Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

15. januar 2000

Ærøs nødråd gav genlyd på Christiansborg
*Senest tre uger inde i februar vil ærøboerne få at vide, om deres navigationsskole i Marstal bliver lukket eller ej. Det var det konkrete løfte, de mange øboere fik med sig efter fredagens demonstration på Christiansborgs Slotsplads.
De knap 2.000 deltagere, der om morgenen var sejlet ind fra Ærø, udgør den største folkeflytning i Ærøs historie, og dertil kom de mange sympatisører, der også lagde turen forbi Christiansborg. Ifølge politiets skøn var der i alt samlet mellem 5.000 og 7.000 mennesker.
"Pia, lad Ærø leve," lød teksten på et af bannerne med klar adresse til erhvervsminister Pia Gjellerup (S).
I december modtog hun en rapport fra Søfartsstyrelsen, der anbefaler at samle søfartsuddannelserne i to centre. Marstal-skolen falder uden for planen, og styrelsen har anbefalet at lukke skolen.
Men skolen er meget vigtig for ærøboerne. Ifølge tal fra Marstal Kommune bosætter cirka 17 procent af eleverne sig på øen, og det er den vigtigste tilførsel af unge mennesker til øen.
Erhvervsministeren har tidligere udtalt, at det vil være meget dramatisk at lukke skolen, og at hun vil tage hensyn til lokalsamfundets interesser.

Diskoteker anmeldt for diskrimination
*Dokumentations- og Rådgivningscentret om racediskrimination anmelder nu tre københavnske diskoteker til politiet for racediskrimination, skriver JP København.
Anmeldelsen kommer efter, at TV 2/Lorry i en nyhedsudsendelse har vist, hvordan unge andengenerationsindvandrere blev afvist på Big, In og Q. Det skete med begrundelser om, at diskoteterne kun er for stamgæster eller folk med medlemskort.
"De afviser de unge på et tilsyneladende legitimt grundlag. De siger, at kun stamgæster kommer ind, men vores erfaring viser, at danskere, som aldrig har været på stedet før, bliver lukket ind," siger centerleder Eric Tinor-Centi.

HT kræver penge for Nørreport
*HT tager 'kraftigt forbehold' over for finansieringen af trafikomlægningen, hvis Nørreport Station skal lukkes i de 30 måneder, entreprenøren Comet forventer at skulle bruge til at bygge en passagertunnel mellem den kommende københavnske metro og S-togsperronen på Nørreport Station.
Det skriver HT i en redegørelse, som trafikminister Sonja Mikkelsen (S) modtager lørdag.
Hele trafikomlægningen med ekstrabusser vil koste HT 153 mio. kr., hvis Nørreport Station lukkes i hele perioden. Derfor skal DSB give HT en større andel af indtægterne fra passagertransporten, mener HT.

Fem dømt for krigsforbrydelser
*Fem bosniske kroater blev fredag ved krigsforbryderdomstolen i Haag idømt mellem seks og 25 års fængsel for deres medvirken i en massakre i 1993 mod flere end 100 muslimer. En sjette anklaget blev frikendt og løsladt.
Massakren skete i en bosnisk landsby, og sagen er den hidtil største, der har været for domstolen. Forbrydelse blev af retspræsidenten beskrevet som "et af de mest ondskabsfulde eksempler på umenneskelighed begået over for ens medmennesker."

USA og England angriber Irak
*Amerikanske og britiske kampfly angreb fredag civile faciliteter i det nordlige Irak, hvorefter de forsvandt igen, fordi det irakiske antiluftskyts åbnede ild.
Det sagde en militær talsmand i den irakiske hovedstad, Bagdad, uden at gå yderligere i detaljer.
Der forelå ikke umiddelbart kommentarer til episoden fra amerikansk eller britisk side.

