Læsetid: 2 min.

Folketingsflertal imod Windows

5. februar 2000

Folketinget vil bryde Microsofts monopol på edb-programmer i den offentlige sektor

Et flertal i Folketinget er parat til at lægge stemmer til et brud med Microsofts faktiske monopol på edb-programmer i den offentlige sektor.
"Det ville være en god idé at sætte Microsoft kniven for struben," siger Socialdemokratiets IT-ordfører, Ole Hækkerup til Information. Han støtter et forslag fra SF's Knud Erik Hansen, som vil pålægge regeringen at tage initiativer til at udbrede anvendelsen af såkaldte open source-programmer i den offentlige sektor.
Forslaget får også opbakning fra Venstres ordfører, Christian Jensen, og Enhedslistens Søren Kolstrup.
I Frankrig vil parlamentet pålægge myndighederne at skifte fra Microsoft til open source-programmer, herunder det gratis styresystem, Linux, der længe har været tilgængeligt. I Open source er programkoden frit tilgængelig. Det gør det lettere at optimere systemerne til egne behov.
Christian Jensen vil ikke tvinge den offentlige sektor til at skifte. "Hvis Microsoft laver et produkt, der er dobbelt så godt, så skal vi selvfølgelig bruge det," siger han.
Søren Kolstrup mener, at en beslutning om at få det offentlige til i højere grad at skifte til Linux, vil være en principiel beslutning, der gør op med store firmaers monopol: "Det er OK, at SF kom før os med forslaget, men jeg synes godt, det kunne være lidt strammere," siger han.

Microsoft advarer
"Der er god grund til at gøre op med Microsofts monopol i Danmark, og det vil gavne de mange små og mellemstore softwarevirksomheder, der vil kunne udvikle software uden at have Microsofts advokater efter sig," siger Knud Erik Hansen.
Han mener, at statens skift vil få firmaer til at udvikle software og dermed gøre det lettere for private virksomheder at skifte.
Microsoft i Danmark advarer mod at skifte styresystem. "Et systemskift er mere end bare et skift, det er også uddannelse af brugerne," siger Claus Johnsen, Microsoft.
IT-guide Jonas Smedegaard, der har lang erfaring med at bruge Linux, mener dog ikke at det vil være noget problem:
"Der er en væsenlig forskel på opsætningen af maskinerne, men på programmerne er der ikke en stor forskel," siger han.
Jens Grundtmann, der er system-administrator på Geografisk Institut, Københavns Universitet, tror, at der vil være problemer med mangel på programmer til specielle formål, men alligevel er han positivt indstillet overfor et eventuelt skift til open source.

Mathias Lydholm Rasmussen er erhvervspraktikant fra 9. klasse på Freinet-skolen på Valby Langgade i København

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu