Læsetid: 5 min.

Overblik

4. januar 2000

Nazi-sympatisører anholdt i mordsag
*Svensk politi var mandag ved at afhøre omkring 50 øjenvidner til et mord nytårsmorgen på en 19-årig svensk mand af tyrkisk oprindelse.
Salih Uzel blev stukket til døde natten til lørdag efter at han på vej hjem fra en nytårsfest forsvarede sin bror, hustru og barn, der var ved at blive chikaneret af en gruppe fremmedfjendske unge i Skogås, syd for Stockholm.
Polititalsmand Claes Tell siger, at tre unge mænd på hhv. 24, 21 og 20 år er blevet anholdt i forbindelse med mordet og vil blive fremstillet i retten tirsdag.
"Alle tre er nazi-sympatisører og kendt af politiet. En af dem tegnede et hagekors med sit eget blod på celledøren, da han blev indbragt på politistationen," siger Tell.
"Et hold på 16 politifolk er i dag i gang med at afhøre omkring 50 vidner for at finde ud af, hvad der præcist skete," slutter Tell.

Frankrig slæbt for domstol i bøfsag
*EU-Kommissionen besluttede mandag at indbringe Frankrig for EF-domstolen på grund af den franske regerings beslutning om fortsat at forhindre, at britisk oksekød kommer ind i Frankrig.
Kommissionens beslutning kommer, efter at Frankrig gentagne gange har nægtet at efterkomme EU's beslutning om at hæve embargoen mod britisk oksekød.

Kroaterne vælger nyt parlament
*De kroatiske vælgere gik mandag morgen til stemmeurnerne for at vælge et nyt parlament. Chancen for at bryde den afdøde præsident Franjo Tudjman HDZ-partis magt er stor, og hvis det sker, betyder det, at Kroatien for første gang siden selvstændigheden for 10 år siden får en koalitionsregering.
De første meningsmålinger viser, at HDZ-partiet, Kroatiens Demokratiske Union, mister flertallet. Det kan betyde, at landets nye regering kommer til at bestå af en centrum-venstre alliance - en udvikling som ikke mindst kan gavne landets muligheder for at komme ind i varmen igen hos EU.

25 dræbt i religiøse sammenstød
*Mindst 25 koptiske kristne blev dræbt og yderligere 10 meldt savnet under sammenstød med muslimer i en sydegyptisk landsby, sagde et kirkeligt overhoved mandag.
Biskop Wissa fra al-Balyana, nær landsbyen Kosheh, hvor blodsudgydelserne fandt sted søndag, sagde, at urolighederne bredte sig mandag til Kosher og Dar es-Salam, hvor muslimer havde brændt koptiske forretninger.
"Op til nu er 25 kopterere blevet dræbt og 10 meldes forsvundet," sagde han.

Spion-mistænkt nægter sig skyldig
*Den mand, der juleaftensdag blev fængslet på en mistanke om spionage til fordel for Østtyskland, nægter sig skyldig.
Det oplyser mandens forsvarer, advokat Bent Unmack Larsen, mandag morgen til Ritzau. Politiet har hidtil ikke villet besvare spørgsmål om mandens holdning til sigtelsen. Den sigtede skal sidde i varetægt til 7. januar.

Bombe dræber 17 i Kashmir
*En kraftig bombeeksplosion i den indiske Kashmir-region kostede mandag morgen mindst 17 mennesker livet, og mindst 30 blev såret.
Bomben sprængtes i et grønsagsmarked i udkanten af Srinagar, som er sommerhovedstad i den urolige indiske provins Jammu og Kashmir, skrev det indiske nyhedsbureau UNI.
Eksplosionen skete tre dage efter, at det lykkedes de indiske myndigheder at få frigivet 154 gidsler om bord i et indisk fly, der blev kapret af separatister fra Kashmir.

15 sigtet efter uro på Nørrebro
*I alt 15 personer er blevet sigtet for vold mod politiet under urolighederne på Nørrebro nytårsnat. De fleste af dem er sigtet for at have kastet med flasker efter politiet. Ifølge vicekriminalinspektør Carsten Damsgaard var det et bredt udsnit af beboere i København, der deltog i urolighederne.
"Der var faktisk ingen andengenerationsindvandrere, men ca. en fjerdedel af de anholdte er det sædvanlige klientel, bz-typer eller autonome eller hvad man nu vil kalde dem. Resten er alle mulige forskellige typer, fra kriminelle typer til helt almindelige borgere, der lod sig rive med af stemningen og begyndte at kaste ting efter politiet," siger Carsten Damsgaard, der understreger, at en stor del af uromagerne var berusede.

