Læsetid: 2 min.

Stor nedtur i Zimbabwe

21. januar 2000

Britisk våbensalg sætter fokus på tendenser til kaos i Zimbabwe og landets medvirken i Congo-krigen

Den britiske premierminister Tony Blair har givet grønt lys for leverance af reservedele til kampfly, som Zimbabwe anvender i krigen i Den Demokratiske Republik Congo.
Beslutningen om leverancen kritiseres af oppositionen i London. Sagen udstiller krisesituationen i Zimbabwe, der bruger millioner af kroner og hunderedevis af menneskeliv på at føre krig i Congo, samtidig med at landet er i et økonomisk uvejr.
Det britiske dagblad The Guardian afslørede i går, at Blair har sat trumf på i en strid mellem forskellige ministre i regeringen og har bestemt, at britiske våbenindustri godt må levere reservedele til 10 kampfly af typen Hawk. Fem-seks af disse kampfly bruges i krigen i Congo, hvor Zimbabwe har omkring 11.000 soldater udstationeret.
Krigen har hidtil kostet tusinder af mennesker livet og drevet omkring 150.000 på flugt.
En kilde i den britiske regering giver anonymt til The Guardian udtryk for, at Blairs såkaldte etiske udenrigspolitik bliver gennemhullet med beslutningen. Samtidig hæfter kilden sig ved, at der efter en fredsaftale indgået i efteråret i fjor og kommende møder næste uge i FN's Sikkerhedsråd er mulighed for at standse kamphandlingerne.

Kostbar krig
I Zimbabwe er der voksende utilfredshed med, at unge soldater kommer hjem i ligposer, og at regeringen bruger så mange penge på at føre krig. Ifølge regeringens egne oplysninger koster krigen Zimbabwe ca. 20 mio. kr. om måneden. Andre kilder siger, at det er det tidobbelte.
Fakta er, at krigen er en voldsom økonomisk byrde for landet. Det har haft økonomisk fremgang gennem flere år, men nu spår analytikere, at landet næppe i år vil opleve vækst i bruttonationalproduktet - måske snarere det modsatte.
Samtidig er der en arbejdsløshed på omkring 50 procent og en inflation på 60 procent, og landet kan ikke betale af på sin udlandsgæld.
I løbet af foråret skal der være afstemning om en ny forfatning, der giver præsidenten siden uafhængigheden i 1980, 75-årige Robert Mugabe, ret til at blive siddende i ti år mere. Endvidere skal der være valg til parlamentet, hvor det altdominerende, socialistiske regeringsparti Zanu-PF ventes at få hård konkurrence fra det nystiftede parti Movement for Democratic Change.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her