Protester mod løsladelse af Pinochet
*Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International og den spanske dommer Baltasar Garzón gjorde fredag deres til, at Chiles eksdiktator Augusto Pinochet stadig ikke kan vide sig helt sikker på om få dage at blive løsladt af helbredsmæssige årsager.
Den spanske dommer anmodede fredag om en ny lægeundersøgelse af Pinochet, udført af læger udpeget af den spanske domstol, der har krævet eksdiktatoren udleveret til retsforfølgelse i Spanien.
Amnesty International forsøgte fredag at lægge pres på de lande, der har bedt om at få Pinochet udleveret. Amnesty beder om, at landene "tager alle tilgængelige metoder i brug, inklusive retslige indsigelser, for at sikre en retfærdig og gennemskuelig proces."

Mere ferie må ikke give nedslidning
*Overenskomstforhandlingernes centrale lønmodtagerkrav om mere ferie må ikke betales dyrt gennem større fleksibilitet med øget nedslidning til følge. Det var en af de markante meldinger fra fredagens overenskomst-konference i Aarhus Kongreshus.
Sammenbruddet ved de seneste overenskomstforhandlinger i 1998, der endte med storkonflikt efter lønmodtagernes afvisning af det opnåede resultat var et klart signal til arbejdsmarkedets parter om at lytte til medlemmernes krav og omsætte det i resultat. Resultatet er denne gang, at stort set alle forbund nu står sammen om det fælles krav om en sjette ferieuge under en eller anden form.

100.000 i erstatning for sexchikane
*Tre sager om sexchikane, der inden for få måneder alle har udløst store erstatninger på mellem 55.000 og 100.000 kroner, vækker glæde i Danmarks største fagforbund, HK.
Men generelt er erstatningerne for seksuel chikane stadig latterligt små, i forhold til det ofrene må gennemgå, mener jurist i HK/Handel, Lisbeth Nørremark.
I den seneste sag fik en 48-årig kvinde udbetalt 100.000 kroner, efter at hun var blevet fyret fra sin arbejdsplads gennem 14 år, da hun klagede over seksuel chikane fra chefen. Det er den højeste erstatning for sex-chikane herhjemme siden 1992.

Vandværker kritiserer EU
*Det er principielt og politisk helt uacceptabelt, at høringsberettigede organisationer i Danmark ikke kan få adgang til relevante oplysninger om et sprøjtemiddel, før det sættes på EU's positivliste.
Det siger biolog Claus Vangsgård fra Danske Vandværkers Forening (DVF) i kølvandet på endnu en voldsom debat om sprøjtegiften Roundup.
"Miljøstyrelsen forventer, at vi skal tage stilling til en sag, men uden at vi kan få aktindsigt i beslutningsgrundlaget. Vi kan først få indsigt, når stoffet er blevet godkendt. Og typisk får vi kun to-tre dages frist. Det er fuldkommen urimelige arbejdsbetingelser," siger han til Ritzau.

Medicin mod tandlægeskræk
*80 procent af befolkningen er mere eller mindre anspændte, inden de skal til tandlæge, og fem procent er så bange, at de ikke tør opsøge tandlægen.
Beroligende medicin kunne hjælpe mange af patienterne over deres angst, anbefaler professor, dr.odont. Per Løkken i det nye nummer af Tandlægebladet.
En tidligere undersøgelse viser i øvrigt, at hver tredje tandlæge er deprimeret. En forklaring kan være, at det er psykisk belastende at udføre et arbejde, som gør ondt på andre.

Information retter
*Information skrev i går i artiklen 'Mere end falafel og ayatollah', at Søren Søndergaard havde opgjort antallet af udlændinge fra den tredje verden i Danmark til 119.000.
Retteligt udtalte Søren Søndergaard, at det drejede sig om 119.000 muslimer i Danmark. Vi beklager fejlen.
*I Erik Skyum-Nielsens anmeldelse af Ejgil Søholms bog om William Heinesen i gårsdagens avis stod der fejlagtigt, at digtet Godheds ubændige vælde hører hjemme i samlingen Panorama med regnbue. Digtet er selvfølgelig fra samlingen Hymne og harmsang (1961). Vi beklager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her