Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

31. januar 2000

Stormen gav spredte skader
*I både Løgstør (billedet) og Lemvig steg vandet op i gaderne, da stormen i går for over landet. På trods af stor travlhed for Falck og politi gav stormen hverken i døde eller hårdt kvæstede. I København væltede en 30 meter høj byggekran ind over en femetagers beboelsesejendom og otte biler. Væltede træer gav problemer på vejene, hvoraf en del blev lukket. Storebæltsbroen var lukket i 10 timer, og i fire timer måtte DSB indstille togene mellem Ringsted og Roskilde. En del færger måtte ligeledes give op. Juvre-Diget på Rømø blev gennembrudt men uden større skader i øvrigt

Europæisk kritik af Jörg Haider
*Den internationale kritik af højrepopulisten Jörg Haiders deltagelse i de østrigske regeringsforhandlinger blev i weekenden stadig skarpere, og flere europæiske ledere advarede om, at den indenrigspolitiske udvikling i Østrig kan få negative følger.
Den franske præsident, Jacques Chirac, opfordrede lørdag til, at EU-landene i fællesskab reagerer på den politiske situation i Østrig.
"Haiders Frihedsparti står for en ideologi, der er diametralt modsat de humanistiske værdier, den menneskelige værdighed og den ånd, der ligger til grund for EU," sagde den franske præsident gennem sin talskvinde, Catherine Colonna.
Samtidig advarede Portugals udenrigsminister, Antonio Guterres, der for øjeblikket har EU-formandsskabet, om, at en undergravelse af EU's grundlæggende værdier ikke er et internt østrigsk anliggende.
I Tyskland sagde forbundskansler Gerhard Schröder, at Østrig må passe på ikke at isolere sig selv politisk.
I Østrig har kritikken ført til øget politisk splittelse. Frihedspartiet og de konservative giver udtryk for overraskelse og irritation over for den tiltagende kritik fra de øvrige EU-lande. Haider selv blev søndag kritiseret af den østrigske forbundspræsident, Thomas Klestil, fordi han med et uhyrligt ordvalg svarede igen på Chiracs kritik med en erklæring om, at den "franske præsident i de seneste år selv har gjort alting temmeligt forkert."
Ved et nyvalg kan Haiders parti ifølge meningsmålinger blive det største.
EU's kommissionsformand, Romano Prodi, sagde i går, at EU må stramme kontrollen med illegale immigranter for at reducere EU-borgernes frygt, der giver højreorienterede politikere, som Jörg Haider, deres vælgertække.

Global aftale for genvarer på plads
*En global FN-aftale om sikkerhed for genteknologi faldt lørdag middag dansk tid på plads. 134 lande har i den seneste uge forhandlet i Montreal for at blive enige om internationale regler for handel, transport og mærkning af genmanipulerede madvarer og afgrøder (GMOer).
Fra dansk side udlægges resultatet som en stor sejr for miljøet og ikke mindst en beskyttelse af u-landene.
Landene kan nemlig afvise at bruge genetisk udviklede planter, dyr eller mikrober og udledte produkter, hvilket betyder en stor beskyttelse af klodens fattigste lande, der ofte ikke har råd til at lave en analyse af, hvad risikoen ved de genmanipulerede produkter er - eksempelvis om de nye importerede afgrøder er til fare for lokale oprindelige sorter.
Artikel og leder på forsiden

Kohl benægter penge fra Frankrig
*Helmut Kohl, Tysklands forbundskansler gennem 16 år, afviste i et avis-interview i weekenden rapporter om, at den afdøde franske præsident Francois Mitterrand arrangerede, at op mod 30 mio. D-mark tilflød de kristelige demokrater i CDU fra Frankrig forud for en valgkamp i 1994.
"Mitterrand og jeg talte ikke på noget tidspunkt om penge i forbindelse med valg eller partier," understregede Helmut Kohl, som siger, at han kæmper for sin ære og derfor tilbageholder oplysninger om partistøtteskandalen i sit parti.
"Beskyldninger er absurde og der er tale om en løgn," sagde Kohl i et interview, der søndag blev offentliggjort i avisen Welt am Sonntag.

Uregelmæssigheder i Heimburger-firma
*Folketingsmedlem Jens Heimburger (K) tilbageviser dimensionerne af uregelmæssigheder i hans reklamevirksomhed.
"Jeg må tage afstand fra Jyllands-Postens sensationsagtige udlægning af de beklagelige uregelmæssigheder," skriver Jens Heimburger i en kortfattet pressemeddelelse.
Ifølge dokumenter som Jyllands-Posten er i besiddelse af, har flere ansatte i Heimburger Reklamebureau A/S i kraft af særlige ordninger fået en del af deres løn udbetalt sort. En tidligere formand for bestyrelsen i Heimburgergruppen har købt et kostbart fjernsyn gennem firmaet for at slippe for at betale moms. Andre har fået private indkøb dækket af virksomheden og har dermed unddraget sig både moms og skat.
Artikel side 4

Israel positiv før fredsforhandlinger
*Den israelske regering udtrykte i går håb om, at den store Mellemøst-fredskonference, der indledes tirsdag i Moskva efter tre års pause, kan blive et springbræt til et egentlig regionalt samarbejde, der med tiden kan føre til varig fred i området. Rusland har indkaldt til konferencen, der foruden Israel kommer til at bestå af en lang række stater i Mellemøsten med Egypten, Jordan, palæstinenserne og en del af OPEC-landene som deltagere.
Syrien og Libanon har dog allerede meldt fra på trods af stærke opfordringer både fra Rusland, EU og USA, som også er deltagere i konferencen.
Den israelske regering ønsker, at konferencen bliver et forum, hvor der kan etableres et konkret samarbejde inden for sektorer som landbrug, vand, sundhed og turisme.

Dokumentation for massakre i Congo
*Kvinder og børn hugget ned med macheter er en del af forfærdende billeder fra en videooptagelse efter en massakre i en landsby i den nordøstlige del af Congos Demokratiske Republik, DRC, og giver samtidig et glimt ind i et dybt forrået samfund.
Videooptagelsen dokumenterer en massakre med billeder, som blandt andet viser, hvordan et barn har fået maven skåret op. En anden scene viser lig inde i en kirke med dybe machete-hug i hoveder og hofter.
Optagelserne viste desuden overlevende, der var sårede af pileskud og som endnu bar pilespidserne i kroppen.
Optagelsen er offentliggjort af bistandsorganisationen Christian Blind Mission, CBM, der arbejder i området.
Landsbyen Blukwa ligger nord for byen Bunia, der kontrolleres af ugandiske soldater, 1.700 kilometer nordøst fra Kinshasa. Ifølge den lokale leder af CBM David McAllister stod angrebet mod landsbyen på i 18 timer, hvor 450 mennesker blev dræbt.
Ifølge vidneudsagn var massakren en del af systematiske overgreb, som begås af lendu-folket imod bosættere fra hema-folket, der får skylden for lendu-folkets fattigdom.

Genbrugsguld fra krematorier
*Kunstige hofter og andre proteser skal ikke længere følge de afdøde i graven. Ved årsskiftet indgik den danske krematorieforening en aftale med et hollandsk firma, der skal afhente proteserne, omsmelte og genbruge metallet, skriver Politiken.
Muligvis er guldtænder, vielsesringe halskæder på vej i samme retning.På dansk initiativ er spørgsmålet om genbrug af tandguld sat på dagsordenen, når det etiske udvalg i den internationale krematorieforening, ICF, i marts mødes i Geneve.
Initiativerne afføder voldsomme reaktioner fra bl.a. Ældre Sagens medlemmer.
"Flere har reageret voldsomt og kalder det uetisk at tage noget fra de døde, uanset om det er hofter eller tandguld. Man tingsliggør den afdøde, der er forbundet med en række minder og derfor har en anden værdi end blot at være en ting, der består af en række kemiske komponenter," siger Olav Feldbo, som leder Ældre Sagens ældrepolitiske afdeling.

Flygtninge kan vende hjem
*Titusinder af serbiske familier, der er flygtet fra Kroatien, vil snart få mulighed for at vende hjem. Det politiske systemskifte i Kroatien er en enestående chance til at vende flygtningestrømmen, siger FN's flygtningeorganisation i Jugoslavien.
"År 2000 kan blive det store gennembrud," tror Eduardo Arboleda fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) i Beograd. UNHCR skønner, at der lever lidt over en halv million flygtninge fra Kroatien og Bosnien og 150.000 fordrevne fra Kosovo i Jugoslavien. 300.000 er flygtninge fra Kroatien.

Kritik af indsats mod kvindehandel
*Kvinderådet betegner den danske indsats mod handel med kvinder til prostitution "beskæmmende ringe."
Kvinderådet er den største danske paraplyorganisation for forskellige kvindeorganisationer med til sammen over en milliom medlemmer.
Rådet mener, at der er brug for en række nye initiativer i bekæmpelsen af handel med kvinder til prostitution. Kvinderne bør anses som ofre og ikke som kriminelle, selv om kvinderne muligvis er klar over, at de vi komme til at arbejde i sexbranchen.
Samtidig opfordrer Kvinderådet til, at der oprettes en speciel enhed i politiet med både mænd og kvinder, der kan højne niveauet i efterforskningen.
Kvinderådet mener desuden, at problemet med handel med kvinder skal tages med ind i forhandlingerne med de lande, der søger om optagelse i EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her