Læsetid: 3 min.

Mystik om lamas flugt fra Tibet

13. januar 2000

Flygtede den 14-årige tibetanske lama fra kinesisk undertrykkelse, eller står Kina i virkeligheden bag?

Mystikken breder sig om baggrunden for den 14-årige tibetanske lamas dramatiske flugt til Indien i sidste uge.
Drengen, ved navn Ugyen Trinley Dorje, er den 17. Karmapa Lama, der rangerer som nummer tre inden for tibetansk buddhisme, og det vakte naturligt nok stor opsigt, da han for en uge siden dukkede op i Dharamsala, hovedsædet for den tibetanske eksilregering og dets politiske og religiøse overhoved Dalai Lama.
Det blev i første omgang tolket som endnu et bevis på den kinesiske undertrykkelse i det besatte Tibet og som en pinlig sag for den kommunistiske regering i Beijing.
Sagen er samtidig ubehagelig for den indiske regering i Delhi, som nu står med en 'varm kartoffel' i det ofte spændte forhold til nabolandet Kina.
Den indiske regering lod i går forstå, at den ikke uden videre kan garantere, at drengen vil få politisk asyl, men det er fortsat uklart, om han overhovedet har planer om at søge asyl, for det afgørende spørgsmål er stadig ubesvaret: Hvorfor flygtede han - og var der i det hele taget tale om en flugt?

Vigtig brik
Ifølge repræsentanter for den tibetanske eksilregering i Dharamsala er der ingen tvivl om, at der var tale om en flugt, og at den skyldes den tiltagende kinesiske undertrykkelse i Tibet.
Karmapa Lama er ellers den eneste af de tibetanske, religiøse ledere, der er anerkendt af både Kina og Dalai Lama selv - i modsætning til nummer to i det tibetanske hierarki, Panchen lama. Da Kina og Dalai Lama ikke kunne enes om udnævnelsen af Panchen Lama, blev resultatet, at Beijing i 1995 godkendte sin egen reinkarnation, mens man 'gemte' den person, som Dalai Lama pegede på.
Med Panchen Lama sat ud af spillet er Karmapa Lama blevet tilsvarende vigtig i spillet om Tibets fremtid, og Kina har gjort meget ud af at gøre ham til en såkaldt 'patriotisk', tibetansk leder. Det vil sige, at han anerkender Kinas og Kommunistpartiets ret til at bestemme over Tibet, også i religiøse anliggender. Med Karmapa Lamas flugt til Indien ser det ud til, at bestræbelserne har været forgæves.
"Jeg ser det som endnu et tegn på, at Kina ikke har været i stand til at vinde de religiøse ledere over på sin side," siger en vestlig diplomat til nyhedsbureauet Reuters.

Den anden
Men Kina siger selv, at der ikke er tale om en flugt, og at Karmapa Lama derfor til hver en tid vil være velkommen tilbage igen. Ifølge Beijing er han bare taget til Indien for at hente nogle symboler på sin magt, herunder en sort hat...
Den version er blevet afvist som den sædvanlige kinesiske propaganda, men tibetanske kredse antyder nu, at der kan være andre udgaver af historien.
Sagen er den, at Kagyu-sekten, som Karmapa Lama er overhoved for, er splittet og i sin tid har peget på to forskellige drenge som værende den genfødte, religiøse leder. Der er derfor en anden, der gør krav på titlen som den 17. reinkarnation af Karmapa Lama, og drengen, der lever i Indien, er i besiddelse af den trekantede, sorte hat, der er Karmapa Lamas kendetegn.
Kagyu-sekten er én af Tibets fire buddhistiske skoler, som er meget udbredt her i Vesten. Ifølge en pressemeddelelse fra den danske afdeling, Karma Kadju Skolen i København, kan det være kineserne selv, der står bag Karmapa Lamas 'flugt' til Indien, angiveligt med det formål at fremme deres egen kandidats stilling og splitte det tibetanske samfund.
Den danske lama Ole Nydahl peger på, at det er højst usandsynligt, at drengen, der var under opsyn døgnet rundt, har haft mulighed for at stikke af uden kinesernes medvirken. I stedet er han blevet 'sendt' til Indien som led i den kinesiske regerings bestræbelser på at spille Tibets religiøse skoler ud mod hinanden og dermed "splitte og styre tibetanerne".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her