Læsetid: 4 min.

Tiendeklassecentre ind ad bagvejen

7. januar 2000

Ny lov overtrumfer beslutning i Århus om at beholde tiendeklasser på de enkelte skoler. Loven gør det svært for især små skoler i randområder at opretholde klasserne

Antallet af tiendeklasser bliver færre allerede fra næste skoleår på grund af en ny lov, der træder i kraft første august i år.
I Århus er antallet af skoler, der udbyder tiende klasse i næste skoleår, faldet fra 47 sidste år til 34 skoler i år. Loven kræver nemlig, at en skole opretter alle de tilbudsfag, eleverne ønsker. Hvis blot én elev eksempelvis vil have kristendom, skal skolen oprette faget, og det har fået hver fjerde skole i Århus Kommune til på forhånd at smide håndklædet i ringen. Næshøjskolen i Harlev ved Århus er én af dem.
"Vores elevgrundlag er for ringe. Og med de nye krav til indhold og tilbud i tiende klasse, der skal vi simpelthen tilbyde for bred en vifte fag til, at det økonomisk kan hænge sammen," siger Torben W. Laursen, der er skoleleder på Næshøjskolen.
Han tror ikke på, at et samarbejde med de nærmeste skoler om at oprette tilbudsfagene kan redde det tiende skoleår på hans skole.
"Vi ligger geografisk temmelig langt fra centrum og fra naboskolerne, så det er utopisk at forestille sig, at elever andre steder fra vil søge ud til os," siger han.

Skjult dagsorden
Christian Bang Kristensen, der er skolekonsulent for uddannelse-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering ved Århus Kommunes Skolevæsen mener, der ligger en skjult dagsorden bag tiende klasse-loven.
"Man vil have antallet af tiendeklasser ned, fordi man synes, at for mange elever vælger tiende klasse," siger Bang Kristensen.
Undervisningsminister Margrethe Vestager har da heller ikke lagt skjul på, at hun gerne ser flere af de såkaldte tiende klassecentre, hvor tiende klasse fysisk fjernes fra folkeskolerne, så de bliver selvstændige enheder med mange flere elever og tilbud.
"Ideen med centrene er, at eleverne vænner sig til at skifte skole. Så håber man, at der er flere, der starter direkte på en ungdomsuddannelse efter niende klasse. Det er den gustne samfundsøkonomiske begrundelse," siger Christian Bang Kristensen.

Nej til centre
Og det ser ud til, at Undervisningsministeren får sin vilje på trods af, at Århus Byråd har vedtaget, at de ikke ønsker tiendeklasse-centre.
"Det er besluttet i byrådet, at tiende klasse ligger ude på de enkelte skoler, men den beslutning bliver svær at opretholde nu. Det er en økonomisk forudsætning at oprette centre, hvis man skal kunne give eleverne de tilbud," mener Christian Bang Kristensen.
Skolerådmand Niels Erik Eskildsen (SF) tror også, det bliver nødvendigt at ændre byrådsbeslutningen, og han har allerede sat et arbejde i gang for at få undersøgt forskellige 10. klasse-modeller. Men der står med sikkerhed ikke nogen 10. klasse-centre parat fra næste skoleårs start.

Så godt vi kan
"Jeg tror ikke, der bliver truffet en beslutning før i efteråret, og så skal vi først i gang med omstillingsarbejdet. Vi har 51 folkeskoler i Århus, så det er ikke sådan lige at lave den ændring," siger Eskildsen, der mener, at overgangsperioden er alt for kort.
"Næste år må vi gøre det så godt, vi kan. Der vil være nogle skoler, der ikke er i stand til at leve op til loven og derfor lukker deres tiendeklasser, og det betyder, at man må samle sig på andre skoler, indtil den nye struktur er på plads," siger han.
I andre kommuner, Information har kontaktet, er der knap så mange skoler, der på forhånd har opgivet at få en tiende klasse. I Esbjerg er der for eksempel 19 skoler mod 20 skoler sidste år, der tilbyder det tiende skoleår. Men skolechef i Esbjerg Preben Jensen tror alligevel, at loven også i Esbjerg Kommune vil betyde færre tiendeklasser.

Skoler samarbejder
"At man udbyder tiende klasse betyder jo ikke, at der er kunder til butikken. Sidste år oprettede vi 12 tiendeklasser, og i år regner vi med, at tallet ryger ned på otte. Det er blandt andet på grund af de nye krav, der rent faktisk forhindrer nogle skoler i at få kunder nok i butikken til at kunne opfylde bestemmelserne om tilbudsfag," siger han.
I Esbjerg samarbejder skolerne i randområderne dog allerede om bl.a. tilbudsfaget fysik, så muligheden for at udbygge det samarbejde og dermed opretholde tiendeklasserne ude på de enkelte skoler er til stede. Alligevel ønsker Preben Jensen centre.
"Hvad angår det rent faglige, så kan man faktisk godt samarbejde, og det gør vi også allerede. Men hvis man vil skabe et fagligt ungdomsmiljø omkring tiende klasse, så bliver det nødt til at være et sted med en vis volumen," siger skolechefen, der dog erkender, at de nye tilbud umuligt kan stå parat fra næste skoleår.
"Der er ingen kommuner, der kan nå at ændre struktur til første august, med mindre man i forvejen var i gang med det," siger Preben Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her