Læsetid: 3 min.

Tjekkede tjavser

22. januar 2000

'Højt hår' på Dr. Dante er ikke bare som den gamle Elnett-hårspray, der kun holdt
til blæsten hen til festen

Teater
"Av, for helvede", siger Dante-debutanten Ida Dwinger i den første gudbenådede replik i Nikolaj Cederholm og Jesper Hyldegaards Højt hår.
Og av, for helvede, hvor er det en munter forestilling. 375 milliliter shampoo-komedie, sådan lanceres forestillingen. Men den er snarere 120 minutter balsam-farce. For her er kun latteren, den lille hurtige.
Danternes sidste bud på en aktuel samtidsskildring er blevet til et kig ind i frisørverdenen. Og højt hår er det unægtelig blevet til - von Gegerfeldts har lagt parykker og skæg til morskaben. Men højt til loftet, sådan tankemæssigt, er noget, som personerne nøjes med at tale om som et uopnåeligt ideal.
"Det klør i saksen", siger Thomas Bo Larsens strambuksede frisør, mens han flagrer klippevant med armene i original frisørgestik, og lydanlægget siger "wwijjj, wwuijj".
"Der bliver noget zen over det her", lyder det fra Niels Anders Thorns lige så bøssebluffende frisørkompagnon, mens han sprøjter imaginær ajax ud på spejlene, der akkompagneres af små "spsi, spsi"-pust over højttalerne.
Ida Dwinger smyger sig killinget i frisørstolen, som om hun aldrig havde lavet andet - "Pump mig lidt op, Jimmy..." Og Kristian Halken pruster mørkøjet omkring som hendes jaloux gorilla, mens Troels Lybys skægraserede ulykkesfugl velvilligt lytter til hende i forsøget på "at komme videre" efter tabet af konen.

Ultimativ roadmovie
For Danterne har valgt at lave skæg-og-ballade-teater. At fyre en masse gags af og leve drengedrømmene ud: Her er den ultimative roadmovie med hele to hvide sportsvogne og en video af verdens kedeligste motortrafikvej, (er det den mod Kalundborg?).
Marianne Nilsson og Camilla Bjørnvad har ramt frisørindretningens hovedtrend lige på kornet: Tomhed, kitschede stole - og en 'helt speciel' kaffekop. Og ikke mindst synet af det håndværk, der rask væk koster 850 kroner pr. tidsbestilling.
Replikkerne sidder, lige så godt som frisurerne. Men selve indholdet i historien er ligeså tyndt som grundlaget for alle Kronprinsens affærer. Frede-Pingo er nemlig den usynlige hovedperson i stykket - manden, som enhver frisør ville klippe fingeren af for at få som kunde. Men hvordan finde den helt rigtige klipning, der både går til uniform og frømandsdragt?
Nogle vil sikkert hævde, at Danterne daler i kvalitet med denne forestilling. Men hvorfor ikke vende synspunktet og glæde sig over, at man på Aveny kan se skuespil, der rummer essensen af ti års landevinding inden for skuespillet: Det hverdagsparodierende, der er fyldt af så gakkende galskab, at det virker som et spejl ud mod publikum.
Så nej. Højt hår er ikke bare som den gamle Elnett-hårspray, der kun holdt til blæsten hen til festen. Næ, som i de nye 'hårprodukter' byder forestillingen både på 'hold' og 'stretch' nok til adskillige dages eftergrin.
Eller som min egen frisør sagde: Vil du have søndagssprayen?
Dantelatteren holder i hvert fald hele weekenden.

Ingen grund til grin
Den teaterpolitiske latter er derimod til at overskue. Styrelsen for Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab har netop valgt at skære 2,4 mio. kr. i Aveny Teatrets budget fra sommeren 2001 - næsten dobbelt så meget som på de andre scener i teaterfælleskabet.
"Vi kan for så vidt være ligeglade, da vi jo som sagt forlader bygningen på det tidspunkt", udtaler Nikolaj Cederholm i en pressemeddelse, der ønsker at sætte spørgsmålstegn ved beslutningen.
Cederholm understreger fordømmelsen ved at fremføre, at styrelsen samtidig har pålagt Aveny Teatret fortrinsvis at spille ny dansk dramatik - som er noget af det dyreste, man kan spille. Og at Aveny Teatrets økonomiske situation derved bliver urealistisk - teatret, der har de færreste publikumspladser, og som er det eneste teater i teaterfællesskabet, som ikke har nogen egenkapital at stå imod med.
Hårrejsende?

*Højt hår. Tekst: Nikolaj Cederholm og Jesper Hyldegaard. Instruktion: Jesper Hyldegaard. Scenografi: Camilla Bjørnvad og Marianne Nilsson. Musik: Kåre Bjerkø. Dr. Dantes Aveny til 11. mar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu