode og konstruktive samarbejde, som vi håber vil fortsætte."
Ifølge Lublin var det dog en standardinvitation, selvom han vedkendte sig, at han personlig skrev invitationen under.
Det var ellers ikke kutymen, når Lublin skrev under på standardbreve. Her fik en betroet medarbejder i stedet lov til at skrive under med PFA-chefens navn.
En medarbejder som i øvrigt arbejder i PFA Byg i dag.
Lublins velsignelse
Udover de venlige breve var der også en række møder mellem Thorsen og Lublin, hvor byggematadoren følte sig bekræftet i sin opfattelse af, at Lublin velsignede samarbejdet.
En flyvetur fra fra Madrid til København i foråret 1998 er et af de vigtige.
Lublin havde været på en sponsortur til Sevilla med forboldklubben Lyngby FC. På vej tilbage til Danmark støder han på Thorsen i Madrid lufthavn, hvor Thorsen får ham overtalt til bytte plads med to andre.
Ifølge Thorsens udlægning bruger de to derefter flyveturen på at diskutere deres samarbejde.
Men det afviser Lublin.
"Der var intet, der tydede på, at vi havde noget som helst forretningsforhold til Thorsen - overhovedet intet," understregede Lublin.
Han fik i går opbakning fra en uventet kant, da hans egen salgschef, Mogens Rosengaard, i et usædvanligt mediestunt brød måneders selvvalgt tavshed.
Rosengaard henvendte sig torsdag til en række dagblade med et fem sider langt notat, hvor han forklarer, at han sad ved siden af Thorsen og Lublin i flyet fra Madrid og absolut ikke hørte om noget samarbejde mellem entreprenøren og PFA.
Salgschefens entré i sagen er overraskende, fordi Thorsen tidligere har forklaret retten, at Lublin sad ved siden af sin søn, Henrik Lublin.
Købmand Thorsen
Lublin ville dog godt medgive, at der blev talt forretninger på turen. Men det overraskende ham ikke.
"Alle de gange, jeg har talt med Kurt Thorsen, har han forsøgt at sælge noget til mig," konstaterede Lublin.
Det gjorde entreprenøren også, da han i juni 1998 inviterede Lublin på besøg hos kunstneren Per Kirkeby. Thorsen fremlagde her et detaljeret bolig- og hotelprojekt på den såkaldte Nokken-grund i det nordlige København.
I projektmappen vedlagde Thorsen en kontrakt, hvorpå der var skrevet, at den afløste en tidligere kontrakt med PFA.
For Thorsen er det bevis på, at han ikke forsøgte at skjule noget for Lublin.
Men det afviser Lublin.
"Projektet var helt klart urealistisk, og jeg bladrede det kun løseligt igennem," sagde PFA-chefen i retten.
Mr. Cool
Lublin fastholdte konsekvent, at han ikke på noget tidspunkt havde mistanke om, at makkerparret Thorsen og Trads havde gang i store forretninger.
Alarmklokkerne ringede ikke på noget tidspunkt, før PFA's bestyrelsesformand, Jørgen Mølvang, den 20. januar sidste år ringede og fortalte Lublin om de falske garantier.
"Jeg havde ikke på noget tidspunkt mistanke om, at Rasmus Trads foretog sig noget ulovligt. Han var iskold," sagde Lublin.
Dermed gav PFA-chefen skyts til den anden del af Mogensens forsvars-strategi, der går ud på at vise, at Trads let kunne holde sandheden om sine falsknerier gemt.
Når selv ikke Lublin kunne gennemskue ham efter hans ti år lange samarbejde med Trads. Hvordan skulle Thorsen så kunne?
Selv gjorde Trads alt for at modgå strategien, da han i forbindelse med Lublins vidneforklaring måtte lade sine tårer rulle.
"Jeg havde det ganske forfærdeligt," sagde Trads efter retsmødet.
Københavns Byret har afsat 37 retsdage til PFA-sagen. Fredagens afhøring af PFA's topchef, André Lublin, Lublin var 14. retsdag. Dermed er der 23 retsdage tilbage i sagen.
Fakta - Lublin afviser familierygte
André Lublin afviste i går, at der er hold i rygterne om, at han er det faderlige ophav til en overassistent i PFA ved navn Carina Dillonaier, som Rasmus Trads har haft et længere forhold til.