Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

5. januar 2000

Fredsaftale har lange udsigter
*Den amerikanske præsident, Bill Clinton, meddelte sent tirsdag eftermiddag, at han vil gøre endnu et forsøg på at få gang i fredsforhandlingerne mellem repræsentanter for Israel og Syrien.
Tidligere på dagen forlod Clinton ellers mødet, efter at han havde opgivet at få de to ærkefjender til at tale sammen i den lille amerikanske by Sherpherdstown. På et pressemøde, kort før han tog tilbage til forhandlingerne, sagde Clinton, at han var "forhåbningsfuld".
Efter at Clinton havde forladt mødet, var forhandlingerne tæt på et sammenbrud, da Israel og Syrien var dybt uenige om selve dagsorden for forhandlingerne. Men samtidig med, at Clinton tog tilbage til forhandlinger, meddelte den israelske side, at en række uenigheder om dagsordenen var afklaret i løbet af tirsdagen.
"Vi er blevet enige om dagsordenen. Vi skal først diskutere sprøgsmålet om sikkerhed, derefter grænserne og så spørgsmålet om vand," sagde en israelsk forhandler.
Syrien ville først diskutere israelsk tilbagetrækning fra Golan-højderne og derefter sikkerhed og grænser.
Syriske aviser vurderede tirsdag, at der var grund til at være optimistisk med hensyn til, at der kan indgåes en aftale om, at Israel trækker sig tilbage fra Golan-højderne.

Tjetjenere fastholder Grosnij
*Trods massive russiske angreb, fastholder tjetjenske oprørere grebet om den tjetjenske hovedstad Grosnij og i bjergene i den sydlige del af republikken, oplyste en talsmand for de tjetjenske oprørere tirsdag.
Ifølge de russiske nyhedsbureauer prøver de russiske styrker stadig at få de tjetjenske oprørere ud af byen, bl.a ved at have gennemført massive bombeangreb mod Grosnij natten til tirsdag, men det benægter den tjetjenske talsmand.
"Her har været stille i flere timer. Byen er strengt kontrolleret af de tjetjenske styrker," sagde han tirsdag morgen.

Industrien tror på hurtigt forlig
*Overenskomstforhandlingerne på det store, toneangivende industriområde blev officielt skudt i gang tirsdag formiddag. Fra både arbejdstagere og -givere regner man med et hurtigt forlig.
"Vi har aftalt, at vi ikke opsiger de nuværende overenskomster før tidligst 10. februar, og vi satser på at have en ny overenskomst klar inden da," sagde administrerende direktør i DI, Dansk Industri, Hans Skov Christensen, på et pressemøde inden forhandlingernes start.
Arbejdstagerens krav er klare: "Det, det drejer sig om, er mere fritid og mere i pension," formand for forhandlingsfællesskabet CO-industri, Max Bæhring, der samtidig er formand for Dansk Metal.

To døde af salmonella-forgiftning
*Den salmonella, der omkring nytår forårsagede to dødsfald i en familie, stammer efter al sandsynlighed fra en hjemmelavet kiksekage lavet på rå æg.
Det er den teori, Fødevareregion Vejle og Fødevaredirektoratets laboratorium arbejder udfra. De rå æg stammer fra en lille besætning, som ikke er omfattet af salmonella-handlingsplanen. Statens Serum Institut og klinisk-mikrobiologisk afdeling på Vejle Sygehus påviste i går uafhængigt af hinanden, at det formentlig er salmonella-typen Enteritidis, som hovedsageligt forekommer i æg, der var skyld i dødsfaldene.

Nyrup afviser regeringsrokade
nTrods vedvarende rygter om en snarlig regeringsomdannelse, afviser statsminister Poul Nyrup Rasmussen en ministerrokade.
Blandt andet Børsen har citeret politiske kilder for at sige, at indenrigsminister Thorkild Simonsen står til udskiftning evt. afløst af nuværende socialminister Karen Jespersen. I samme omgang har der været spekuleret i Sonja Mikkelsens fremtid i trafikministeriet.
Men statsministeren dementerede alle rygter i et tv-interview til TV 2's program, Centrum.

