Læsetid: 4 min.

AIDS-græsrødder truer Al Gore til at vende medicinalbranchen ryggen

10. februar 2000

Græsrødder i USA bruger valgkamp til at presse Gore: Drop støtten til medicinalbranchens AIDS-politik, hvis du vil have vores stemmer, lyder budskabet

NEW YORK - Det var en hyggelig picnic en varm dag i august, da vicepræsident Al Gore var i staten New Hampshire for at samle penge ind til sin præsidentkampagne.
Blandt gæsterne var 10 aktivister fra organisationen ACT UP, en interesseorganisation for bøsser og lesbiske hvis medlemmer, Gore regner for sine kernevælgere. ACT UP arbejder sammen med en række andre internationale organisationer på at få medicinalgiganter til at sætte prisen ned på livsvigtig AIDS-medicin.
Al Gore har flere tidligere lobbyister fra medicinalbranchen i sin kampagnestab. Gores stabschef og hans bror ejer et af de mest magtfulde lobby-firmaer i Washington.
Gore rejste forrige år til Sydafrika for at true regeringen med handelssanktioner, fordi den lovligt ville bruge en international aftale til at skaffe billigere medicin. Men aktivisterne havde en overraskelse til Gore og alle tv-kameraerne omkring ham.
"Gores grådighed dræber," stod der på et banner, der pludselig blev foldet ud blandt råb og skingre trillefløjter.

Kun første akt
Aktivisterne anklagede Gore for at støtte medicinalbranchens pres på fattige lande. Branchens er vred over, at lande som Thailand og Sydafrika vil udstede tvangslicens til at producere eller importere billige kopier af medicin, som firmaerne siger, de ejer rettighederne til.
Hvis Gore vil hjælpe branchen, har ACT UP tænkt sig at sørge for, at han samtidig skubber en stor gruppe vælgere fra sig.
"Vi benytter os af de muligheder, valget giver," siger Mark Hannay, talsmand for ACT UP. Han henviser til, at Gore ved et møde i FN's Sikkerhedsråd i januar sagde, at USA vil være fleksibel i sin handelspolitik, så den ikke forstærker sundhedskriser i u-lande.
"Vi bilder os ikke ind, at Gore har ændret politik og dropper støtten til medicinalfirmaerne, selvom han sagde det til FN. Eller fordi han lovede at gøre, hvad han kunne. Men en præsidentkampagne har en bevågenhed fra pressen, der gør den interessant for aktivister."
Mark Hannay ved præcis hvorfor.
"Det, vi siger om Gore, bryder han sig ikke om, at folk skal høre. Men det er sandt, og vi har tænkt os blive ved."
Så sent som for to uger siden lod ACT UP Gores kampagne vide, at hvis han ikke skaffede konkrete resultater for billigere AIDS-medicin, så ville de komme og hyle og skrige lige op til primærvalget i New Hampshire.
Den 27. januar kom resultatet i form af et brev til en thailandsk organisation for AIDS-ramte: USA lovede, at der ingen protester ville komme, hvis landet udstedte tvangslicens til import eller produktion af kopier af AIDS-medicin. Løftet var trykt på handelskammerets brevpapir, og det var første gang nogensinde, at USA forholdt sig positivt til Verdenshandelsorganisationens (WTO) regler om tvangslicens.

Vi er næsvise
Juristen James Love, en græsrod fra Consumer Protection Project (Forbrugerbeskyttelsesprojektet) i Washington, fik nys om brevet og gav det bl.a. til Information. Hans projekt samarbejder med ACT UP og Læger uden grænser for at kaste lys over USA's politiske støtte til medicinalgiganterne.
"Regeringen har ingen ide om, hvor næsvise og indædte, vi er," siger James Love til Information. "Vi er kun lige begyndt at presse på, og nu hvor vi har set resultater, vil det blive meget værre."
Heller ikke James Love tror på, at USA ærligt og åbent har skiftet politik - Clinton og Gore slukker snarere brande, hvor de opstår.
"Handelskammeret og Gore er ikke holdt op med at true Thailand. Og hvis de er, hvorfor skriver de så ikke til regeringen, at USA støtter, at den udsteder en tvangslicens på den AIDS-medicin, folk mangler? De skrev til en privat thailandsk organisation," siger James Love. I indeværende kongresår ligger to love foran politikerne i Washington: En, som støtter medicinalbranchen og en, der støtter u-landes adgang til billigere medicin. James Love og ACT UP vil sørge for, at amerikaneren på gulvet ved, hvem der støtter hvilken.

Lang vej endnu
Indtil videre fortsætter USA's pres i det skjulte, med mindre James Love opdager det. Det gjorde han sidst i januar, da USA ved et bestyrelsesmøde i Verdenssundhedsorganisationen (WHO) barberede en central tekst om hjælp til u-lande, der vil udstede tvangslicenser. De relevante dokumenter kom omgående ud på Internettet med Loves kommentar. Tre dage efter kunne han tilføje et svar fra USA's øverste delegerede.
Teksten som USA fik vedtaget udelukker ikke, at WHO hjælper u-lande, men en direkte reference til WTO-aftalen blev fjernet.
""Det er ikke så meget det, at teksten blev udvandet, men det signal, der ligger i det fra USA: Hold jer fra ophavsrettigheder til medicin, " siger James Love.
"Hvis nogen i WHO var i tvivl om USA's holdning til, at man hjælper u-lande gennem regeljunglen i WTO, så har de fået besked nu."
James Love vil sammen med de øvrige græsrødder "forfølge sagen og Gore hele vejen ind i Det Hvide Hus."
De vil offentliggøre ubehagelige dokumenter, demonstrere og holde USA's politik under en offentlig lup, siger de.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her