Læsetid: 4 min.

Den svenske selvfølge

24. januar 2000

Mellemrundekvalifikation ligner en by i Rusland for det danske landshold efter nederlag mod Sverige - og Rusland

EM-håndbold
Det lignede et selvmål af national-populistiske dimensioner, da TV 2 begyndte at varme op til EM-transmissionerne med reklamespots om at nu skal Danmark sætte Europa skakmat. Den kampagne kan den håndboldrealistiske TV 2-sportschef Morten Stig Christensen da umuligt have gennemset, var min første tanke. Nok havde landsholdet spillet over forventning og nok havde bulletinerne fra lejren lydt på fred, ro og målrettet fordragelighed, men alligevel ...
Og så sad man der som sofaspiller fredag midtvejs i kampen mod håndboldstraditionsrige og sejrsvante Rusland og kneb sig blå i armen. Et fuldstændig uimponeret dansk hold havde ført med fire mål og gik til pausetheen med en 14-11 føring - uden at russerne havde spillet dårligt.
De danske målmænd fik paradoksalt nok ikke fat i meget, men forsvaret forstod med en afventende fleksibilitet at få de russiske hopskytter ned på jorden. Der var tale om rene volleyball-parader. Russerne blev tvunget til at forcere. Til gengæld formåede danskerne at brede angrebsspillet ud, og fløjspillet fik i perioder de russiske forsvarskolosser slemt på hælene. Christian Hjermind og Nikolaj Jacobsen kæmpede om at overgå hinanden i uortodokse afslutninger, Joachim Boldsen fyldte både for og bag, og Lars Jørgensen havde en genialitet af en blind aflevering ind på stregen. En af den slags, man kun laver, fordi man ikke tænker på, hvor umuligt det er.
Danske underdogs
Kun russisk rutine og koldsindighed sikrede i et tumultuarisk optrin sidstesekunds-sejr til favoritterne på 27-26, og danskerne lignede efter det afsluttende spanske dommerfløjt våde hunde - underdogs ...
Bagklogskab er vel den dominerende lægmandsdisciplin i sportsjournalistik, og man kan bruge lang tid på at diskutere, hvordan det unge danske landshold ville have spillet mod Sverige, hvis EM var blevet indledt med bare et uafgjort resultat mod verdens næstbedste nation.
Nu mødte vi lørdag verdensmestrene. Nederlaget på 22-29 var ikke det værste ved den kamp. Det var måden, det skete på. Nok havde holdet aftenen før spillet lige op med en potentiel overmagt. Det tager kræfter, men det er vilkårene i en komprimeret turnering, hvor de bedste hold ofte ikke er dem, der spiller bedst, men dem, der kan bevare momentum.
Det danske hold, som i perioder i testkampen før EM havde spillet lige op med Sverige, virkede som om de var på en walk-over. Selvfølgelig taber ingen med vilje ved et EM, men det var interessant at se cheftræner Leif Mikkelsen som limet til sædet. Han virkede som om den kamp var tabt på forhånd.
Det gjorde keeperen Kasper Hvidt til gengæld ikke. Med en redningsprocent, som i perioder af kampen lå over de 70, gjorde han sit for at demonstrere det umuliges kunst for sine holdkammerater.
De var ikke nu særlig kunstinteresserede. Forsvaret hang ikke sammen, den flade og stillestående 6-0 opdækning var en gave for skarpretteren Stefan Lövgren, og de svenske diagonalopspil endte med
usvigelig sikkerhed hos veteranen Magnus Wislander, som badede sig igennem til mål efter mål. Og i den anden ende spillede danskerne i praksis uden fløjspil. Når samtidig den danske playmaker Jan Paulsen spiller stift og forudsigeligt, siger det sig selv, at målene må komme på enkeltmandspræstationer. Af bl.a. stortalentet Lars Krogh Jeppesen og i lynglimt Lars Jørgensen, men meget få moderne håndboldkampe vindes af individualister.
I den retning er der logik i, at svenskerne er regerende verdensmestre.
Nok består holdet af gamle spillere - to med over 300 landskampe - men det er ældet med lige dele ynde og tyngde, og i 100 procents-afslutteren Mathias Franzén fra Redbergslid præsenterede de mod Danmark et hidtil skjult venstrefløjsvåben, men de fleste af kampene vinder de så at sige allerede i træningshallen, hvor landstræner Bengt Johansson hele tiden opstiller modeller, der udfordrer vanetænkning. På den måde er det svenske hold det mest omstillingsduelige i verden p.t.
Eller som han udtrykker det til Ritzaus Bureau: "Danskerne er individuelt dygtige, men har ikke så mange løsninger på problemer, når de bliver stressede. Så arbejder de istedet mand mod mand - og kommer til stå alene ..."
Danskerne vælger med andre ord de svære løsninger i de enkle situationer, f.eks. kontrafasen, hvor svenskerne kører den lige vej. Ikke slet så spektakulært, men meget effektivt. Det er ikke til at se, hvem der kan fravriste dem endnu et mesterskab. Ikke mindst fordi man råder over turneringens mest komplette keepere, Thomas Svensson fra F.C. Barcelona, og den mod Danmark storspillende, Peter Gentzel fra Santander.
Søndag fik svenskerne således portugiserne ned på jorden med en 29-21-sejr, der formede sig som det meste af det, svenskerne foretager sig - en selvfølge.
Kun TV 2's marketingafdeling har vist nu fantasi til at forestille sig, at Danmark når videre til mellemrunden.
Desværre.

'Danmarks kamp søndag mod Slovenien blev færdigspillet efter redaktionens slutning

Fakta - Kringlede kvalifikations regler
Danmarks håndboldherrer har ved EM i Kroatien muligheden for at kvalificere sig direkte til både EM, OL og VM.
*Danmark kvalificerer sig til OL i Sydney 2000:
Hvis holdet ved EM placerer sig som den bedste ikke allerede OL-kvalificerede nation. Sverige, Rusland, Frankrig, Tysland og Spanien har løst adgang til Sydney.
*Danmark kvalificerer sig direkte til VM i Frankrig 2001:
Hvis holdet bliver mellem de fem bedste ved EM. Slutter både Frankrig (værtsnation) og Sverige (verdensmestre) i top 5, udløser også 6. pladsen VM-billet. Hvis kun én af de to nationer slutter blandt de fem bedste, går den ledige plads videre til play-off kampe.
*Danmark kvalificerer sig til EM i 2002:
Hvis holdet placerer sig mellem de fem bedste ved EM. Slovenien og Sverige har budt ind på værtsskabet. Placerer en af de disse nationer sig blandt de fem bedste ved EM, skal Europæisk Håndbold Forbund (EHF) finde en løsning på det problem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her