Læsetid: 5 min.

Turisme ud over alle grænser

29. januar 2000

Den globale turisme stiger kraftigt viser nye tal fra verdens turistorganisation. Imens forbereder amerikanere at sende turister til månen, og Brasilien vil rydde amazonskove
for økoturisters skyld

PALMA - Det moderne menneskes rejselyst og begær efter at besøge nye eksotiske rejsemål i ferierne synes ikke at kende nogen grænser.
Rejselysten er vokset eksplosivt i senhalvfemserne viser nye tal fra World Tourism Organization. I 1999 var der 657 millioner rejser over landegrænserne, og det er 22 millioner flere end året før. Fortsætter væksten vil en milliard personer drage ud på internationale rejser i år 2010. I år 2020 vil antallet af internationale afgange nå op på 1,6 milliarder.
"Væksten i turismen vil være overvældende i de næste årtier," mener turistorganisationens generalsekretær Francesco Frangialli.
Indtagende billeder i turistkatalogerne, reklamefinansierede rejsetillæg i aviserne og tv-reportager fra verdens mange afkroge lokker den stressede vestlige arbejdsbi med en-to ugers afkobling ved stranden, på ski i sneklædte alper eller på kort storbyferie.
I 1999 fastholdt kulturnationen Frankrig sin position som verdens førende rejsedestination med 71 millioner besøgende. Og med dem følger en skønt klingende lyd af penge. Regeringen har beregnet, at over syv procent af landets bruttonationalprodukt hidrører fra turismen.
Spanien er nummer to på ranglisten med 52 mio. besøgende. I 1999 søgte ni procent flere turister til de spanske solkyster end i 1998, og verdens turistorganisation peger på, at det skyldes krigen i Kosovo og jordskælv i Grækenland og Tyrkiet. USA er verdens tredjestørste rejsemål med 47 mio. besøgende.
Francesco Frangialli vurderer, at Kina bliver verdens førende rejseland om 20 år. Også de asiatiske lande er på vej frem: "Efter to negative år er Asien igen den globale turismes stjerne med en vækst på 7,5 procent om året," siger Frangialli.

Man kan høre ekkoet af Sydkoreas præsident Kim Dae-jung fra september måned på Kangwons Internationale Touristmesse: "Verden befinder sig i en turistkrig, hvor alle lande konkurrerer om at tiltrække flere turister," sagde han og opfordrede "alle koreanerne - lige fra stewardesser til toldere, taxichauffører, tjenere og fodgængere - til at blive guider for udenlandske turister."
Det lyder som en koreansk variant af den søde andefamilie bag den københavnske politimand, men turisme er ikke længere for glade amatører. Industrien globaliseres, og hotelbranchen koncentreres i større hotelkæder. "Antallet af små uafhængige og familieejede hoteller er faldende, mens hotelkæderne vokser hastigt," har UNCTAD påpeget i en rapport om turismen.
I luften har de gamle nationale selskaber underlagt sig en af de tre dominerende globale alliancer - SAS har koblet sig til Star
Alliance anført af Lufthansa og United Airlines. De fleste reservationer sker stadig fra det lokale rejsebureau, der er koblet op på det globale computerreservationssystem Amadeus. 55.000 af verdens 165.000 rejsebureauer bruger Amadeus, men snart bliver disse mellemmænd måske helt overflødige, når Internettets virtuelle rejsebureauer som Travelcity og Microsofts Expedia for alvor overtager markedet.

Den globale turistindustri er en pengemaskine uden lige. Verdens turistorganisation mener, at der tjenes over 455 mia. dollar på turisme om året, og at indtjeningen vil stige til 1.500 mia. dollar i 2010.
Medregnes de mange café au lait'er, drinks, vine, middage og is, som de rejsende nyder undervejs, og salget af mere eller mindre kitschede souvenirs, så er den økonomiske effekt mangefold større. Industriens lobbygruppe i World Travel and Tourism Council mener, at over 10 procent af verdens bruttonationalprodukt omsættes i turistindustrien, og der er 262 millioner arbejdspladser i den. Det lyder som et oppustet tal, men der er ingen tvivl om, at der er masser af penge i turisterne. Også for udviklingslandene. Visse afrikanske lande som Marokko, Zimbabwe og Zambia havde tocifret vækst med henholdsvis 22,17 og 26 procent flere turister i 1999. Zimbabwes turistminister Simon Mayo mener, at velplanlagt turisme "kan blive den vigtigste økonomiske, sociale og økologiske drivkraft for de afrikanske stater i det næste århundrede."
I de caribiske lande står turismen bag ca. 70 procent af den regionale økonomi.

I Brasilien vedtog regeringen i oktober måned en storstilet plan for at øge den internationale turisme til Amazonlandet. 20 nye naturparker for turisterne skal ifølge miljøminister José Sarney gøre det "økonomisk og socialt at redde regionen uden at ødelægge den." Men det er et tveægget sværd. Planen om at bygge flere lufthavne, jernbaner, veje og infrastruktur genrejser det ældgamle dilemma. Nemlig at turister drømmer om at opleve uspoleret natur, men deres besøg vil bidrage til at ødelægge eller ændre den.
"Natur og økoturisme, cruiserejser, vandsport og turisme i polarregionerne, ørkenerne og de store regnskove, vil dominere morgendagens marked," vurderer verdens turistorganisation.
Der er f.eks. over to millioner passagerer, der hvert år leger
Jacques Cousteau og søger mod oceanernes dybde med særligt indrettede turist-ubåde. Det sikrer arrangørerne en net lille omsætning på over en milliard kroner. Og der er over 15.000 turister om året, der, som var de Amundsen eller Perry, besøger Sydpolen for at få sig en ekstrem oplevelse for den ekstreme pris på mellem 60.000 og 100.000 kroner. Sue Ockwell fra de uafhængie turoperatører mener, at flere vil følge efter: "Vi er alle tiltrukket af ideen om at følge i fodsporene på de store opdagelsesrejsende."

Endnu har ingen kommercialiseret turistrejser til månen eller Mars, men i efteråret sagde Apollo 11-astronauten Buzz Aldrin, at "vi må fremme rumturismen, ikke bare for de velstående, men for alle." Han er bestyrelsesformand i ShareSpace Foundation, der arbejder for at gøre rumturisme til business. I øjeblikket er det for dyrt (pris: 20.000 dollar for hvert pund turisten vejer), men økonom Patrick Collins fra National Space Development Agency i Japan har sagt, at der i 2030 vil være omkring 40 millioner passagerer, der tager på rumrejse.
Der er grænser for naturens bæreevne. I en rapport sidste år pegede verdensnaturfonden på skyggesiderne ved den voksende turisme. Væksten i flyrejser øger CO2-udslippet, og i det næste årti ændres vilkårene for turistindustrien selv. Ti af de mest populære turistdestinationer bliver ramt af ulidelige hedebølger, tørke, stigende vandstand, skovbrande, og sygdomme kan "gøre profitable turiststeder til rene gyserhistorier", siger fondens chefforsker Dr. David Viner.
I alperne vil der falde mindre sne, fordi vinteren bliver kortere. Maldiverne vil blive oversvømmet. I det sydlige Spanien vil malaria vende tilbage. I Florida kommer flere storme og i løbet af det 21. århundrede vil mange strande forsvinde fra landkortet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu