Læsetid: 1 min.

Atom-beredskab dumpet igen

19. februar 2000

Hård kritik af den seneste Barsebäck-øvelse

For anden gang i træk er der givet dumpekarakter til det sydsvenske atomberedskab. Beredskabet blev afprøvet den 25. november sidste år og er nu blevet evalueret. Kritikken er sønderlemmende. Der går for lang tid, fra Barsebäck blæser alarm, til den ansvarlige myndighed informerer borgerne. Under øvelsen i november gik der adskillige timer, før hr. og fru Jönsson fik besked. Den lange reaktionstid skyldtes usikkerhed om, hvem der skulle gøre hvad: Länsstyrelsen i Skåne og politiet samarbejder ikke godt nok. Det fører til, at der enten udsendes flere krisemeddelser med stort set samme indhold, eller at der ikke går besked videre overhovedet.
Da borgerne endelig blev orienteret over radioen, var der ikke tænkt på den del af befolkningen, som ikke forstår svensk.
I øvelsen slap radioaktiv damp ud fra reaktoren, og klokken 8.00 udsendte værkets ledelse alarm om.
Alarmen blev sendt til både de svenske og de danske myndigheder. Men skåningene måtte vente i timer, inden radioen oplyste dem om, at det var gået galt på Barsebäck. Målet er højst en time.
I Danmark gik der 44 minutter fra Beredskabsstyrelsen modtog Barsebäck-alarmen, til borgerne fik besked via Danmarks Radio og nyhedsbureauet Ritzau, der forsyner de danske aviser med nyheder.
"I Danmark er beredskabet centralt styret, og det ligger helt klart, hvem der gør hvad. I Sverige er beredskabet lagt ud til lenene, og det større net af personer gør beslutningsprocessen langsommere," siger Stig Hammerhøj, sektionschef i Beredskabsstyrelsen.
Svenskerne holder en stor øvelse hvert fjerde år og mindre øvelser hvert år. Sidst den store øvelse blev holdt, levede beredskabet heller ikke op til målsætningerne.

Side 11: Barsebäcksagens alt for stille diplomati

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her