Læsetid: 2 min.

Afrikas store skamplet

23. februar 2000

*Store håb blev knyttet til Laurent Kabila, da han i 1997 fik den forhadte Mobutu til at flygte fra Congo. I dag er håbene gjort til skamme. Kabila er korrupt, Congo er splittet af krig, og befolkningen lider endnu mere end under Mobutu. Bedre er det ikke blevet af især fem andre landes indblanding. FN's Sikkerhedsråd overvejer at sende en fredsstyrke, men eksperter advarer mod det

Fakta - Råvare-riget
*I 1885 fik Kong Leopold II af Belgien anerkendt Fristaten Congo, der indtil da havde bestået af konge- og høvdingedømmer, som sin personlige ejendom. I 1908 skiftede Congo hænder fra kongen til staten Belgien.
30. juni 1960 opnåede Congo selvstændighed med Patrice Lumumba som leder. Herefter fulgte en turbulent periode, hvorunder der indtil 1964 var indsat FN-styrker. I 1965 greb Mobutu Sese Seko magten ved et militærkup. I 1971 blev landet omdøbt til Zaire.
Mobutu forblev enevældig hersker indtil maj 1997, hvor Larent Kabila tvang Mobutu i eksil. I august 1998 indledte styrker i det østlige Congo et oprør.
Afgørende for den nuværende krig er, at Congo er meget rig på mineraler som diamanter (især til industribrug), guld, sølv, kobber og uran. Hertil kommer, at landet har masser af vand, frugtbar jord og et udsøgt dyreliv. Cirka to tredjedele af de omkring 50 millioner indbyggere lever på eksistensminimum som bønder. hai

Krigsherrerne
Rwanda
*Rwandas vicepræsident, forsvarsminister og de facto leder Paul Kagame har omkring 10.000 soldater i Congo. Rwanda ønsker at holde oprørsbevægelser baseret i Congo i ave, og officerer tjener godt på miner.

Uganda
*Uganda med præsident Yoweri Museveni i spidsen menes at have 9.000 soldater i Congo og har nyligt bebudet indsættelse af endnu flere. Uganda støtter de to ledende oprørsgrupper Bevægelsen for Befrielse af Congo (MLC) og Den Congolesiske Sammenslutning for Demokrati og Selvstændighed (RCD-ML). Sidstnævnte ledes af den kendte professor Ernest Wamba dia Wamba.

Angola
*For Angolas præsident Jose Eduardo dos Santos drejer placeringen af ca. 2000 soldater i Congo sig om at bekæmpe oprørsbevægelsen UNITA, der bruger Congo som base.

Zimbabwe
*Zimbabwe, der ledes af den korrupte præsident Robert Mugabe, har angiveligt 10.000 mand i Congo. Mugabe sikrede Kabilas greb om magten ved hurtigt at komme ham til undsætning, da krigen begyndte i 1998. Mugabe er under stigende internt og eksternt pres for at trække sine soldater hjem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her