Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

14. januar 2000

Pinochet klarede ikke senilitetstest
*Fire medicinske specialister beskrevet som havende enestående omdømme udførte den fortrolige og kontroversielle syv timer lange undersøgelse af Augusto Pinochet, der førte til den britiske regerings beslutning om, at han ikke ville være i stand til at gennemføre en retssag.
Lægeundersøgelsens detaljer er stadig en hemmelighed, fordi Pinochet har afvist at offentliggøre informationerne, men den britiske indenrigsminister, Jack Straw, har signaleret i parlamentet, at senilitet var den afgørende forhindring for udlevering af eksdiktatoren til retsforfølgelse i Spanien.
Efter en uges appelmuligheder vil eksdik tatoren i givet fald kunne være i Chile allerede tirsdag, kun to dage efter det chilenske præsidentvalg søndag. Både Chiles regering og den højreorienterede opposistion fastholdt dog torsdag, at Pinochets sandsynlige hjemrejse ikke kommer til at spille nogen rolle for valget.
"Pinochet er en del af vores fortid, og den dom, vi hver især har fældet over ham, er en del af vores tilværelse. Men det folk skal tage stilling til på søndag er, hvem der skal regere Chile i fremtiden," sagde præsidentens talsmand, Carlos Mladinic ifølge nyhedsbureauet EFE.

Sportskæder kræves til regnskab
*Konkurrencestyrelsen kræver at få sikkerhed for, at priserne på mærkevaresportsudstyr ikke er aftalt spil. Det er derfor op til de to kæder Sportsmaster og Intersport samt Magasin og Illum at forklare, hvorfor udsalgspriserne på mærkevaresportsudstyr er de samme i butikker over hele landet.
Prisfastsættelse i detailhandelen er nemlig op til de handlende selv - også indenfor de frivillige kæder.
Konkurrencestyrelsen reagerer efter, at de to sportskæder samt Magasin og Illum i pressen har udtalt, at sportsudstyr fra Nike og Adidas vil blive nedprioriteret i butikkerne, såfrem disse leverandørere vælger også at sælge deres produkter i lavprisvarehuse.

Frist for amnesti udløber i Algeriet
*Lederen af en yderligtgående algerisk oprørsgruppe Da'wa wal Djihad besluttede torsdag at overgive sig til landets myndigheder.
Beslutningen følger den opsigtsvækkende opløsning af Den Islamiske Frelserfront, AIS, tidligere på ugen og kom på dagen, hvor en tidsfrist udløber for amnesti til Algeriets væbnede grupper.
Tilbage står så oprørsgruppen GIA, der ifølge regeringen kan forvente 'total krig', hvis den ikke også overgiver sig under amnestiloven. Algeriske hærenheder var torsdag i færd med at forstærke enhederne i områder, hvor de ekstremistiske, islamiske grupper holder til.

Kritik af nyt EU-fødevareagentur
*Det er slet ikke nødvendigt med et fælles EU-agentur for fødevarer for at løse problemerne med madvarer i EU, siger fødevareeksperten Orla Zinck. Som direktør for firmaet Dansk Catering Center A/S rådgiver han Verdenssundhedsorganisationen, WHO i ernæringsspørgsmål. Zinck mener, at tilliden kan genopbygges, hvis bare man kommer i gang med at revidere den utidssvarende fødevarelovgivning.
"Spørgsmål om vækstfremmere, salmonella, mærkning af fødevarer og tilsætningsstoffer kunne løses nu, hvis man ville. Det behøver man ikke uvildige eksperter til," siger Orla Zinck.
Der var ellers ros fra alle sider, da EU-kommissionen onsdag præsenterede planerne om det nye EU-fødevareagentur, kaldet Den Europæiske Fødevareautoritet (DA).

