Læsetid: 2 min.

Barsebäck agter at fortsætte

9. februar 2000

Sydkraft satser på, at Barsebäck-værket kører videre til år 2017 - trods den svenske regerings målsætning om at lukke næste år

Indenrigsminister Thorkild Simonsen glædede sig for tidligt, da han i december udtrykte tilfredshed med, at Barsebäcks dage er talte, og at reaktor II lukkes næste år.
Meget tyder på, at Barsebäcks ejer, Sydkraft, fortsætter driften frem til 2017.
De svenske myndigheders mål er at lukke Barsebäck II i år 2001, men betingelsen er, at der inden da er fundet erstatningsenergi for de 615 megawatt om året, som denne reaktor producerer.
"Vi har svært ved at se, at disse vilkår kan opfyldes, og indtil vi har set en udredning fra Energimyndigheden, kører vi 'business as usual'," siger Sydkrafts informationschef, Stieg Claesson, nu til Information.

Håber på isvinter
Klikker man sig ind på Barsebäcks hjemmeside, lades man heller ikke i tvivl om, at Sydkraft tror på en strålende fremtid for værket:
"Barsebäck II har stor betydning for elforsyningen af Sydsverige. Derfor vil den planlagte modernisering af anlægget have som mål, at anlægget går sin tænkte livstid ud, dvs. fortsætter mindst frem til 2017."
Sydkraft har ikke lagt skjul på, at de håber på en rigtig isvinter, som kan tydeliggøre, at verdens dårligst placerede atomkraftværk er uundværligt for Sveriges energiforsyning.
Den milde vinter har flyttet Sydkrafts fokus, så man nu satser på, at det ikke vil være muligt at finde den nødvendige erstatningsenergi.
Spørgsmålet er, om det vil være acceptabelt for politikerne at importere eksempelvis energi fra danske kulkraftværker som erstatning for atomenergien.
"Kulkraftsenergi er jo ikke særligt populært i Sverige," siger kancelliråd Håkon Karlström fra det svenske erhvervsministerium med henvisning til, at Rigsdagen har betinget sig, at der ikke må være negative følger for svensk økonomi og miljø ved at lukke Barsebäck.
Præsenteret for Sydkrafts udmelding om, at man vil køre videre frem til år 2017 og klausulerne for en lukning, siger Miljø- og Forsynings borgmester i Københavns Kommune, Bo Asmus Kjeldgaard (SF):
"Det er et skræmme-eksempel på, hvordan liberaliseringen af elmarkedet kan sætte demokratiet ud af kraft. Det er dybt beklageligt, hvis Sydkraft kan bruge klausulen som et smuthul til at undgå en lukning af Barsebäck," siger han.
Økonomiudvalget i Københavns Borgerrepræsentation vedtog tirsdag en henstilling om at fremme lukningen af Barsebäck.
Henstillingen blev til ud fra en overbevisning om, at der allerede forelå en nagelfast svensk beslutning om, at Barsebäck-værket kan lukkes .

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her