Læsetid: 3 min.

Rusland er trængt i Tjetjenien

11. januar 2000

Rusland indrømmede i går de hidtil største tab under offensiven
i Tjetjenien

Mens mandag atter bød på hårde kampe mellem russiske og tjetjenske styrker, tyder meget på, at det russiske militær får stadig sværere ved at klare sig imod de tjetjenske oprørere.
"Min vurdering er, at russerne er meget trængte. Der er ingen tvivl om, at tjetjenerne er godt forberedte i denne krig" siger sprogofficer Thomas Høeg-Olesen, som har deltaget i flere inspektioner i Rusland og netop har afsluttet sit speciale om krigen mellem Tjetjenien og Rusland i 1994-96.
Det er især meldingen fra russisk side, om at standse krigshandlingerne i den forløbne weekend, som giver anledning til denne vurdering.
Stoppet for den russiske offensiv kom dagen efter, at Moskva indrømmede, at kampene i byen inden for de forudgående 10 dage havde kostet 84 dræbte og 180 sårede blandt de russiske styrker.
Beslutningen blev fra den russiske militære ledelse begrundet med hensynet til de civile, som er spærret inde i den tjetjenske hovedstad Grosnij.
Samtidig har Ruslands fungerende præsident Vladimir Putin begrundet pausen med hensynet til den ortodokse jul og afslutningen på ramadanen.

Argumenter holder ikke
"Men de argumenter holder slet ikke," siger Märta-Lisa Magnusson, som er lektor på Syddansk Universitet og ekspert i Tjetjenien.
"Hvorfor skulle russerne lige pludselig være blevet bekymret for den civilbefolkning, de hidtil har været ligeglade med, og hvis tjetjenerne - som russerne hævder - holder civilbefolkningen som gidsler, hvorfor skulle de så ikke også gøre det efter jul og ramadan," spørger hun.
Samtidig har forlydender i løbet af weekenden om, at Putin skulle have omrokeret i ledelsen af tropperne i Tjetjenien anledning til spekulationer.
"Omrokereringer midt i en offensiv kan jo også være tegn på, at alt ikke er, som det skulle være. Man skifter ikke hest midt i et vadested. Jeg tror, russerne har fået langt stærkere modstand, end de havde regnet med," siger Märta-Lisa Magnusson.
De tjetjenske oprørere benyttede weekenden på at omgruppere sig og lancere et modangreb på russiske styrker i hovedstaden Grosnij og i byerne Gudermes, Argun og Sjali.
Oprørerne hævdede i går, at de havde taget kontrol med byen Argun otte kilometer øst for Grosnij og landsbyerne Merker-Jurt og Sjali sydøst for hovedstaden. De siger også, at de har kontrol over Gudermes, der er den næststørste by i Tjetjenien.
Ifølge militære kilder i Moskva kostede angrebene 25 russiske soldater livet, mens 30 andre blev såret. Det er de hidtil største indrømmelser af tab fra russisk side.

Svært at bevare kontrol
Den øverste chef for de russiske styrker i Tjetjenien, general Viktor Kasantsev, insisterede dog i går på, at de russiske styrker fortsat har situationen under kontrol i Tjetjenien.
Tjetjenernes modoffensiv i weekenden viser dog klart, at de russiske styrker kan få svært ved bevare fuld kontrol over områder, de har indtaget.
"Kamphandlingerne i Tjetjenien vil aldrig høre op, og Rusland vil aldrig kunne kontrollere republikken," siger Thomas Høeg-Olesen.
Den vurdering er Märta-Lisa Magnusson enig i:
"Russerne har en fundamentalt forkert opfattelse af, hvad det her er for en krig. De hævder, at det er en krig mod banditter og terrorister, men her er i bund og grund tale om en afkoloniseringskonflikt. Det er de tjetjenske væbnede styrker, de slås imod, og de har den tjetjenske befolknings opbakning. Det var det samme, der gik galt for russerne i den forrige krig," siger hun.
Men krigen i Tjetjenien har været en politisk løftestang for fungerende præsident Putin, hvis popularitet har været stadig stigende, siden han sendte de russiske styrker ind i Tjetjenien.
Ifølge den seneste meningsmåling, som blev offentliggjort i går, ville Putin få 56 procent af stemmerne, hvis der var valg til præsidentposten i dag, skriver det russiske nyhedsbureau Interfax.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her