Læsetid: 2 min.

Barsebäck bliver liggende til 2016

16. februar 2000

Selv hvis det svenske regeringsønske om at få lukket Barsebäck til næste år skulle
gå i opfyldelse, er der udsigt til, at det enorme betonanlæg tidligst rives ned i 2016

Københavnerne er sikret udsigt til betonkolossen i Barsebäck mange år endnu. Selv hvis den svenske regerings plan om at lukke Barsebäcks anden og sidste reaktor bliver til virkelighed.
Problemer er, at man tidligst i 2016 kan være klar med en permanent opbevaringsplads for det radioaktive byggeaffald.
I efteråret blev reaktor I udfaset, og den svenske regerings aftale med Venstre- og Centerpartiet lægger op til, at reaktor II fases ud senest den 30. juni 2001.
En nedrivning af atomkraftværket kan forståeligt nok ikke påbegyndes, før også reaktor II er taget ud af drift.
Men som tidligere omtalt i Information er det en forudsætning for at kunne lukke Barsebäcks anden og sidste reaktor, at svenskerne nedsætter elforbruget og finder grøn energi til erstatning for atomkraften fra Barsebäck.

Endelig løsning mangler
Når og hvis Barsebäck bliver lukket, kan man tidligst gå i gang med afmontering og nedrivning et år efter, at reaktoren er stoppet - det vil i bedste fald sige i 2002. Sker det, vil man også kunne gøre brug af den ekspertise, som Barsebäcks personale sidder inde med. Personalet er garanteret arbejde frem til 2004.
Men sådan kommer det næppe til gå. Statens Kärnekraftinspektion kræver nemlig, at man, inden nedrivningen går i gang, har fundet en endelig løsning for deponeringen af omkring 90.000 kubikmeter beton og andet radioaktivt byggeaffald fra værket. Og den løsning ligger ikke lige om hjørnet.
Svensk Kärnbränslehantering (SKB), som er ansvarlig for deponering af radioaktivt affald i Sverige, har slet ikke søgt om tilladelse til slutdeponering af affaldet fra Barsebäck endnu.
SKB ejes af de svenske
atomkraftværker i forening, og afventer derfor en henvendelse fra Barsebäcks ejere, Sydkraft, inden de tager skridt til at finde en egnet deponeringsplads for det radioaktive byggeaffald.
"Fra beslutningen tages, vil der gå adskillige år, inden en deponeringsplads står klar," siger Jan Carlsson fra Svensk Kärnbränslehantering. Han mener ikke, at det vil være realistisk med en permanent opbevaringsplads for affaldet før i 2016.
Indtil da vil Barsebäck kunne stå tomt, men nogenlunde intakt. Eller det kan køre sin levetid ud, sådan som ejeren, Sydkraft, ønsker det.

Ønsker at fortsætte
Selv om Sydkraft i efteråret 1999 nødtvunget standsede reaktor I på Barsebäck, så er ønsket at køre frem mod værkets 40-års fødselsdag i 2017. Om ikke med begge reaktorer, så i hvert fald med reaktor II.
Sydkraft har ellers også holdt reaktor I køreklar siden lukningen i november 1999. Håbet var, at der ville blive brug for dens hjælp, når frosten begyndte at bide. Men vinterens mildhed forpurrede denne strategi.
Og i dag, onsdag, har Sydkraft så indbudt pressen til gravøl på Barsebäck. Anledningen er, at reaktor I nu endegyldigt lukkes. I løbet af i dag løftes brændselsstavene ud af reaktoren, og den har dermed spaltet sit sidste atom.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her