Læsetid: 3 min.

Sang om ståltrådshegn

24. januar 2000

- eller hvordan en tidligere slagtersvend fra Köln gjorde en østtysk haveejers liv til
et helvede

Berømmelse
BERLIN - Stefan Raab laver genbrugs-tv.
Alt, hvad der bliver udsendt af fjernsynsudsendelser i Tyskland, får han optaget på video og gennemset af et hold hjælpere. De mest kiksede, dumme, overvægtige eller på anden måde latterlige personer bliver sorteret fra og genanvendt i Stefan Raabs program, 'TV Total' på satellit-kanalen Pro7.
Det var under affaldssorteringen, at Stefan Raab stødte på den 52-årige førtidspensionist Regina Zindler fra Auerbach i det østtyske Sachsen. Hun optrådte sidste år i et retssals-program på Sat1, hvor hun klagede over sin nabo, fordi han siden 1972 har ladet sine snebærbuske gro op ad deres fælles ståltrådshegn, så det ruster.
"Har hegnet da besværet sig," spurgte tv-dommeren, Barbara Salesch.
Næh, svarede Regina Zindler og tabte opgøret i tv-retssalen.
Den tåbelige nabostrid interesserede ikke Stefan Raab; først da hun på brægende sachsisk sagde 'ståltrådshegn', fik han ideen til en country-sang, hvor Regina Zindlers 'ståltrådshegn' kunne samples ind.
På sachsisk lyder det som Maschendrooatzauun - et fund for en rimsmed. Som tak lovede Stefan Raab hende 10 pfennig for hver solgt single.

Fræk slagtersvend
Egentlig ville Stefan Raab være slagter. Hans far havde en slagterforretning i Köln, som han skulle overtage. Han aflagde svendeprøve med udmærkelse, i slutningen af 80'erne supplerede han med en smule jura, men musikken trak.
Han fik job hos musik-kanalen Viva, hvor han som studievært gjorde sig bemærket ved at banke sine gæster i hovedet med en skumgummihammer. Fars forretning blev lukket og indrettet som musikstudie, her laver Stefan Raab reklamejingler og popmusik.
"Ikke en dag, hvor en Raab ikke arbejder," konstaterer den 32-årige, der forlængst er millionær i D-mark.
For et par år siden havde Pro7 et desperat behov for en sjov mand, og Stefan Raab havde det helt rigtige koncept: Med sit genbrugs-tv erobrede han 50 procent af de unge tv-seere, der elsker hans uartige facon: For eksempel da han høfligt spurgte den tyske svømmemester Franziska van Almsick, om hun nogensinde har tisset i bassinet. Det har hun stadig ikke tilgivet ham.
Sidste år fik Stefan Raab øre for sachsisk og lod to vesttyske ungersvende forklædt som østtyskere maltraktere popsangen 'Ö La Palöma'.
Singlen 'Ståltrådshegn' har et par måneder ligget nummer ét på hitlisten med 800.000 solgte eksemplarer.

Nervesammenbrud
'Ståltrådshegn' er et hit - og Regina Zindler en kult-figur. Ufrivilligt. Ganske vist har hun tjent mere end en kvart million kr. på aftalen med Stefan Raab, men pengene glæder hende ikke. Hver dag myldrer Raab-fans til Auerbach og holder party foran hendes hus.
"En gang i livet vil jeg se ståltrådshegnet," forklarer den 19-årige murerlærling Thomas Steckert.
Nogle fans nøjes ikke med at kigge - de lister sig ind i Regina Zindlers have for at klippe et stykke af det landskendte hegn af og hugge en stikling af naboens berømte snebærbusk.
Imens står deres venner omkring bilerne med stereoanlæggene og brøler med på 'Ståltrådshegn' - så højt, at hendes 80-årige mor fik nervesammenbrud og må have behandling på et psykiatrisk hospital.
Da Pro7's konkurrent Sat1 forrige weekend ville hente seere på kult-begivenheden og arrangere gadefest foran hendes hus, havde Regina Zindler endegyldigt fået nok: Med mand og kat tog hun flugten til Paris.
Rejsen bliver betalt af RTL, der også vil have noget ud af balladen og derfor vogtede om trioens privatliv med et tv-hold.

Omplantning
Konfronteret med alle de tv-hold indså Auerbachs handelsstandsforening de kommercielle muligheder i Tysklands næstmest berømte hegn. Nu sælger bageren 'Ståltrådshegn og snebær- lagkager', på hotellet serverer de kartoffelchips udformet som ståltrådshegn.
Naboen Gerd Trommer, der fik ret i tv-retssalen, ærgrede sig gul og grøn over, at han ikke får en pfennig ud af ståltrådshegnet. Men berømt har nabostriden gjort ham, alle - aviser, blade og tv-stationer vil høre hans version.
På det seneste har også Gerd Trommer fået nok af horderne, der tramper rundt i hans have. Forleden meddelte han i direkte tv, at han vil bilægge den 28 år lange nabostrid; snebærbusken er plantet om. Derefter tog han på ferie i Berlin (Sat1 betalte).

*Engelsk tekst og musik på maschendrahtzaun.de

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her