Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

21. januar 2000

Hurtigere aktivering er vejen frem
*Hurtige tilbud om uddannelse og jobtræning til nye ledige er vejen frem, hvis man vil begrænse antallet af langtidsledige og skabe reelle job i stedet for perspektivløse aktiveringstilbud.
Det mener de regionale arbejdsmarkedsråd i Århus og Ringkøbing, som med virkning fra 1. januar er udpeget som forsøgsregioner af arbejdsminister Ove Hygum (S). Forsøgsordningen giver friere rammer til at føre en regional arbejdsmarkedspolitik i år og næste år.
"Det gælder om at få fat i de folk, der kan arbejde og er motiverede, og få dem ud i job så hurtigt som muligt. Hidtil har vi måttet vente halvandet år på, at de ledige overgik til aktiv-perioden, før vi kunne gøre noget. Nu får de tilbuddet allerede efter 4-6 måneder," siger formanden for arbejdsmarkedsrådet i Århus, Christian Aagaard, til ritzau.

Bilfri efterårsdag i København
*For første gang siden oliekrisen i 70'erne vil mange af Københavns veje ligge stille hen fredag den 22. september.
Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) vil koble København på et europæisk projekt med bilfri byer, skriver Politiken torsdag.
Kramer Mikkelsen får fuld støtte af miljøborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF): "Det er en rigtig god idé, der kan være med til at sætte fokus på alternative transportmidler og ændrede vaner og give borgerne en oplevelse af en by uden røg, støj og møg," siger Bo Asmus Kjeldgaard, der om få uger deltager i en konference i Bruxelles om bilfri erfaringer i andre byer.

Israels præsident opfordres til orlov
*Israels justitsminister, Yossi Beilin, opfordrede torsdag den israelske præsident, Ezer Weizman, til at 'tage orlov' fra hans præsidentpost, mens en politiundersøgelse mod ham er i gang.
Israels statsanklager, Elyakim Rubinstein, besluttede tidligere torsdag at udvide politiundersøgelsen af den israelske præsidents forhold i forbindelse med en række økonomiske transaktioner, skrev nyhedsbureauet Reuters.

Dansk-tysk enighed om Femer-bro
*Danmark og Tyskland kan ifølge trafikministeren i Slesvig-Holsten, Horst Bülck, meget hurtigt enes om en privat finansiering af en fast forbindelse over Femer bælt, hvis der er en positiv grundindstilling til projektet. Det sagde Horst Bülck efter et par timers møde med trafikminister Sonja Mikkelsen (S) og Folketingets trafikudvalg.
I Danmark træffes en principbeslutning om en fast forbindelse over Femer-bælt til sommer, mens den rød-grønne regering i Slesvig-Holsten i december havde en positiv afstemning om den faste forbindelse.

Boom i udenlandske eksperter
*Danske virksomheder og forskningsinstitutioner henter flere og flere eksperter fra udlandet til Danmark. Nye tal fra Skatteministeriet viser, at der er sket et regulært boom i importen af forskere og eksperter fra udlandet inden for de seneste tre år.
Siden der i 1991 blev indført mulighed for arbejde og ophold på særligt gunstige skattevilkår, har Told- og Skattestyrelsen haft 4.344 af den slags personsager. Og hele 80 procent af de udenlandske eksperter og forskere er kommet hertil inden for de seneste tre år, viser de nye tal, som offentliggøres i Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda.
Betingelserne for at få de udenlanske eksperter til Danmark på de særlige skattevilkår er, at de som minimum har en månedsløn på 49.200 kroner. Har de det, kan de til gengæld opholde sig i Danmark i tre år, hvor de nøjes med at betale 25 procent i skat.

Kramer kritiserer K og V
*Københavns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) kritiserer Venstre og Konservative for at være på vej til at ødelægge det tværpolitiske samarbejde på Rådhuset. Jens Kramer Mikkelsens kritik kommer efter at de to borgerlige partier i forbindelse med beslutningen om at opgive planen om en parkeringskælder under Kongens Nytorv har anklaget overborgmesteren for være på vej til at løbe fra sine løfter til en række andre projekter i hovedstaden.
Til gengæld lover Jens Kramer Mikkelsen, at Københavns Kommune finder de 40 millioner kroner, det vil koste at få istandsat Kongens Nytorv.
Samtidig foreslog SF torsdag en arkitektkonkurrence om, hvordan pladsen skal se ud i fremtiden.

EL vil forbyde medicin i svin
*Enhedslistens EU-ordfører, Keld Albrechtsen, vil fremsætte lovforslag om forbud mod brug af det hidtil forbudte antibiotika sulfadimidin til svin i Danmark. Fødevaredirektoratet har netop ophævet det danske forbud, så nu gælder den EU-fastsatte grænseværdi for brug af stoffet.
Regeringen og Danske Slagterier er stærkt uenige i spørgsmålet, skriver Berlingske Tidende torsdag.
Danske Slagterier vil opretholde forbudet og anbefaler de danske svineproducenter at undlade at bruge sulfadimidin, oplyser adm. direktør Anne Birgitte Lundholt. Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) vil imidletid ikke kæmpe for, at Danmark kan opretholde et nationalt forbud mod brugen af sulfadimidin:
"For at kæmpe for noget i EU skal du have argumenter, og ligegyldigt hvor meget jeg kigger rundt i krogene, kan jeg ikke finde nogen sundhedsmæssige argumenter for at opretholde et forbud," siger Dam Kristensen.

Spanien appellerer ikke Pinochet-sag
*Spaniens regering afviste torsdag at videresende en instruks om øjeblikkelig at appellere en eventuel beslutning fra den britiske regering om at løslade den chilenske eks-diktator Augusto Pinochet.
Den spanske dommer Baltasar Garzón ønskede, at de britiske anklagere, der repræsenterer Spanien i sagen skulle have klar besked om at appellere en beslutning om at løslade Pinochet. Men for første gang i sagen om udlevering af Pinochet til retsforfølgelse i Spanien, afviste regeringen torsdag at efterkomme domstolens ønsker - et klart signal om, at Spaniens højrefløjs-regering nu vurderer, at sagen mod Pinochet er flyttet fra den juridiske scene til at være en rent politisk beslutning, som er op til den britiske indenrigsminister.

Information præciserer
*Af tekniske årsager faldt følgende sætning ud af gårdsdagens bagsideleder "Hit-and-run politik" i slutningen af teksten:
"Det betyder ikke, at enkeltsagsorganisationer er løsnet, men blot, at der findes andre organisationsformer, der formår at engagere. Og det kunne partierne, organisationerne og fagforeningerne lære en hel del af."
Vi beklager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her