Læsetid: 2 min.

Fransk parti overvåget

18. februar 2000

Det franske socialistparti er på ny blevet udspioneret af politisk politi, selvom det officielt blev afskaffet i 1994

PARIS - På trods af, at det politiske politi officielt blev afskaffet i Frankrig i 1994, er politiets efterretningstjeneste blevet grebet i et nyt tilfælde af spionage over for Socialistpartiet.
Den pågældende afdeling af politiet, der hedder Renseignements Généraux (RG), har i en periode filmet aktiviteterne i og omkring Socialistpartiets lokale hovedkvarter i Bordeaux ved hjælp af et spionkamera installeret i en bygning på den anden side af gaden.
Indenrigsminister Jean-Pierre Chevènement har måttet beordre en undersøgelse foretaget af politiets interne inspektion, der imidlertid er gået let hen over sagen, idet man hverken har afhørt det oprindelige vidne, der har indberettet spionvirksomheden, eller repræsentanter for den krænkede part, Socialistpartiet.
Der hævdes at være tale om en 'individuel overskridelse' af RG's beføjelser, men to RG-officerer er ikke desto mindre blevet fjernet fra deres poster i Bordeaux efter afsløringen af affæren.
Partiafdelingen i Bordeaux har protesteret i skarpe vendinger og indgivet en klage, støttet af partiets landsformand, François Hollande.
Frankrig har opretholdt sit politiske politi, der blev grundlagt af den berygtede inden rigsminister Joseph Fouché under Napoleon I, gennem alle regimer til og med den Femte Republik -en ubrudt tradition, der er enestående i Vesteuropa.
I 1994 besluttede indenrigsminister Charles Pasqua at afskaffe overvågningen af de politiske partier, der indtil da var foregået ganske rutinemæssigt - det var en del af RG's faste virksomhed side om side med overvågning af undergravende virksomhed, underjordiske terroristgrupper, væddeløbsbaner, kasinoer og spillebuler.
Beslutningen om at afskaffe overvågningen af de politiske partier blev truffet efter afsløringen af et åbenlyst tilfælde af spionage i 1994 - ligeledes mod Socialistpartiet. En RG-officer havde foretaget hemmelig aflytning af et lukket møde i Paris partiets bestyrelse.
Den nye affære viser, at RG har svært ved af aflægge sine indgroede, 200 år gamle vaner. Under valgkampen i 1997 krævede den nuværende premierminister, Lionel Jospin, iøvrigt afskaffelse af RG, som han betegnede som "politisk politi".
Dette valgløfte har han ikke holdt, og den nuværende indenrigsminister ønsker ikke at give afkald på denne tjeneste, "da den republikanske stat har brug for at råde over visse efterretninger, som kun kan fremskaffes af agenter ude i terrænet."
Den eneste reform, indenrigsministeren har gennemført på området, er afskaffelse af det Centrale Kontor for Meningsmålinger og Statistik, der var specialiseret i at lodde stemningen forud for valg og levere regeringerne præcise forudsigelser af valgresultaterne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu