Læsetid: 4 min.

Film

3. februar 2000

*Paul Auster, central amerikansk forfatter, debuterede i 1998 som filminstruktør med Lulu on the Bridge, men formåede ikke at bruge kameraet med samme skarphed som pennen. Til gengæld gik det ikke så ringe, da Philip Haas i 1993 filmatiserede den beske og underfundige fabel The Music of Chance. Ikke nogen højtflyvende tolkning af en mangetydig fortælling, men en køligt velberegnet, filmisk lommeversion af den bizarre historie om omstrejfer Nashe, der formæler sin skæbne til en ung professionel pokerspiller, Pozzi. De forlader sig på tilfældets musik og en god del overmod, da de indleder sig i et alt-satsende pokerspil med to ældre, excentriske, stenrige brødre - på overfladen et Gøg og Gokke-par, men mere snu end som så. Nashe og Pozzi forvandles selv til et tragi-komisk par, mens de på Sisyfos-agtig vis prøver at arbejde sig ud af spillegælden til brødrene, bevogtet af filmens mest spændende figur, opsynsmanden Calvin Murks. Han spilles aldeles fremragende af M. Emmet Walsh som magtens evigt selvtilfredse forlængede arm, men også mere end det. Udfører han bare ordre eller handler han på egen hånd? Mørk og skummel (murky) er denne Murks, der balancerer mellem det velmenende og det dæmoniske, det regulære og det løgnagtige. Mandy Pantinkin rammer plet som den selvtilstrækkelige Nashe, mens James Spader desværre er lidt for tyndbenet som fabelfiguren Pozzi. De sære brødre spilles af Joel Grey (fra Cabaret) og tykke Charles Durning (fra Tootsie), og de er begge superbe.
The Music of Chance/Tilfældets musik. DR 1, torsdag kl. 23.35-01.10

*Dansk film er pænt repræsenteret på ugens program. Stellan Olssons En loppe kan også gø - en af de mest sympatiske ungdomsfilm fra de senere år - er historien om den lettere handicappede teenager Rosa, der er god veninde med provinsbyens ældre og ensomme, men har sværere ved at begå sig blandt jævnaldrende. Christina Brix Christensen er charmerende umiddelbar i hovedrollen, og blandt de særlinge, hun rusker op i, ses Erik Clausen, der har skrevet det meget clausenske manuskript. Også Peter Gren Larsen debutkomedie Baby Doom fra 1998 er en charmer, en myldrende idérig fortælling om et ungt ambitiøst par, der kommer i krise, da en kolikbaby snupper meget af nattesøvnen og overskuds-energien. Gren Larsen har et let touch, en drilagtig satirisk evne og musikalsk fortællestil, der bøder på, at han ikke når særlig langt ned under overfladen. Peter Mygind, Camilla Bendix og Jesper Asholt turnerer indforstået de mange vitser. Endelig rummer ugen den meget produktive, men nu nærmest glemte Peer Guldbrandsens Mariannes bryllup fra 1958, også en komedie, men af de mere traditionelle. Astrid Villaume og Henning Moritzen rammer dog den rette sofistikerede tone i de amourøse forviklinger, der også involverer Birgitte Price og en fejlplaceret William Rosenberg. Og så kommer tilmed en genudsendelse af Nils Malmros' Kærlighedens smerte, omkranset af en tema-aften om Malmros på DR 2.
En loppe kan også gø. DR 1, fredag kl. 16.16-17.45
Baby Doom. DR 1, lørdag kl. 20.40-21.50
Kærlighedens smerte. DR 2, lørdag kl. 21.05-23.00
Mariannes bryllup. TV 3, søndag kl. 12.30-14.10

*Geena Davis har for nylig fået succes i familiefilmen Stuart Hill, et tiltrængt come-back efter at hendes stjerne længe har været dalende på grund af et ufrugtbart samarbejde med ægtemanden, den finske action ekspert Renny Harlin. Davis var jo engang den originale komedienne fra Beetle Juice og ikke mindst i sædekomedien med romantiske overtoner, Turist ved et tilfælde. Her er hun den excentriske og forvirrede enspænder, der sætter liv i William Hurts henslumrende rejsebogsforfatter - den sorgramte søvngænger, som har specialiseret sig i snusfornuftige betragtninger over, hvor bekvemt en rejsende kan slippe for alt besvær. Et dybt livsfornægtende beskæftigelse, men redningen vinker forude i form af Davis' uordentlige og livgivende indflydelse. Lawrence Kasdan har instrueret denne fine filmatisering af Anne Tylers roman, så filmen får et stærkt europæisk-eftertænksomt præg.
The Accidental Tourist/Turist ved et tilfælde. DR 2, fredag kl. 20.00-22.00

*Jennifer Jones med det dragende, tåre-slørede blik sørger for, at alle yndere af Hollywood i det smask-sentimentale 1950'er-hjørne tilgodeses lørdag eftermiddag. Det sker med det svulmende technicolor-drama Love is a Many Splendored Thing, en dejlig titel og en dejlig theme song, som Groucho Marx ikke kunne dy sig for at omdøbe til Sex is a Many Splendored Thing. Nærmest blasfemisk dengang i 1950'erne, hvor William Holdens krigskorrespondent i Hongkong oplever den romantiske fryd, der rummer alt, med Jennifer Jones' følsomme doktor. Henry King, en veteran, der vidste hvordan sådan en kage skulle skæres, har instrueret.
Love is a Many Splendored Thing/Den fryd, der rummer alt. TV2, lørdag kl. 14.15-16.00

*Frank Capra står på mandagens komedie i TV2's velkomne vinterserie af ældre Hollywoodfilm, der - som det hedder på programlæggersprog - ikke kan "bære en prime time-placering." Sammenlignet med det meste af hvad der ellers udbydes af serier og B-film er Capras elskede komedie dog i høj grad prime. Han lader sin kollektivfamilie af livskunstnere boltre sig i en menage, der ikke tænker på de ellers så lovpriste materielle værdier, som man jo ikke kan tage med sig graven alligevel. Ikke en af Capras allerbedste komedier, men den har James Stewart og Jean Arthur som de unge elskende og den uforglemmeligt massive Edward Arnold som storkapitalens repræsentant. Desværre også den selvglade frikadelle Lionel Barrymore som vismand i rullestol.
You Can't Take it With You/Du kan ikke tage det med dig. TV2, mandag kl. 00.20- 02.25

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her