Læsetid: 2 min.

Begmand til Mugabe

16. februar 2000

Afstemning i Zimbabwe sender signal om, at folket er dødtrætte af præsident Mugabes korrupte styre

I går stod det klart, at 55 procent af vælgerne i Zimbabwe har stemt nej til en forfatningsændring foreslået af regeringen.
Det sender et meget kraftigt signal om, at de 12,5 millioner indbyggere har fået nok af landets økonomiske nedtur, som især skyldes præsident Robert Mugabes korrupte styre gennem 20 år. Zimbabwe står ved en korsvej, og den nye vej kan meget vel blive uden 75-årige Mugabe. Formelt drejede forfatningsændringen ifølge Mugabe sig om, at Zimbabwe skulle have en egen formuleret forfatning i stedet for den, som blev vedtaget i forbindelse med uafhængigheden fra Storbritannien i 1980.
Som en meget vigtig del af den nye grundlov ville regeringen få ret til at tvangsekspropriere de store farme, som hvide ejere har på fed jord. Endvidere pålagde grundloven som noget helt ekstraordinært et andet land, Storbritannien, at yde kompensation til de hvide farmere.
Men selv om mange af de fattige, sorte bønder på den dårlige jord uden tvivl godt kunne tænke sig at få fingre i de store farme, så var det åbenbart ikke nok til at få dem til at stemme for forfatningen. Oppositionen havde endvidere advaret om, at forfatningen ville cementere præsidentens, altså for nuværende Mugabes, store magtbeføjelser.
I sine kommentarer til valgresultatet pegede regeringen på en meget høj deltagelse fra hvide vælgeres side. Men resultatet af afstemningen tyder på, at præsident Mugabe ikke har fået den normale store opbakning blandt især vælgere på landet.
Om to måneder skal der være parlamentsvalg, og forfatningsafstemningen giver et godt fingerpeg om resultatet. Med andre ord kan det forholdsvis nye oppositionsparti, Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC), under ledelse af den karismatiske fagforeningsmand Morgan Tsvangirai gå hen og vinde. Sker det, vil det være et historisk brud med det regerende ZANU-PF's magtmonopol. Ud over velfunderede klager over korruption og undertrykkelse af menneskerettighederne rider oppositionen på en stor nedgangsbølge inden for økonomien. Adskillige udenlandske banker har lukket for kreditten til Zimbabwe, og folk må stå i timelange køer for at få benzin i hovedstaden Harare. Både arbejdsløsheden og inflationen er nået over 50 procent i et land, der ellers har hørt til de mere fremgangsrige i Afrika.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu