Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

22. januar 2000

'Real IRA' antyder ny vold
*Udbrydergruppen Det Virkelige IRA (Real IRA), der stod bag det værste bombeangreb i Nordirland nogensinde, opfordrede torsdag katolske modstandere af den nordirske fredsaftale til at genoptage væbnet kamp.
Det er uvist, om gruppen dermed lægger op til fornyede attentater i forsøget på at vælte den nordirske fredsproces. Torsdagens opfordring blev sendt i form af en erklæring til Belfast-avisen Irish News.
Gruppen brød med IRA, Den Irske Republikanske Hær, for at bekæmpe fredsaftalen i Nordirland, og udbryderne stod i 1998 bag bombeattentatet i byen Omagh, hvor 29 blev dræbt og 200 såret. Tre uger senere indgik Det Virkelige IRA dog en frivillig våbenhvile, efter at nogle af udbrydergruppens medlemmer var blevet opsøgt på deres bopæle og truet på livet.

Underskrifter for P-kælder
*Slaget om en parkeringskælder under Kongens Nytorv er ikke ovre endnu, hvis det står til Konservativ Ungdom.
"Der er himmelråbende fornuft i udbygningen af parkeringsmuligheder, understreger forretningsudvalgsmedlem i KU," Chresten Andersen.
I den kommende tid vil de unge konservative være at finde på gader og stræder for at samle underskrifter ind til fordel for parkeringskælderen, der ellers tilsyneladende blev lagt i graven, da fire interesseorganisationer afleverede 5000 underskrifter imod projektet.

Huspriserne er begyndt at falde
*Kontantpriserne på ejendomme er begyndt at falde, og hvor husene tidligere blev solgt i løbet af en til to måneder, tager det nu i gennemsnit fire til seks måneder, før salgskontrakten er underskrevet, skriver Berlingske Tidende.
Det ser dermed ud til, at Pinsepakken og den senere tids rentestigninger er begyndt at sætte sine spor.
Realkreditrådet offentliggør på tirsdag branchens tal for prisudviklingen, men flere realkreditinstitutter oplyser allerede, at de har målt et generelt fald på parcel- og rækkehuse på omkring to procent i løbet af fjerde kvartal 1999 - størst i de jyske landdistriker og mindst i byerne.

Kommuner bør få ledige i job
*Kommunerne bør sikre, at ledige på kontanthjælp aktivt søger arbejde. Ellers bør socialminister Karen Jespersen (S) indskærpe kommunerne, at ledige, der ikke har sociale problemer, mister kontanthjælpen, hvis de nægter at tage arbejde.
Det kræver de konservative og Venstre som reaktion på en rapport fra Dansk Arbejdsgiverforening, (DA). Den viser, at 30.000 danskere på kontanthjælp enten ikke har lyst til eller ikke gør en aktiv indsats for at få et job. Det svarer til seks af ti arbejdsduelige på kontanthjælp, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Socialchefernes formand Jesper Fisker erkender, at kommunerne ikke har håndhævet rådighedsreglerne hårdt nok, men mener, at det går den rigtige vej. Til gengæld kræver DA's chefkonsulent Erik Simonsen, at kommunerne strammer op.

Norsk journalist sigtet for spionage
*Den norske journalist Stein Viksveen fra Stavanger Aftenblad blev fredag sigtet for spionage til fordel for den tidligere østtyske efterretningsorganisation Stasi. Den 60-årige journalist, som i flere omgange har været udenrigskorrespondent blandt andet i Tyskland, nægter sig skyldig.
Den 4. november sidste år blev hans hjem og kontor i Bruxelles ransaget af norsk og belgisk politi. Computere, mobiltelefoner, adressebøger og arkivmateriale blev på det tidspunkt beslaglagt.
Stavanger Aftenblad og Norsk Presseforbund har rettet en stærk anklage mod politiet for at have overtrådt gældende norsk lovgivning, når det gælder en ransagning i redaktionelle lokaler. "Det er et alvorligt anslag mod kildebeskyttelsen i norsk presse, hvis politiets efterretningstjeneste er gået frem på den måde, som Viksveen og hans advokat har beskrevet," siger formanden for det norske presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

Nørrebro-pressefotos i landsretten
*Hele otte advokater tog fredag i Østre Landsret endnu et livtag med anklagemyndigheden om udlevering af fotos og filmbånd fra urolighederne på Nørrebro den 7.-8. november sidste år.
Pressen protesterede heftigt over politiets krav om at få alt billedmateriale fra urolighederne udleveret, og Københavns Byret afviste den 1. december politiets begæring. Begæringen var ikke tilstrækkeligt præciseret, sagde byretten.
Og det blev også et centralt punkt i landsretten. Advokaterne fastholdt på mediernes vegne, at politiet ikke bare "kan komme med en mejetærsker og høste alt pressens billedmateriale. Hvis politiet vil have udleveret billedmateriale, må det konkretisere, præcis hvad det er, man vil have." Anklageren Michael Christiansen så ingen problemer i det. "Der er ingen tvivl om, hvad vi gerne vil have - simpelt hen alt, der kan have interesse for efterforskningen."
Det afviste medierne. "Det er ikke pressens opgave at identificere mulige gerningsmænd, og i øvrigt er der intet af interesse, som ikke allerede er offentliggjort. De fotos, politiet ønsker, eksisterer ikke," sagde advokaterne. Der afsiges kendelse i næste uge.

16 udviste får ny chance i retten
*En stribe udlændinge, der er blevet udvist på grund af en lovovertrædelse, får nu en ny chance for at få omstødt dommene, så de muligvis atter får ret til at bosætte sig i Danmark. Det besluttede rigsadvokat Henning Fode fredag og tog dermed konsekvensen af en stribe domme afsagt af Højesteret.
I adskillige tilfælde har Højesteret underkendt landsretsdomme, hvor udlændinge er blevet udvist efter at have begået kriminalitet. At udvise udlændingene var for streng en sanktion i forhold til forbrydelsens grovhed, har Højesteret flere gange fastslået med henvisning til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der giver borgerne ret til et familieliv.
Artikel side 3

Auken støtter bilfri dag i hovedstaden
*Miljø- og energiminister Svend Auken (S) støtter forslaget om at indføre en bilfri dag i København.
"Det er en aktiv og stærk indsats fra de deltagende kommuners side, der skal til for at idéen om den bilfrie dag bliver en succes," siger han.
Trafikborgmester i Københavns Kommune, Søren Pind, sagde fredag til Politiken, at hovedstaden ikke kan fungere en dag uden biler. Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen fastholdt i en pressemeddelelse samme dag, at den bilfri dag 22. september ikke er en fiks idé, men at det ville være pinligt, hvis ikke København var med i det europæiske projekt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her