Læsetid: 3 min.

Bedre end sex?

12. februar 2000

Den dybe tallerken

Det er weekend, og mit livs udkårne og jeg kan endelig sove længe. Det vil sige til ni på en rigtig god dag, for længere lader det sig ikke gøre at narre Pøllebæ på snart et til at blive i kassen.
Heldigvis viser denne søndag sig at være en af de rigtig gode - bortset fra, at dagens første opgave bliver at vente to stive timer på at få Pøllebæ til vagtlægen, der for gud ved hvilken gang udskriver penicillin til en gang mellemørebetændelse. Velsignet være det danske vejr!
Derefter går hun ned med et brag, og så kan det nok være, at de kvæstede forældre trænger voldsomt til en rigtig brunch. Valget falder på den nyåbende restaurant Bojesen på Værnedamsvej - bekvemt på vejen til apoteket. Alt hos Bojesen ser nemlig lækkert ud; hjemmelavede chokolader, syltetøj, pickles og chutneys, uhørt elegante konditorkager, spændende salater og overraskende middagsretter serveres med stor succes i slagter Ryholts nedlagte forretning.
De grønne fliser, kødkrogene, plastikforhængene og huggeblokken. Det hele er der endnu, men kødkrogene er blevet til lamper, plastikforhængene holder nu på varmen i stedet for kulden, og huggeblokken er udstillingsbord for syltede lækkerier på smukt bundne glas.
Begærligt kaprer husbond og jeg et bord og kaster os over menukortet: Økologisk yoghurt med banan, solbærmarmelade, mild ost, frugt, rösti (ristet pandekage af revne kartofler), hybenchutney, grillet fransk pølse, røræg, pandekage, valnøddesirup, hjemmebagt rugbrød, hvidt brød og croissant. Og dertil et stort glas café au lait og en gang hyldeblomstsaft fra Sømodgaard. Alt sammen serveret med stor venlighed.
Taknemmelige angriber vi bakkens herligheder, hvor først og fremmest rösti'en, den særdeles vel krydrede røræg, au lait'en og den økologiske hyldeblomst viser sig at hitte. En vurdering, som Pøllebæ begejstret deler, da hun vågen og sulten slutter sig til selskabet på en af Bojesen fremtryllet barnestol. Resten må nok desværre siges at høre til kategorien 'ordinær, grænsende til det kedelige', så det skal vi ikke trætte med.

Den skjulte bagtanke med besøget er imidlertid ikke bare at blive behørigt mætte - for det blev vi så rigeligt endda. Næh, formålet er research - til denne artikel og til Store Brunchdag - på lørdag, hvor Famse og resten af familien skal fejre husbond og afkom.
Og vel oplyst af fordele og mangler ved version Bojesen har vi besluttet at ændre lidt på menuen. For det første er fødselsdag vel fødselsdag, så champagne må der til. Hyldeblomsten og au lait'en holder vi ved, men belært af de kedelige 'amerikanske' pandekager på Værnedamsvej skifter vi til min nabos langt mere eksotiske majspandekager med frisk frugt, ahornsirup og kokosdrys: En dl majsmel, halvanden dl hvedemel, en tsk. salt, en tsk. sukker, to æg og tre dl mælk. Pisk æg og mælk sammen, tilsæt resten og pisk grundigt. Tynde skiver banan, ananas eller mango, ahornsirup og kokosmel holdes klar.
Pandekagerne bages på hed oliepenslet pande, frugten hældes ud på den ubagte side, hele herligheden vendes og bages færdig. Rulles med et drys kokos, en god stråle sirup og serveres varme.
Den økologiske yoghurt, man kan få i handlen, er desvære ofte en kønsløs og vandet oplevelse. Så derfor kridter vi skoene og serverer hjemmelavet yoghurt med appelsinsauce. Og i virkeligheden er det næsten lige så let som at gå i Føtex og hente den: to spsk. økologisk yoghurt blandes i en liter uhomogeniseret, økologisk mælk efter at denne er bragt i kog og nedkølet til 45 grader. Blandingen hældes i en skoldet glasskål og trækker tildækket mindst 10 timer på et lunt sted. Opbevares i køleskab.
Appelsinsaucen er en udsøgt frisk og lækker oplevelse til: Den laves af fire usprøjtede appelsiner og ca. tre spsk. sukker. Skær nogle tynde midterskiver af den ene appelsin, skær skiverne i små trekanter og pres resten af appelsinerne. Bring saft, sukker og appelsinstykker i kog uden låg i 10 min. Tag appelsinstykkerne op og kog saften yderligere fem min., til der er ca. to dl tilbage. Smag til, læg appelsinstykkerne tilbage og lad saucen køle af. Serveres iskold.
Hvis man derudover serverer rösti, gode pølser, stegt bacon, økologisk oksespegepølse, citronmarmelade, et par velsmagende oste og et godt italiensk brød, så har man en fødselsdagsbrunch, der næsten er bedre end sex. Men selvfølgelig kun næsten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her