Læsetid: 2 min.

EU formandskab: Østrig ingen enlig svale

3. februar 2000

Hvis nogen skulle formaste sig til at gå i regering med Dansk Folkeparti, vil EU se på sagen. Truslen mod Østrig er ikke en vildfaren, enlig svale, siger Portugals Europaminister

BRUXELLES - I mandags spyttede EU ulden ud af munden, og det var ikke noget uheld. Dette klare signal udsendte den portugisiske Europaminister Seixas da Costa i går aftes, hvor alt tydede på, at Østrigs præsident Thomas Klestil i dag vil give grønt lys for en ny regering med deltagelse af Jörg Haiders Frihedsparti. Portugal har EU-formandskabet, og tegner derfor
Unionen, også selvom truslen mod Østrig ikke direkte vedrører relationerne til EU:
"Vores idé om Haider vil ikke forandre sig, uanset hvad der står i regeringsprogrammet. Den eneste måde at få sanktionerne væk, er at få Haiders parti ud af regeringen," sagde Seixas da Costa. Han understregede samtidig, at EU-landene ikke har handlet overilet.
Direkte adspurgt svarede han, at han ikke kendte Dansk Folkepartis program, men understregede: "Det kan ske igen overfor andre EU-lande. Truslen mod Østrig var ikke tilfældig. Men det vil afhænge helt af de konkrete omstændigheder. Vi vil tage stilling fra sag til sag," sagde Seixas da Costa.
Partiformand Pia Kjærsgaard havde kun hån til overs for udsigten til måske en dag at blive sat udenfor døren af EU-landene:
"Det lyder som om, EU gør det sværere og sværere for sig selv, og det skal jeg ikke beklage. Det er en fuldstændig forkert beslutning. Uanset om der er tale om Dansk Folkeparti, eller fascister eller kommunister i et andet land, skal landet helt bestemme selv, uden indblanding," siger hun til Information.
Dr. jur. i folkeret ved Københavns Universitet, Frederik Harhoff, har omvendt intet problem med, at en dansk koalitionsregering risikerer at komme under EU-landenes lup.
Han ryster på hovedet af danske kritikeres fokusering på truslen som en indblanding i indre anliggender. Det skygger for det principielle:
"Det skal og bør ske. Sagen er et smukt eksempel på præventivt diplomati, og følger af den tendens til øget international overvågning, vi ser mere og mere. Den tid er ved at være forbi, hvor regeringerne uden videre kan afvise international kritik med henvisning til, at andre lande ikke har ret til at blande sig i deres interne affærer."
Harhoff påpeger, at EU har kritiseret Tyrkiet, Rusland, Milosevic og Tudjman, der også er demokratisk valgte:
"Jeg får dårlig smag i munden når folk mener, vi ikke også kan kritisere indadtil i EU," siger Harhoff.

Stigende forvirring
Samtidig med at truslen mod Østrig blev fastholdt, steg forvirringen over, hvad det egentlig i praksis betyder, at de 14 EU-landes trussel kun sigter på de bi-laterale relationer med Østrig, og hvad konsekvenserne kan blive for EU-samarbejdet. Den største interesse samler sig om regeringskonferencen, der skal reformere EU-traktaten.
Seixas da Costa understregede, at truslen på ingen måde vil få indflydelse på forhandlingerne om traktaten.
Europa-Parlamentet debatterede i går situationen i Østrig. Uden at nå frem til en fælles erklæring.
Gruppeformænd fra Socialister, Grønne og Liberale bakkede alle op om de 14 landes trussel. Men den største gruppe, de konservative, der også tæller de østrigske kristdemokrater, der er på vej i regering med Haider, lagde afstand: "Vi har fuld tillid til Østrigs kristdemokrater," sagde gruppeformand Hans Geert Pöttering.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu