Læsetid: 4 min.

Når idealister møder Afrikas virkelighed og Jersilds sans for DR-drama

24. januar 2000

Frivilliges arbejde for fattige kontra krav om professionalisme stilles på spidsen i sag om angivelig svindel med ting sendt fra Danmark til Gambia

Den lille, frivillige bistandsforening Gambias Venner har i en lang årrække og med støtte fra Danida sendt et stort antal containere med især brugt skole- og hospitalsudstyr fra Danmark til den vestafrikanske stat Gambia.
Nu frygtes det, at medieblæst om bl.a. manglende kontrol og to forsvundne kasser legetøj afsendt i 1998 får konsekvenser for foreningens arbejde og for den måde, statsstøtten til forsendelse gives på.
Det er journalisten Jens Olaf Jersild, der i morgen i DR1's program Rapporten tager den lille u-landsforening under kritisk behandling.
Gambias Venner har siden 1990 modtaget 4,2 mio. kr. i støtte fra Udenrigsministeriets Renoverings- og Forsendelsesbevilling.
Pengene er blevet anvendt til at betale for transport af i alt 134 containere lastet med f.eks. skoleborde, katedere, tøj, kørestole og madrasser indsamlet af frivillige i Danmark. I Gambia har udstyret beviseligt hjulpet tusindvis af især børn og syge. Men af en redegørelse fra Mellemfolkeligt Samvirke til Udenrigsministeriet fremgår det, at foreningen i Danmark ikke har haft tilstrækkelig kontrol med effekterne fra Danmark.

Bestyrket mistanke
Når udstyret blev udleveret fra et lager i Gambia, blev det ikke skrevet ned til hvem og til hvad, udstyret gik. I 1998 fik Gambias Venner indtryk af, at noget var galt i Gambia, og formanden for søsterforeningen Gambian Danish Friendship Association blev fyret bl.a. på grund af bestyrket mistanke om, at han havde videresolgt nogle af tingene fra Danmark og stukket pengene i egen lomme. En lignende mistanke gjorde, at Gambias Venner senere skilte sig af med et andet bestyrelsesmedlem.

Legetøj på vildveje
I 1998 indsamlede Marie og Jørgen Thomsen i Vildbjerg i Midtjylland to store kasser legetøj. Ægteparret skrev med på kasserne, at legetøjet skulle gå til børnehaven 'Willy and Mogens' Nursery School' i Gambia. Repræsentanter for Gambias Venner afhentede legetøjet og sørgede for, at det kom med i en container til Gambia. I 1999 besøgte ægteparret børnehaven og fik her til deres store overraskelse at vide, at legetøjet aldrig var nået frem.
Ifølge redaktøren og værten for Rapporten, Jens Olaf Jersild, så vil det af udsendelsen fremgå, at Gambias Venner ikke alene har haft for lidt styr på legetøjet fra Vildbjerg, men også med andet udstyr og et skolebyggeri.
"Dem, der er kritiske over for Gambias Venner og smidt ud af bestyrelsen i Gambia, påstår, at udstyr fra Danmark er dukket op i bestyrelsesmedlemmers hjem og deres forretningsvirksomheder. Et eksempel er en stol og et bord tiltænkt et lokalt hospital, som nu ifølge kritikerne står på et værtshus," siger Jens Olaf Jersild til Information.
Den ansvarlige for forsendelsen af containeren med udstyret fra Vildbjerg og ankermanden i Gambias Venner er det socialdemokratiske byrådsmedlem fra Hammel ved Århus, Per Hausmann.
Han hilser en kritisk udsendelse om Renoverings- og Forsendelsesbevillingen velkommen. Men han mener, at redaktionen af Rapporten bedriver revolverjournalistik og undrer sig over, at de vil bygge en udsendelse på udsagn fra svindelmistænkte tidligere bestyrelsesmedlemmer i Gambia, og at redaktionen aldrig har kontaktet ham.
"Læren for Gambias Venner er, at vi skulle have meldt de to bestyrelsesmedlemmer til politiet i Gambia. Angående de to kasser legetøj fra Marie og Jørgen Thomsen, så har hverken jeg eller vores indsamler i Herning-området, Tove Jespersen, på noget tidspunkt fået at vide, at de ønskede legetøjet sendt et bestemt sted hen," siger Per Hausmann.
Marie Thomsen siger, at "vi gik ud fra, at når vi havde skrevet adressen på alle sider af kasserne, så kom det, det rigtige sted hen."
Et fantastisk værktøj
Per Hausmann ærgrer sig over, at blæst om to kasser legetøj nu gør det nødvendigt med nogle administrative stramninger, der også får konsekvenser for de 6-700 medlemmer/sponsorer i Gambias Venner.
"Indtil nu har det været muligt for vores medlemmer at tage på ferie i Gambia og dernede få udleveret nogle ting fra lageret og selv aflevere det til modtagerne. Det har givet de danske frivillige nogle gode og positive oplevelser. Det må vi nu sætte en stopper for, ligesom vi ikke længere kan modtage ting øremærket til bestemte modtagere i Gambia. På den måde forsvinder al det sjove, og det på grund af to kasser legetøj," siger Hausmann.

Tiltro fra MS
Gambias Vennner modtager hvert år sammen med omkring 70 andre danske foreninger og organisationer cirka otte millioner kroner i støtte fra Renoverings- og Forsendelsesbevillingen. Pengene administreres af Mellemfolkeligt Samvirke (MS), hvis generalsekretæren Bjørn Førde giver udtryk for tiltro til Gambias Venner.
Førde oplyser, at MS er indstillet på fortsat at støtte foreningen på det nuværende niveau, som er cirka 300.000 kr. om året.
"Renoverings- og Forsendelsbevillingen er en fantastisk måde at engagere danskere på. Det er jo eksempelvis ikke uden grund, at nødhjælpsorganisationer lader danske kvinder sidde og strikke huer til frysende flygtninge fra Tjetjenien. Men det flotte, folkelige engagement i Danmark er ikke nok i sig selv. Afsenderne skal også have kontrol med tingene og en fornemmelse for, hvilken sammenhæng udstyret indgår i. Kløften mellem engagement og krav om kontrol må dog ikke blive uoverstigelig," siger Bjørn Førde.
På Mellemfolkeligt Samvirkes hjemmeside, www.ms-dan.dk, er der fyldige redegørelser om sagerne fra Gambia samt Renoverings- og Forsendelsesbevillingen.

*Tirsdag 25. januar kommer der på P1 kl. 16.10 en optaktsudsendelse til Rapporten på DR1 kl. 20.30

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu