Læsetid: 1 min.

ETA myrder baskisk politiker

23. februar 2000

Terrororganisationen ETA dræbte i går socialisternes talsmand i det baskiske parlament

PALMA - Tyve minutter i fem i går eftermiddag slog den baskiske terrororganisation ETA til igen med 20 kilo dynamit.
Den 54-årige talsmand for socialistpartiet i det baskiske parlament, Fernando Buesa og hans 27-årige livvagt, Jorge Díaz Elorza, blev sprængt i luften og dræbt på stedet, da en bilbombe eksploderede i Vitoria i Nieves Cano-gaden ved det baskiske universitet, kun 200 meter fra parlamentsbygningen.
Det nye attentat kommer, netop som partierne er ved at forberede slutspurten til det spanske parlamentsvalg den 12. marts. Fernando Buesa - familiefar til tre børn - har i flere år været en af de fremtrædende socialister i Baskerlandet.
I 1990-1994 var han medlem af den baskiske koalitionsregering, og siden 1987 har han været generalsekretær for socialistpartiet i den baskiske provins, Alava. Siden 1995 har Buesa været ledsaget af en livvagt overalt, fordi der opstod begrundet mistanke om, at han var på ETA's dødsliste - men i går viste ETA, at organisationen er i stand til at ramme hvem som helst.

Politiske mord
ETA har siden 1968 myrdet over 800 mennesker i sin militære kamp for at opnå baskisk selvbestemmelse, men hvor det tidligere var militærfolk og politimænd, som var på sigtekornet, har terroristerne siden midten af halvfemserne dræbt adskillige baskiske politikere.
I lørdags demonstrerede over titusind mennesker i San Sebastian, og det er led i en voksende mobilisering af det civile samfund under kravet Basta Ya! - nu er det nok!
Efter mordet på Fernando Buesa er der udsigt til nye massedemonstrationer overalt i Spanien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her