Læsetid: 5 min.

En særlig måde at se verden på

11. januar 2000

Dansklærerforeningen lancerer ny serie af romaner for unge i folkeskolen - skrevet af bemærkelsesværdige, yngre danske forfattere

Nye bøger
Dansklærerforeningen ruster sig i kampen om de unges opmærksomhed. I en tid, hvor der ellers er særlig fokus på de unges medieforbrug, deres vaner og færdigheder foran computerskærmen, lancerer dansklærernes forlag en ny serie skønlitterære bøger, som er rettet specielt mod de unge i folkeskolens ældste klasser.
Serien åbnes med romaner af fire yngre danske forfattere: Åh, Finland skrevet af Mads Storgaard Jensen, Mette Thomsens De levende døde, Sven Ørnøs De syv ildofre og Hans Rudolf Verning stak til søs, der er skrevet af Jørn Frederiksen.
De nye bøger udgives med den fælles overskrift "Frit for fantasi", og i serien bliver der lagt vægt på den gode historie, der ikke nødvendigvis holder sig inden for den realistiske verdens rammer. Handlingen skal være spændende læsning for de unge, og historien skal have noget at sige:
"Måske ikke så meget ved en tydelig morale eller ved at prædike mening, men nok så meget ved at angive en særlig måde at se verden på," skriver seriens redaktør Hans Otto Jørgensen i præsentationen af den nye række romaner.

Forfattere fri for krav
Seriens frie rammer passer forfatterne godt:
"Det har været en sjov oplevelse at skulle skrive en roman for unge. Opgaven er langt friere og jeg har kunnet lege meget mere med historien og med sproget end ellers. Jeg føler mig sat fri fra en masse krav, og formen er ikke så højtidelig," siger Mads Storgaard Jensen, der debuterede som forfatter i 1995.
I Storgaard Jensens roman til serien er hovedperson Finn i erhvervspraktik hos en bedemand. Undervejs møder Finn også en flok nøgne finske fodboldspillere og han skal deale med kidnappere og andet godtfolk.
"Sigtet var at skrive en komedie. Ikke noget med at moralisere, men bogen må gerne give stof til eftertanke, og derfor har jeg for eksempel ladet handlingen springe mellem forskellige virkelighedsplaner. Jeg har dog været lidt pædagogisk, blandt andet er hovedpersonen blevet en type, som unge, der går i folkeskolen, kan identificere sig med. Men jeg har alligevel valgt at trække hovedpersonen ud af skolemiljøet i en stor del af handlingen - mest af alt for at vise de unge, at verden rummer meget andet end det," siger Mads Storgaard Jensen.
Han mener, at der undertiden kan være et modsætningsforhold mellem den gode historie og den fine litteratur. Og at bøger med en tydelig handling, som for eksempel krimien, tit bliver stemplet som underlødig i voksenlitteraturen.
"I litteraturen skal børn og unge kunne bruge deres fantasi. Man kan jo se, at det ofte er fantastiske fortællinger med trolde, monstre og hekse, som børn og unge bliver opslugte af. Der skal være masser af handling og drive i historien. Og voksenlitteraturen kan være nok så givende på det psykologiske plan, men ofte kan handlingen altså stå på bagsiden af et frimærke," mener Mads Storgaard Jensen.

Jeg skriver, som jeg plejer
Mette Thomsen, der debuterede med Af en superhelts bekendelser i 1994, mener, at Dansk lærerforeningens serie giver plads til, at forfatterne kan boltre sig og skrive mere løssluppent. Det ligger nærmest i seriens titel, mener hun.
"Men jeg har nu skrevet, som jeg ellers ville have gjort," fortæller Mette Thomsen. Hendes roman De levende døde er en dramatisk zombie-historie, hvor folk den sidste dag inden sommerferien begynder at opføre sig meget underligt og for eksempel begynder at bide.
"Jeg har ikke forsøgt at skrive på en særlig måde, der er specielt velegnet til unge. For nogen tid siden skulle jeg skrive en novelle til børn, og der var jeg gennem en besværlig, men også frugtbar proces. Jeg har haft mit uskyldstab i dér, for novellen kastede mig ud i en to måneder lang skrivekrise. Jeg var i gang med at devaluere mit sprog og med at oversætte min måde at tænke billeder på til en måde, som jeg forestillede mig, at børn og unge tænker på. Det gik ikke. Det lå som forudsætning, at man mener, at børn er anderledes end voksne, og det tror jeg egentlig ikke på. Så jeg valgte dengang og nu at skrive, som jeg plejer. Men det er klart, at jeg er gået på kompromis nogle steder - med hovedpersonens alder, de ydre handlinger og enkelte steder også sproget," forklarer Mette Thomsen.

Relancering
Det er ikke første gang, at Dansklærerforeningen udgiver en skønlitterær serie til de ældste folkeskoleelever. I begyndelsen af halvfemserne udgav forlaget en række romaner - også under titlen "Frit for fantasi". Så egentlig er det en relancering af en gammel succes.
Hvor man nu satser på yngre forfattere, der godt på vej ind på den litterære scene, var det de etablerede forfattere, der tegnede seriens første etape i begyndelsen af
90'erne.
Dengang så Svend Aage Madsens ungdomsroman Jagten på et menneske dagens lys og også andre anerkendte forfattere som Hanne Marie Svendsen og Henrik Nordbrandt fik lejlighed til at gøre sig som ungdomsbogsforfattere.
Men det er ikke altid, at voksen- og finlitteraturens store og ansete forfattere er lige så populære på skolebiblioteket. Børn og unge bliver ikke nødvendigvis bløde i knæene over store navne og kändisser.
"Når børnene og de unge skal vælge bøger til lystlæsning her på biblioteket, går de især efter bestemte genrer," siger skolebibliotar og lærer Rita Christensen fra Enghave Plads Skole på Vesterbro i København.
"Det er især den fantastiske fortælling, den nye fantasy-genre, den socialrealistiske historie og historiske romaner, der er i højsædet. Det er forfattere som Tine Bryld, Bjarne Reuter, Bent Haller og Astrid Lindgreen, der bliver lånt mest hér på biblioteket. Og mange læser Det lille hus på prærien - også de tosprogede børn."
Rita Christensen mener, at de nye bøger fra Dansklærerforeningen ser fornuftige ud.
"Lærerne er vilde med de tidligere udgivelser i serien og bruger dem en del i undervisningen, både Svend Aage Madsen, Hanne Marie Svendsen og Henrik Nordbrandt. Men det er ikke forfattere, som børnene vælger af sig selv. Alligevel er det godt, at Dansklærerforeningen udgiver ny, dansk ungdomslitteratur. De har ofte god føling med, hvad der foregår i både i litteraturen og i danskfaget som sådan. Så bøgerne er god inspiration for lærerne, specielt i en tid hvor kravene til danskfagets pensum er ekstremt høje," fortæller hun og bryder af for en indskydelse:
"Nej, ved du hvad? Mens vi har snakket, har der stået en dreng fra 3. klasse og kigget i bøger i næsten tyve minutter, og han er lige gået ud af døren med tyve bøger. De er seks i læsegruppen. Det kan godt være, at man skal reklamere lidt mere for den, end man behøvede før i tiden. Men bogen er stadigvæk levende," siger Rita Christensen.

*Mads Storgaard Jensen: Åh, Finland. 116 s.
*Mette Thomsen: De levende døde, 118 s.
*Sven Ørnø: De syv ildofre eller Hvordan Poul lærte Laudrup-finten. 157 s.
*Jørn Frederiksen: Hans Rudolf Verning stak til søs. 149 s.

125 kr. pr. stk. Dansklærerforeningens serie 'Frit for fantasi'

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her