Tre anholdt i sag om distoteksbrand
*Tre unge mænd blev tirsdag anholdt mistænkt for at stå bag diskoteksbranden på Hisingen i Göteborg for godt et år siden. Katastrofebranden kostede 63 unge mennesker livet og over 200 blev kvæstet.
Ingen af de tre har tidligere været mistænkt under politiets 14 måneder lange efterforskning. Hvad der har gjort, at de tre nu sættes i forbindelse med brandstiftelse, ønsker politiet i Göteborg ikke at kommentere.

Ofre for religiøs uro begravet
*De koptiske kristne i Egypten begravede tirsdag 20 medlemmer af deres menighed dagen efter, at de blev dræbt under sammenstød med muslimer i den sydegyptiske by Kosheh, sagde et kirkeligt overhoved tirsdag
Biskop Wissa fra al-Balyana forestod bisættelsen i Kosheh af de 20 koptere, der døde som følge af, hvad den koptiske menighed betegner som muslimsk amokløb og skyderi.
Urolighederne, hvor også 33 blev såret af skud og 33 forretninger blev stukket i brand, var det alvorligste udbrud af uroligheder i Egypten i flere år.
Egyptiske aviser skriver tirsdag, at 21 mennesker er blevet anholdt i forbindelse med urolighederne.
Nyhedsanalyse her på siden

Soldater anker til landsretten
*Seks soldater fra Den Internationale Brigade har anket de domme, de blev idømt ved retten i Varde før jul. Det oplyser soldaternes forsvarsadvokat, Vagn Husted.
Soldaterne fik mellem 30 og 40 dages hæftestraf, fordi de udeblev, da brigaden i sommer ville sende dem til Kosovo. Trods en rådighedskontrakt med brigaden blev de væk, og ved retten i Varde blev de dømt efter den militære straffelovs regler om ulovlig udeblivelse.
Soldaterne mener, at det var straf nok, kontrakten blev brudt og at de gik glip af deres bonus på 45.000 kr.

Syv dræbt efter togulykke i Norge
*Mindst syv mennesker omkom, og 45 andre blev kvæstet, da to tog tirsdag eftermiddag stødte sammen ved Åsta Station, 100 kilometer nord for Oslo. Klokken 19.00 tirsdag savnede politiet fortsat oplysninger om endnu 30 passagerer, og redningsfolk havde fortsat ikke fuldt overblik over ulykkens omfang.
- Det brænder fortsat i togene, og der kan endnu være passagerer, som sidder fastklemt. Vi har fået bekræftet, at der er syv omkomne, men tallet kan stige, oplyste politiet, der udelukkede ethvert håb om, at der kan være overlevende tilbage i de brændende togvogne.

Dommer forfølger fortidens synder
*Den argentinske afdeling af Interpol har modtaget en arrestordre fra Spanien på 48 tidligere militærpersoner og politifolk, som den spanske dommer Baltasar Garzón ønsker at retsforfølge for forbrydelser mod menneskeheden begået i tidsrummet 1976-1983 under Argentinas militærregime, skrev det spanske nyhedsbureau EFE tirsdag.
De argentinske domstole vil nu behandle anmodningen fra den spanske dommer.

Delikatesse skyld i dyremishandling
*Man tager nogle gæs. Tvangsfodrer dem over en periode på 40 dage, mens de opholder sig i små, trange bure. Tvangsfodringen foregår ved, at næbbet trækkes ud af buret, og et rør føres ned i gåsens spiserør, hvorefter foderet pumpes ind i dyret.
Derved dannes en sygelig stor fedtlever, der er fem til otte gange større end normalt - og bon appetit, så er der serveret foie gras - en yndet delikatesse, danske dyrelæger mener bliver til ved rent dyreplageri.
"Hvis der fortsat skal være sammenhæng i danskernes holdning til dyrevelfærd, må følgen derfor være, at danskerne dropper gåseleveren - og at danske madguruer holder op med at lovprise produktet - uanset hvor godt det smager," siger fungerende formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hans Henrik Dietz.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her