Læsetid: 3 min.

Bøger til cigaretpris

24. februar 2000

Hvad Jan Sonnergaard ville have købt, hvis han ikke havde brugt pengene til noget andet

Bogudsalg
Årtusindets første bogudsalg åbnede i går med masser af gode tilbud og run på boghandelerne. Det kunne Informations bogpatrulje konstatere, da vi besøgte hhv. Arnold Buscks, Gads og Magasins boghandler i Københavns indre by. Det stille bogfolk fylkedes og stod med næsen i bøgerne for at gøre fund. Med i patruljen var forfatteren Jan Sonnergaard, der - hvis han skulle have købt bøger på udsalget - ville have købt følgende - med disse begrundelser:
1. Charlie Christensen: Arne And. En hysterisk morsom tegneserie-satire over et af de mest rædselsfulde lande i Skandinavien, Sverige. Den morsomste tegneserie siden Jørgen Mogensens Poeten og Lillemor. (Fire bind á nu 48 kr. Før: 98 pr. stk.)
2. Benn Q. Holm: Flugtens tid. En uretfærdigt overset, men god dansk forfatter. Han plejer at være vældig god til at skildre København. Det bliver sjovt at se, hvordan han bærer sig ad med at skildre Østeuropa. (Før: 268 kr., nu 58).
3. Allan Mylius Thomsen: Dansk øl-guide. Alene titlen viser, at forfatteren nok har fat i et emne, som vil interessere mig - og mange andre. (Før: 98 kr., nu: 45.)
4. Michael Strunges Sidegader, det første udvalg af Strunges prosa, som her for første gang blev trykt i bogform. For der er jo ingen tvivl om, hvor meget Michael Strunge betød for folk af min generation. Han var jo større end Bowie. (Før 168 kr., nu 89.)
5. Ida Jessen: Den anden side af havet. Jeg lånte den, da den udkom, og hun er en fabelagtig novellefortæller. (Før: 200 kr., nu: 89.)
6. Bo Reinholt: Salveren. En mand, som forstår at fortælle en historie - hvis man hører efter. (Før: 168 kr., nu: 49).
7.Celine: Fra det ene slot til det andet. Et af sidste århundredes mest usympatiske mennesker, men uden tvivl også en af de bedste forfattere. Lang dags rejse mod nat er jo et mesterværk. Jeg håber, denne her er lige så misantropisk - og lige så hård over for Danmarks, som "Rejse..." er over for Frankrig. (Før: 325 kr. Nu: 60 kr.)

Alsidigt udbud
Når Jan Sonnergaard alligevel ikke vil købe de nævnte bøger, skyldes det, at han angiveligt bruger de penge, han har, på årgangscognac og cubanske cigarer.
På udsalg er iøvrigt en hel del hovedværker fra de senere år, f.eks. Suzanne Brøggers Jadekatten, nedsat fra 325 kr. til 129, Jens Chr. Grøndahls Lucca, nedsat fra 348 kr. til 78, og Peter Høegs Frøken Smillas fornemmelse for sne, der kan erhverves for kun 30 kr. - 75 øre mindre en pakke 20-styks Prince Light koster. Den var tidligere sat til 98 kr.
Men som Anders Bodelsen sagde i morgen-tv på TV 2: Der er ikke noget flovt i at have en bog på udsalg. Det virkede, som om han var blevet hånet i den anledning, men sandt er det, at udsalgsbøgerne udmærket kan være solgt i mange oplag forinden.
Bodelsen havde iøvrigt valgt bl.a. en bog med luftfotografier fra Danmark og Morten Korchs Den grimme fragtmand.
Andre billige tilbud er en bog om den nye fødevareminister, Ritt Bjerregaard, dog ikke den, Tøger Seidenfaden har udgivet. Og Bibelen som stort udstyrsværk. Det er ikke alle, der lige har læst den.
En del antikvariater sælger også ud af bøgerne. Brøndums Antikvariat i Skørping lokker således blandt meget andet med en komplet serie af Knud Meisters og Carlo Andersens Jan-bøger fra 50'erne - ialt 55 bind, nedsat fra 2500 til 1500. "De er så pæne, som man kan få dem," oplyser kataloget. "Ingen rygge mangler". Og det er betryggende.
Jack Nicholsen bliver i øvrigt brugt som blikfang med høj cigarføring på forsiden af Arnold Buscks katalog - og er således uafvidende blev agent for dansk litteratur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her