Læsetid: 3 min.

Voksenfødselsdag

15. januar 2000

Til næsen
Det begav sig én af disse mørke januardage, at Den Snakkesalige fyldte 40 år. Vi trængte begge til at blive luftet lidt, og grundet lavvande i kassen blev det til, at jeg skulle give en middag, der skulle gøre det ud for en fødselsdagsgave.
Flittige læsere af denne spalte vil vide, at Restaurant Kanalen på Christianshavn ofte lægger lokaler til diverse vinsmagninger, og da stedet har et vinkort, der er blevet internationalt prisbelønnet, samtidig med at det lille lyserøde hus på kanalens kant har sin helt egen charme, havde jeg bestilt et bord med havudsigt.

Sammen med bordbestillingen havde jeg bedt så mindeligt om, at vi kunne få jordskokkesuppe med trøfler og valnødder til forret. Det har jeg nemlig fablet om, siden jeg fik den fede, cremede suppe ved en vinsmagning for år tilbage. Ellers valgte vi á la carte. Den Snakkesalige var til fisk og fik som hovedret hellefisk på kantareller og tomat med en olivenolie/balsamicosauce. Også jeg ville gerne have noget ikke for tungt, og det blev til bryst af bornholmsk hane med artiskok og fuglelever i en Riesling-sauce. Så var vi ligesom også sporet ind på vinvalget.

Aperitiffen bad vi om forslag til, og tjeneren foreslog en pink Crémant de Bourgogne, som var til den tørre side uden at være helt tør. Det var en god idé, også fordi den problemløst gled over som ledsager til suppen. Almindeligvis siger man, at Crémant de Bourgogne er det nærmeste, man kommer til ægte champagne, og det blev ikke modbevist ved denne lejlighed (69 kr. pr. glas).
En god Riesling fra Alsace virkede som et logisk valg til hovedretterne. De fleste steder ville det så være det, men ikke på Kanalen. Her er sandelig noget at vælge imellem. Alsace Riesling? Javel - et udvalg på fem fra topproducenter som Ostertag, Kuenz-Bas og Trimbach. Meget tillidvækkende. Mit valg faldt på en Trimbach Cuvée Frédéric Emile 1993. Velplejet, perfekt moden og med en ædel Riesling-duft, der overbeviste fruen om, at når vi krukker taler om 'petroleum' i den forbindelse, så er der noget om snakken. Men det er kun næsen - ikke smagen! 425 kroner for den. Dyrt? Ja - men ikke for dyrt, når man taler om en pragtvin til restaurantionspris.
Den Snakkesalige er til min store sorg ikke ostespiser, så et mellemspil med fine franske oste måtte jeg selv klare. Dertil et glas af husets rødvin. Husets vin siger meget om et sted, og når det som her er en virkelig velvalgt Côtes du Rhône, Domaine de la Ramejeanne, pænt skænket til 38 kroner, så skal man ikke klage.
Desserterne blev henholdsvis en tæt chokolade-kage med chokoladeis og friske figner i pernod med sprøde flager og rørt vanilleis. Til det fik vi hver et glas mørk 1990 Banyuls, Domaine de Mas Blanc (48 kr. pr. glas). En flot dessertvin, som endnu engang fremkalder stille hovedrysten over, hvorfor de sydfranske dessertvine i den grad står i skyggen af port-vin.
Kanalens vinkort er virkelig forrygende - og bygger på det princip, at avancen på de rigtig store og rigtig flotte vine er meget beskeden, mens man tjener pengene i den lavere ende af spektret, dog uden at være urimelig.

I denne weekend har Den Snakkesalige en flok prægtige kvinder til frokost med øl og snaps - og Smeden og Vinredaktøren ifører sig forklæder og pusler om damerne. Selv hademåneden januar byder på sine små opmuntringer.

*Restaurant Kanalen, Wilders Plads, 1403 København K. Telf. 32 95 13 30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her