Læsetid: 3 min.

Nettet strammes om CDU-toppen

18. januar 2000

Partiafdeling i Hessen gemte 115 millioner kr. i udlandet. Helmut Kohl fortsætter undergravningen af sin efterfølger Wolfgang Schäuble - flere kræver nu hans afgang

Affæren om de sorte penge hos de tyske konservative udvider sig fortsat.
Fredag i sidste uge kom det frem, at CDU-afdelingen i delstaten Hessen havde gemt ialt 115 millioner kr. "på en konto i udlandet." Det indrømmede den tidligere Hessen-formand Manfred Kanther.Angiveligt er ca. 30 millioner kr. blevet skænket af anonyme velyndere i 80'erne og sat til at yngle i udlandet.Det har længe lugtet muggent fra partikassen i Hessen, men hidtil har CDU viftet alle mistanker bort med påstanden om, at de ekstraordinære pengetilførsler stammede fra "jødiske emigranter", der i taknemmelighed havde testamenteret partiet pengene. Det viste sig bare umuligt, at finde frem til navnene på de afdøde.
Men heller ikke Manfred Kanthers nye forklaring om anonyme tyske bidrag er helt rigtig:
De 30 hemmelige millioner svarer temmelig præcist til et beløb, der manglede, da tysk politiks hidtil største penge-affære blev afdækket.

Millionerne ynglede
Flick-affæren begyndte for 25 år siden, da en række store industrikoncerner og -familier udbetalte millioner til de tyske partier for bl.a. at slippe billigere i skat.
Da de ulovlige udbetalinger blev afsløret, kan afdelingen i Hessen have valgt at bringe sine sorte penge i sikkerhed - samtidig med at CDU-kansleren Helmut Kohl fremlagde forslag til de nye partilove, der skulle sætte en stopper for uvæsenet.
I løbet af årene ynglede de 30 millioner til 115 millioner, af dem er 50 millioner flydt tilbage til Hessen, mens 65 millioner fortsat befinder sig på bankkonti i Liechtenstein og Schweiz. For CDU er Manfred Kanthers indrømmelse et svært slag. Kanther var indenrigsminister under Kohl og brystede sig af at være en lov og orden-mand.
At netop jøder skulle bruges som alibi for svindlen finder Michel Friedmann, medlem af Det Jødiske Centralråd i Tyskland, "afskyeligt". De nye detaljer i CDU-affæren fik straks den tyske finansminister Hans Eichel (SPD) til at forlange, at Hessens CDU-ministerpræsident Rolands Koch træder tilbage. For godt et år siden tabte Eichel snævert til Koch ved delstatsvalget - nu mener Eichel at kunne se, hvorfor han tabte.

Schäuble i klemme
Kansler Gerhard Schröder (SPD) bakker Eichels krav op, men vinderen Roland Koch mener sig fri for skyld og afviser kravet.
Imens vokser presset på CDU's partiformand Wolfgang Schäuble.
Efter at han for en uge siden indrømmede at have modtaget knap 400.000 kr. fra våbenhandleren Karlheinz Schreiber, forlanger flere hans afgang.
Under weekendens vælgermøder i delstaten Slesvig-Holsten, hvor der er valg om halvanden måned, blev han mødt med buh-råb.Men Wolfgang Schäubles støtter ser et mønster i indrømmelsen. De mener, at Helmut Kohl har presset ham. Hvis motivet var at fjerne søgelyset fra Kohl, er det lykkedes ganske godt.

Kohl står bag
Mens Kohl offentligt står bag Schäuble, forholder virkeligheden sig anderledes. Han nægter fortsat at hjælpe med opklaringen af affæren om de sorte penge. I en lukket kreds skal han med sekt-glasset i hånden have sagt om Schäuble:
"Han klarer det ikke - og hans generalsekretær (Angela Merkel, red.) slet ikke."
Tyske journalister beretter om, hvordan de ringes op af anonyme herrer, der bl.a. vil henlede journalisternes opmærksomhed på en speciel detalje i Schäubles forklaring om de 400.000 kr. fra Karlheinz Schreiber.
"Kig lige på formuleringen i tredje afsnit," sagde en mand til Süddeutsche Zeitung. Han ville ikke afsløre sit navn, men fortalte dog, at han sad i CDU's hovedkvarter, Konrad Adenauer-huset.
Kohls gamle netværk arbejder endnu. Han var formand i 25 år, og mange af de 150 ansatte i partihovedkvarteret kan takke ham for deres karrierer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her