Læsetid: 2 min.

Fortryllelsen er (ikke) hævet

22. februar 2000

Screamin' Jay Hawkins er død, men ekkoet af den gale mands skrig hænger i luften

Nekrolog
Verden er desværre blevet et mere fornuftigt og dermed farligere sted at opholde sig. Den har mistet en af sine mest originale beboere, der kunne farve den i en mere absurd retning. Screamin' Jay Hawkins vil ikke skrige mere i denne omgang. Men hans stemme og ånd vil stadig runge i os.
Den store entertainer, blues- og rock-sanger blev født i Cleveland, Ohio, i 1929. Hans rigtige navn var Jalacey Hawkins, og han startede egentlig som bokser. Men i 50'erne begyndte han for alvor at bruge sin overvældende energi i musik. Han spillede klaver og sang, ofte i en blues inspireret stil med humoristiske og absurde tekster.
Hans vigtigste sang, "I put a spell on you", skrev han i 1956. Alene denne sang har gjort ham udødelig. For den er ikke kun en sang, men en måde at være på. Han levede sig ind i den, og som lytter kan man ikke undgå at blive grebet af den. Der er noget dæmonisk over den. Og han opførte den også med en dæmonisk iscenesættelse.
Screamin' Jay Hawkins benyttede sig af voodoo-elementer i sin optræden. Han kom f.eks. ofte på scenen i en flammende kiste. Han havde et cigaretrygende kranium, installeret på en pind, med navnet Henry, som han snakkede med. Selv var han iført en sort velour kåbe.
Han solgte aldrig mange plader. Men han gav inspiration til mange musikere. Hans hit blev sunget af bl.a. Nina Simone og Creedance Clearwater Revival, og hans optræden inspirerede Alice Cooper og Kiss.
Af hans andre hit kan man nævne "Alligator Wine", "I Hear Voices" og hans version af Tom Waits-sangen "Heart Attack and Wine", som blev brugt i en Levi's reklame.
Selv om han er væk kan man få en smagsprøve på hans kraft i filmen En sort dag i Harlem, hvor han til bedemændenes årsfest spiller to af sine sange.
Screamin' Jay Hawkins flyttede til Paris og døde den 12. februar under en operation. Lad hans ånd vandre i os alle.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her