Læsetid: 3 min.

Verdenshandel bliver et chok for Kina

29. januar 2000

Kinas adgang til verdenshandels-organisationen vil øge den ulige fordeling af goderne

"Et chok, der kommer udefra". Sådan betegner den kinesiske forsker Shaoguang Wang Kinas kommende medlemskab af verdenshandelsorganisationen WTO.
Medlemskabet vil betyde en større økonomisk åbenhed, men samtidig også en større risiko for, at der vil opstå konflikt mellem vinderne og taberne under de nye økonomiske betingelser. På et møde arrangeret af Nordisk Institut for Asienstudier sagde Shaoguang Wang, at den økonomiske ulighed, som Kina allerede har oplevet i flere år, kun vil blive forstærket.
"Det afgørende vil derfor være, om regeringen er stærk nok til at omfordele og hjælpe taberne," siger Shaoguang Wang, der er ansat ved Chinese University of Hong Kong.
Men lige så vigtigt, vil det være, om den kinesiske ledelse vil være i stand til at åbne for en større grad af politisk deltagelse. Ellers kan vi vente en periode med økonomisk og politisk ustabilitet i verdens folkerigeste nation.

Taberne
Kina opnår formentlig WTO-medlemskab allerede i år og bliver dermed for alvor en del af den globale økonomi, som mere end 20 års økonomiske reformer har ledt landet i retning af.
Men Shaoguang Wang fremlagde en lang række dystre tal, der dokumenterer, at reformerne ikke bare har ændret Kinas planøkonomi til en mere markedsorienteret økonomi - de har også skabt en hidtil uhørt ulighed og et samfund splittet på kryds og tværs. Taberne skal især findes på landet, hvor indtægterne i 1990'erne har stået stille i forhold til i byerne. Også de regionale uligheder er øget med Kinas indre provinser som taberne i forhold til kystprovinserne. Til taberne hører også statsansatte arbejdere, kvinder og de dårligst uddannede.
Selvom byerne generelt har klaret sig bedre gennem reformperioden, er arbejdsløsheden nu ved at være et stort problem. Ifølge de officielle tal er ca. tre procent af arbejdsstyrken i byerne nu arbejdsløse, men reelt ligger tallet på mindst otte procent, siger Shaoguang Wang.
"Situationen ser ikke ud til at blive bedre i de kommende år, for det vil være en økonomisk vækst, der ikke skaber mange nye jobs. Arbejdsløsheden kan endda blive værre," siger han og peger samtidig på, at der også her er store regionale forskelle. Mens hovedstaden Beijing har den laveste arbejdsløshed, er f.eks. Kinas nordøstligste provinser som Heilongjiang hårdt ramt på grund af den store koncentration af statsvirksomheder.
Netop ansatte i Kinas store statssektor vil komme til at mærke følgerne af WTO-medlemskabet: "De mange sektorer med overkapacitet vil blive udsat for et enormt pres, og de 20 millioner overflødige arbejdere i statsindustrien risikerer at blive fyret i de kommende år," siger Shaoguang Wang, der også regner med, at op mod 15 millioner på landet vil miste deres arbejde.
Men i første omgang vil især landmændene blive ramt, fordi priserne på bl.a. hvede, majs og bomuld er højere i Kina end på det internationale marked.

Staten udfordres
Så ifølge Shaoguang Wang vil WTO betyde en generel øget ulighed i det i forvejen skæve Kina, og det må i høj grad bekymre landets kommunistiske ledere, at det netop er nogle af partiets grundstøtter, der skal tælles blandt taberne: De ældre, ufaglærte arbejdere og bønderne i de indre provinser. Mens vinderne vil blive de intellek- tuelle og de faglærte, yngre arbejdere i kystprovinserne.
"Globaliseringen udfordrer statens evne til at omfordele og beskytte de svage, men problemet er, at den kinesiske stats indtægter i øjeblikket er blandt de laveste i verden, og at den derfor ikke er i stand til at spille den rolle," siger Shaoguang Wang, der dog mener, at den kinesiske ledelse allerede har indset nødvendigheden af bl.a. at opbygge et socialt sikkerhedsnet. Den har også indset, at det bliver nødvendigt gradvist at åbne for, at befolkningen får mulighed for at deltage i den politiske proces, i hvert fald på græsrodsniveau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her