Læsetid: 3 min.

Trolddom i naturen

15. januar 2000

Gammel Holtegaard viser den islandske natur, set gennem Jóhannes Kjarvals eruptive temperament

UDSTILLING
Undertitlen på den nyeste præsentation af Jóhannes Kjarvals ulmende og sitrende malerier lyder "I Dialog med Naturen". Det er noget af en underdrivelse, for malerens forhold til Islands lavamarker, sneklædte bjerge og ensomme vidder var snarere en Jakobskamp: "Jeg slipper Dig ikke, før Du velsigner mig."
Igen og igen maler han sig igennem de samme temaer, i en besættelse, der både kommer til udtryk i hans detaljeopdyngende malemåde, der kan minde om de sindssyges repetitioner af det samme mønster i et billede, og i den kompromisløse enegang i fjeld og ødemark.
En maler, der drager væk fra familien for at leve som sagatidens fredløse i naturen, med heste, fugle og skovmus som sine eneste fæller, hvornår hørte man sidst om sådan en passion? Måske som en drøm hos de tyske, romantiske digtere, eller blandt omvandrende russiske malere fra det 19. århundrede, men en islænding, der studerede på det danske kunstakademi i 1914 og malede nogle af sine hovedværker i 60'erne, kan han være aktuel i dag?

Islandsk kunst
Lederen af Gammel Holtegaard, Jacob Thage mener vi trænger til at se Kjarval igen - ligesom Anne-Birgitte Fonsmark på det nærliggende Ordrupgaard mener, at vi har godt af en dosis Ernst Josephson. (Anmeldt i gårsdagens avis). Der er trold i dem begge to, og de to udstillinger kan udmærket ses på samme ekskursion som udtryk for en nordisk ekspressionisme med afsæt i den sete virkelighed. Josephson ser landskabets temperamenter i mennesket, mens Kjarval finder det besjælede åndedrag i naturen. Begge går de lige til maleriet som materie og gestuelt udtryk, dannet af farve, smurt på lærredet med pensel eller spatel med synlig vellyst.
Kjarval havde næsten ingen forbilleder i sit hjemland. Kun to malere var tidligere gået uden for øens tradition for mundtlig eller skriftlig fortælling og havde søgt at fange naturen i malerier: Thorarinn B. Thorlaksson og Asgrimur Jonsson. I en særligt drømmende islandsk symbolisme var også de grebet af det landskab, der er så påtrængende og overvældende, den dag i dag, hvor Island har en blomstrende koncept-kunst. Men også den kommer ofte til at beskæftige sig med lavaørkener og snepudrede bjerge.
Kjarval udsatte sig fysisk for vejr og vind og hårde strabadser i sin strid med naturen. Thor Vilhjámsson skriver i sin tekst til udstillingens katalog: "Han viser os styrken i det stærke og ugæstfri, det barske og voldsomme, som kræver al ens styrke for at kunne leve med det. Han træner sig til at ligge ude på smalkost, hvorledes vejret end er. Han opdager, at solen ikke behøver at skinne, men at man kan male, også når det regner, også når regnbyger eller sne pisker en." Det var længe siden, man hørte om en samtidskunstner, der malede med 'valne fingre' som Johan Thomas Lundbye, dengang Danmark havde en besjælet natur. Men Kjarval var samtidig med Nolde og Bonnard, med surrealisterne og Jackson Pollock, og mindelser om dem alle trænger ind i hans outsider-kunst fra Island. Per Kirkeby giver, også i udstillingskataloget, en veloplagt skildring af dobbeltheden hos Kjarval: "Med udgangspunkt i det særlige sted, Island, er verden brudt op, og jordens overflade er både det indre, der bryder frem, og det intetsigende rum, som vi sovser i. Billeder der har den samme kosmiske rædsel som de vildeste og største af Pollocks drippings." Og så kommer den kirkebyske vinkel: "I begge tilfælde kræver det naturligvis venlighed og accept. Francis Bacon nægtede som bekendt at se noget i Pollocks drippings. Gamle damers kniplinger havde aldrig interesseret ham."
Hvilke billeder man end vælger at se Kjarval med - det er vejen til Gammel Holtegaard værd at se nærmere på de islandske vulkanlandskaber og den vilde farvepragt i de troldske sten.

*Jóhannes Kjarval. Dialog med naturen. Gammel Holtegaard til 5. marts. Udstillingen vises senere på Bornholms Kunstmuseum. Illustreret katalog med tekster af Per Kirkeby og Thor Vilhjámsson

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her