Ny retssag mod Rasmus Trads
*Kurt Thorsens tidligere direktør i Spanien, Anna Thygesen, vil anlægge injuriesag mod den anden tiltalte i PFA-sagen, Rasmus Trads, skriver De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten.
Baggrunden for injuriesagen er Rasmus Trads' bog Skyldig, hvor Anna Thygesen beskyldes for at måtte vide, at der var 'ugler i mosen', når Rasmus Trads leverede de falske garantier fra PFA.
"Jeg vil simpelthen ikke finde mig i at blive beskyldt for at være uhæderlig. Derfor vil jeg anlægge en injuriesag mod Rasmus Trads," siger Anna Thygesen.
Oprindelig var det meningen, at Anna Thygesen skulle have afgivet forklaring i PFA-sagen i Københavns Byret i onsdags. Men det er blevet udskudt, fordi afhøringerne af Kurt Thorsen har taget længere tid end forventet.
Feature side 9

Socialdemokratisk skattesamarbejde
*EU's kommissær for international bistand, Poul Nielson, opfordrede torsdag de nordiske socialdemokratier til at arbejde for et mere snævert skattesamarbejde inden for EU i et forsøg på at dæmme op for skattetænkning og -flugt inden for Den Europæiske Union.
I en rapport, som torsdag blev afleveret på de nordiske socialdemokratiers samarbejdsmøde i Stockholm - et møde som blev ledet af statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) - advarede Nielson mod de trusler mod velfærdsstaten, som kan opstå, hvis ikke EU får et mere snævert samarbejde på netop beskatningsområdet.
"Vi i Norden skal undgå, at uretfærdig konkurrence på netop skatteområdet kan komme til at undergrave vores velfærdsstater," hedder det i Nielsons rapport

Landmænds gødningskrav afvist
*De konventionelle landmænds krav om at bruge mere kunstgødning for at øge kornkvaliteten for brødhvede afvises af FDB, Økologisk Planteavl, Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ) og Drabæks Mølle afviser .
De konvenventionelle landmænd påstår, at det ikke kan lade sig gøre at dyrke dansk korn, der er godt nok til at bage brød af, uden at bruge mere gødning på markerne.
"Det er i det hele taget vanskeligt at dyrke brødhvede under vores himmelstrøg. Men hvis landmændene vil have bevilget 20-30 kg mere kvælstof til brødhveden, skal der gødes mindre andre steder for at overholde Vandmiljøplanen," siger Hans-Henrik Christensen fra Skov- og Naturstyrelsen til Ritzau.

Støtte til udsættelse af dødsdom
*Tyrkiske aviskommentatorer støttede torsdag regeringens beslutning om at suspendere henrettelsen af kurderlederen Abdullah Öcalan.
"På den måde er Öcalan blevet et strategisk kort til at holde PKK i skak," skrev Sedat Ergin i sin klumme i avisen Hürriyet.
Ergin mener, at regeringen har handlet klogt men påpeger, at den nationalistiske regeringspartner Devlet Bahceli har fået indflettet skrappe betingelser for udsættelsen, så dødsstraffen alligevel med tiden kan blive gennemført.

23 omkommet i flystyrt ved Libyen
*23 mennesker mistede torsdag livet, da et schweizisk fly med 41 personer ombord styrtede ned i farvandet udenfor Libyen, oplyste libyske luftfartsmyndigheder.
Det lykkedes redningsmandskaber at redde 18 mennesker. Flyet tilhørte ifølge det britiske nyhedsbureau Reuter det Zürich-baserede selskab, Avisto AG, og var fremstillet af den irske flyproducent, Shorts, som er en del af den canadiske Bombardier-koncern.
Avisto AG identificerede sent torsdag de ombordværende som 16 libyere, 13 briter, tre indere, tre kroater, tre filippinere, to canadiere samt en pakistaner.

Esbjerg ansætter dyneløfter
*Midt i debatten om, hvordan kommunerne kommer socialt bedrageri til livs, har Esbjerg Kommune besluttet at ansætte en professionel dyneløfter.
Mandag begynder Ejnar Bogut i en fuldtidsstilling, hvor han skal afsløre borgere, der svindler med de sociale ydelser.
Og betegnelsen professionel dyneløfter passer Ejnar Bogut fint.
"Så ved folk, hvad det er, jeg skal lave," siger Ejnar Bogut til DR Syd.
Han vil nu aflægge 'morgenbesøg' for at se, om der svindles med f.eks. børnepenge og boligtilskud.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu