Læsetid: 1 min.

Erika ændrede miljøkurs

15. februar 2000

Fransk oliefirma betaler rekordbeløb for at genskabe ødelagt dyre- og planteliv efter olieforurening

I Frankrig er en olieforurener blevet tvunget til ikke alene at betale for at få fjernet oliekagerne på sandstrandene og rense de olietilsølede klippekyster langs Bretagnes kyst. Der skal også penge på bordet til at genskabe det ødelagte dyre- og planteliv.
På den måde kom olietankeren Erikas forlis ud for Bretagnes kyst kort før jul til at markere indledningen til en helt ny æra inden for europæisk miljøpolitik.
Forliset og det efterfølgende slagssmål om, hvem der skulle betale, har i høj grad fået indflydelse på den nyligt udkomne hvidbog fra EU-Kommissionen.
"Der er ingen tvivl om, at Erikas forlis gjorde det presserende vigtigt at sende et signal om, at vi må have et bredere miljøansvar," udtaler Pia Ahrenkilde Hansen, som er talsmand for EU's miljøkommissær, Margot Wahlström.

Amerikanske tilstande
Dansk Industri udtrykte i sidste uge i Information frygt for, at EU-Kommissionens nye tiltag på miljøområdet skal føre til "amerikanske tilstande". Men de frygtede tilstande er allerede virkelighed i vores egen baggård.
I alt kommer oliemastodonten TotalFina til at betale 700 millioner franc som erstatning for følgerne af olietankeren Erikas forlis. Tankeren, som var gammel og rusttæret, brækkede midt over under en storm, og siden drev olien mod land og forurenede en lang kyststrækning.
Det helt nye er, at TotalFina har valgt - under stærkt folkeligt pres - at afsætte 50 millioner franc til en fond, der skal arbejde på at få genskabt den ødelagte natur. Firmaet slipper altså ikke med at betale et trecifret millionbeløb for at få oppumpet den olie, som er tilbage i skibsvraget og til at rense strandene.
Desuden er der afsat et millionbeløb til kommunerne langs kysten, så de kan genskabe Bretagneområdets image som et naturskønt feriemål. Endelig må firmaet punge ud for at få genskabt tilliden blandt de franske forbrugere, som er blevet skræmt af at se Frankrigs rige fiske- og østersspisekammer sølet til i olie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her