Læsetid: 4 min.

Arkitektur for almindelige mennesker

26. februar 2000

De danske arkitekter er for ufolkelige, mener By- og boligminister Jytte Andersen

Arkitektur
Det var noget af en mundfuld for byminister Jytte Andersen, pludselig at skulle beskæftige sig med arkitektur og planlægning, da hun startede som minister for godt to år siden. Hun kendte ikke rigtigt til området, og var en anelse utryg ved de esoteriske arkitekter, der talte lige så sort som deres rullekravesweateres farve.
I dag fører hun og hendes kollega kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen sig stilsikkert frem og udarbejder dogmer, der skal danne udgangspunkt for fremtidige byggerier og arkitekturpolitik i Danmark.
Senest har ministrene lanceret minimalboligen som en fremtidig strategi for byudvikling i Danmarks byer. Men selvom Jytte Andersen nu selv kan forstå arkitekterne, mener hun stadig, at arkitektstanden har meget at lære.
"Arkitekterne må se at blive lidt mere folkelige. De skal være med til at skabe et efterspørgselsbehov - også hos den enkelte borger - for god arkitektur," siger Jytte Andersen da Information møder hende i byministerens kontor med pragtudsigt til sammenstødet af Børsen og Arne Jacobsens Nationalbank.
Jytte Andersen har selv været med til at skabe det sommerhus, hun har fået en arkitekt til at "få ned på papir." Og det ville hun ikke have gjort for bare to år siden, påpeger hun.
"Jeg er ret sikker på, at hvis jeg skulle have bygget et sommerhus inden jeg blev byminister og fik kendskab til arkitektur og bypolitik, ville jeg aldrig have fået en arkitekt til at tegne det. Jeg ville have ringet til Trelleborg, og sådan tror jeg, der er mange, der har det. Det er derfor arkitekterne skal være lidt oppe på mærkerne."

Nyt politikområde
"Arkitekterne skal gøre sig tilgængelige for den almindelige forbruger. De skal i dialog med befolkningen, og bruge mindre tid på at slås med hinanden. Arkitekterne er fraværende i deres egen debat, og det betyder at der bliver bygget med bind for øjnene", siger Jytte Andersen.
Byer og byudvikling er blevet et stadig vigtigere politikområde, fordi flere og flere vælger at bo tæt på byens puls, mener Jytte Andersen. Derfor bliver der brug for flere små boliger til unge singler og ældre, og derfor er byministeren fascineret af minimalisme og tæthed, som principper for planlægningen af fremtidens by.
"Minimalboligen er en del af svaret på den bypolitiske udfordring. Minimalisme modsvarer den udfordring, de livsstilsforandringer, der er i samfundet, stiller til os politikere. Det er meget vigtigt, at vi er bevidste om, at byen ikke bare kan brede sig. Specielt ikke en stor by som København. Natur er ikke bare noget, man kan inddrage, ligesom man gjorde i 60'erne. Man er nødt til at være mere bevidst om de miljømæssige og sociale aspekter. Vi kan ikke længere bare regne med, at det enkelte menneske får så mange kvadratmeter til sin rådighed som muligt."
Byen er et relativt nyt politikområde, fordi man rundt omkring i verden har kunne se byerne gro vildt uden plan og uden mål og med kvalitets- og arkitekturbevidsthed. Flere og flere byområder ser ud som om planlæggerne har haft hovedet under armen, mener Jytte Andersen, der er af den opfattelse, at hendes ministerium er etableret for, at miljømæssig og social bæreevne skal tænkes ind i den måde, vi bygger byer på.
"Hele spørgsmålet om hvad det er for nogle boformer, der kan blive attraktive i fremtiden, bliver vi nødt til at tænke over lige nu. Hvordan vil stadigt flere unge -og for den sags skyld også ældre mennesker - leve i fremtiden? Noget enkelt, noget minimalistisk, overskueligt og noget, der matcher til ens behov, tror jeg."
- Er din og kulturministerens fascinationen af det minimale ikke en form for arkitekturpolitik, der blander sig i en æstetisk diskussion, som i egentligt skulle holde jer fra?
"Det kan du godt sige, men vi er ikke smagsdommere. Vores politik går på, at det vi bygger eller forandrer, skal leve op til den funktion, det skal have. Det skal laves af gode materiale
og passe sammen.

Smagsdommere
- Føler I ikke, at I er smagsdommere, når I så markant går ind fra politikerside og støtter det minimalistiske i rapporter, dogmeprojekter og konkurrencer?
"Jo, det kan godt være. Men vi går ikke ind og siger, at alle mennesker skal bo i minimalboliger. Eller i boliger som er indrettet efter særlige metoder. Vi vil bare skabe valgmuligheder. Og vi tror på, at byen har nogle chancer, der er ubrugte, som kan give folk nogle nye muligheder, og som samtidigt kan gøre byen mere tilgængelig for folk. Samt at den afspejler, at man tænker sig om. Vi går ikke ind og pålægger folk noget specielt."
- Men det, der skete i 60'erne og 70'erne var, at en velment politisk strømning resulterede i Vollsmose og Albertslund.
"Jeg synes ikke, at vi har så markant og gennemstrømmende en politik, som man havde dengang. Min bypolitik bygger på, at der skal være blandede boformer. Minimalboligen er en vigtig del, men ikke den eneste. Vi tænker jo også i kollektiver, parcelhuse og så videre. For det er der skam stadig brug for. "
"Det vi gør, er at vi skaber rammer om livet i byen, der kan tåle folks dårlige smag. Rummene skal være stærke nok i sig selv, siger én af vores dogmer. Den kvalitetsbevidsthed var man slet ikke opmærksom på, da man byggede Gjellerupparken og Tåstrupgård."
Slumrende parcelhuse
- Men hvem skal bo på 50 kvadratmeter. De unge har ikke råd, og de ældre kan ikke få plads til bornholmeruret?
"Det kan godt være, at der ikke umiddelbart er et marked for minimalboliger. Det er ikke min opfattelse, at det nødvendigvis behøver at blive dyrt at lave små boliger. Det er vel altid sådan, at hvis man laver udviklingsprojekter, så er de ikke altid helt realistiske. Med tiden og med storproduktion, tror jeg nu nok, at der bliver mange, der gerne vil bo i små boliger."

*I gårsdagens avis anmeldte Merete Ahnfeldt-Mollerup vinderprojekterne af By- og boligministeriets konkurrence om minimalboligen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her