Læsetid: 3 min.

Aqua viderefører sine bedste kvaliteter

22. februar 2000

Aqua fornyer og udvider hele sit musikalske udtryk på cd'en 'Aquarius', der udkommer mandag - Information har fået lov at smuglytte

Ny cd
Hader man dem, eller elsker man dem? I hvert fald er Aqua tilbage med et ordentligt plask. Mens singlen Cartoon Heroes bestiger hitlister verden over, forbereder Universal udgivelsen af kvartettens nye album Aquarius, den 28. februar. Tre dage forinden, vil den Sorte Diamant lægge ramme til en gigantisk fest, the Aqua Worldwide Releaseparty.
Sammenkomsten bliver den mest ambitiøse af sin art i Danmarks historie, og invitationer er sendt ud til alverdens repræsentanter for presse og underholdningsindustrien. Aqua satte sin egen standard med Aquarium, og står nu over for den monumentale opgave at skulle leve op til et pladesalg på 24 mio. Aquarius kan måske gøre kunststykket efter. De 12 numre viderefører det bedste fra det gamle Aqua, men med tilførslen af en mere varieret instrumentering og vokalbesætning, er der blevet tilføjet en ny musikalsk dimension.
"Det er ikke givet, at en succes som den der fulgte med Aquarium kan gentage sig, så man må bare sætte sig et mål og forfølge det," siger den kvindelige forsanger Lene Nystrøm. "Med hensyn til produktion og den vokale side af pladen, er den ti gange bedre end hidtil."

Arven fra Abba
Aqua fik hjælp med vokalarbejdet af Stig Kreutzfeldt, hvilket straks kan høres.
"Vi ledte efter en støtte til sangen, eftersom det ikke er vores stærke side," siger Søren Rastad, som har skrevet alle sangene sammen med Claus Noren. "Stig har en meget afslappet væremåde. Det påvirkede også os."
Aquarius spænder over forskellige stilarter, som også fandtes på debutpladen, lige fra det skøre touch i "Barbie Girl" og "Dr. Jones", til det melodiske i "Turn Back Time", som overraskede en hel del radioværter.
Medierne har været meget hurtige til at drage paralleller til et andet skandinavisk band som også havde fire bogstaver i deres navn, og begyndte og sluttede på bogstavet a. Men det band var det meste af 1970'erne om at opbygge et gigantisk navn, mens Aqua strøg lige op på berømmelsens tinder på mindre end et år. For det andet er det uretfærdigt at lægge Abba-arven på Aquas skuldre så tidligt i deres karriere. Abba var den sæd som den svenske musikindustri voksede frem fra, godt støttet af Bjørn Borgs berømmelse og den ubredte forestilling, at Sverige var synonymt med sex.
Aqua er rigtignok kommet som sendt fra himlen for Danmarks musiks status i udlandet, men verden har ændret sig siden "Waterloo".
"Man kan ikke drage den sammeligning til ABBA's succes," siger Rastad, "men jeg vil da blive smigret, hvis nogen kom på at sammenligne produktionen af Aquarius med ABBA."

Nyt vokalarbejde
Numrene "Bumble Bee", "An Apple a Day" og den anden single Around the World, viser Aqua som vi kender dem, bare bedre. Et skudsikkert hit som "Halloween" præsenterer Rene Dif i hans growly skurke-rolle, men i balladen "We Belong to the Stars" synger han duet med Lene. Han er ikke Sinatra, men har med Kreutzfeldts hjælp udviklet et talent for at fortolke en sang.
"Jeg har arbejdet hårdt på en ny vokalstil, der ligger et sted mellem sang og rap," siger han.
"Det vi virkelig gerne ville ændre var lydbilledet," siger Rastad. "Der er en bestemt trend der kører for tiden, og den følger alle, men der er stadig så mange ting, man kan eksperimentere med, og det har vi prøvet at gøre."
Latin-skæringen "Cuba-Libre" tilsætter en knivspids salsa til skiven, mens "Freaky Friday" kommer med lidt fjoget country-spas. Hele vejen igennem er melodierne og teksterne sjove. Teksterne løser ikke nogen gordisk filosofknude, men det bilder de sig heller ikke ind.
Noren mener, at ironien er en af nøglerne til en forståelse af Aqua's globale appeal. Dette band leverer god gammeldags pop-underholdning, og Aquarius gør det bedre end sin forgænger.
Til det nye album blev der ændret på coverets farvesammensætning og på alt det medfølgende inventar.
Ligesom plastic-pastellerne fra det første album er blevet erstattet af en mere organisk tone på farveskalaen, er det første albums spinkle dance-pop temaer blevet udskiftet med en mere dybtgående lyd.
Aquarium kunne kaldes Aqua Light, i sammenligning med Aquarius, som er the real thing.

*Aqua: Aquarius. Prod: Aqua. Universal. Udkommer 28. februar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her