Danmark har brug for de fremmede
*Behovet for at anerkende fremmede som arbejdskraft i Danmark blev kraftigt understreget, da FN's Befolkningskontor mandag ligefrem talte om et langsigtet europæisk arbejdskraftbehov på 135 mio. mennesker.
Men deri ligger ikke noget afgørende nyt, siger den danske befolkningsekspert, lektor, cand. polit. Hans Kornø Rasmussen, Handelshøjskolen i København. Dalende fødselstal og stigende levealder i Europa har indvarslet det længe - og beskæftigelsesbehovene helt frem til år 2025 kendes også.
"Da kvinder i rigtig mange europæiske lande føder mindre end to børn i gennemsnit, og andre verdensdele er mere produktive, er der baggrund for overførsel af arbejdskraft. Men Danmark må gøre noget mere ved sin integrationspolitik. Vi har tilmed været dårligere til at integrere de hiditidige fremmede end flere andre lande i Vesten," siger han i en kommentar.

Formodet krigsforbryder udvist
*Den britiske indenrigsminister, Jack Straw, underskrev mandag en udvisningsordre for Konrads Kalejs, en 86-årig australier af lettisk herkomst, der er mistænkt for nazistiske krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig.
Det britiske politi har ikke fundet grundlag for at anholde ham, men indenrigsministeriet begrunder udvisningen med, at den "vil være til samfundets bedste." Kalejs beskyldes for under Anden Verdenskrig at have været medlem af en nazistisk dødspatrulje i Letland, der var medvirkende til drabene på henved 30.000 jøder.

Z-kreds i Kolding går i vrede.
*Den samlede kredsbestyrelse i Fremskridtspartiets Kolding-kreds besluttede mandag at melde sig ud af partiet. Udmeldelsen sker i protest mod, at partiets medlemmer i en landsdækkende urafstemning har tilkendegivet, at Mogens Glistrup kan blive i Fremskridtspartiet.
- Resultatet af urafstemingen vil efter vores opfattelse føre til tab af endnu flere vælgere og gøre partiet uarbejdsdygtigt i en lang årrække fremover, skriver kredsbestyrelsen i en pressemeddelelse.

Syrien afviser halve løsninger
*Forhandlere fra Syrien og Israel indledte mandag arbejdet med at forhandle sig frem til en fredsaftale. Men fronterne er trukket hårdt op og i går fastslog Syrien, at man ikke vil acceptere "kompromiser eller halve løsninger" ved forhandlingerne med Israel. Den officielle syriske presse krævede en fuldstænding tilbagelevering af Golan-højderne. "Kompromiser og halve løsninger hører ikke hjemme i fredsforhandlinger, og Barak-regeringen må gribe denne historiske mulighed for fred og sætte et punktum for denne lange og bedrøvelige konflikt," skrev dagbladet Al-Baath

Russiske styrker fortsætter angreb
*Russiske styrker fortsatte mandag sine angreb på den tjetjenske hovedstad Grosnij, hvor et sted mellem 10.000 og 40.000 civile stadig befinder sig, mens over 200.000 tjetjenere er på flugt.
Samtididig hævdede tjetjeneske oprørsstyrker i går at have generobret fire landsbyer sydvest for Grosnij. Aktionen for at generobre de fire landsbyer blev ledet af den tjetjenske kommandant Arbi Barajev, som russerne ellers hævder, at de dræbte for nogle dage siden, oplyste en talsmand for tjetjenerne i går.
Den russiske hær har siden juledagene sat kræfterne ind på en målrettet offensiv mod Grosnij. Moskva har samtidig iværksat en offensiv i de bjergrige området syd for hovedstaden, hvor oprørerne har deres bastioner.
De seneste dage er tjetjenske oprørere, ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass, blevet hindret i at trække sig tilbage til Georgien og Aserbajdsjan, syd for Tjetjenien. Ifølge Itar-Tass forsøgte oprørere i små grupper at bryde igennem til naborepublikkerne nytårsnat og natten til søndag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her