Læsetid: 4 min.

Fremtidens IT-firma sælger vejledning - ikke produkter

21. februar 2000

Microsoft vil få store problemer i fremtiden, spår IT-guide Jonas Smedegaard. Konturerne af fremtidens IT-marked er nu ved at vise sig i Danmark

Jonas Smedegaard ligner IT-samfundets avantgarde på alle tænkelige måder. Med barberet hoved og et våbenarsenal af mobil teknogrej i tasken, rejser han rundt mellem sine kunder i hele verden.
Han bor ikke rigtigt nogen steder, men er altid til at få fat på - fordi han er på alle tænkelige net. Hans virksomhed IT-guide Dr. Jones arbejder hovedsageligt i Århus og København, men han er begyndt at få flere og flere kunder i San Francisco Bay området i Californien. For Jonas Smedegaard er det ligegyldigt hvor han befinder sig i verden, han kan arbejde på sine projekter fra et hvilket som helst sted på kloden.
Stakåndet og en anelse rastløs sætter han sig ned og udbryder spontant. "Det er vildt spændende at leve netop på dette tidspunkt i verdenshistorien. Jeg føler, at jeg lever i flux, hvor det ikke er til at overskue, hvad der sker i morgen. Og det har jeg det godt med. Jeg kan mærke, at der virkelig er gang i nogle ting derude i verden".

Firma uden produkter
Det er disse ting 'ude i verden', IT-Guiden har planlagt at fortælle om til Information. Inden det er muligt at bryde ind, starter Jonas Smedegaard med at fortælle om sin egen virksomhed: "Det, der er ved at ske nu, er, at det er blevet muligt at lave en forretning, der alene håndterer processer. Før i tiden har man kun kunnet tjene penge på at producere produkter. Men for mig at se, er produkternes tid ved at rende ud, netop fordi produkter ikke er dynamiske nok. Hvis man ser på IT som en serie produkter, misser man hele pointen. IT er i sit udgangspunkt processer, hvor millioner af mennesker arbejder sammen om at skabe det serviceredskab, som computere og internettet er."
Jonas Smedegaard taler hurtigt om de forandringer han ser at vi står overfor. At videnssamfundet handler om at håndtere viden, betyder rent faktisk noget - selvom det efterhånden er blevet sagt så mange gange, at det i dag lyder banalt. Men for ham at se, er det ikke alene rigtigt, men også en grundlæggende forandring af vores måde at arbejde og tænke på.
"At håndtere viden betyder, at man kan håndtere det kaos, som opstår, når alle mennesker i hele verden mødes for at dele, det de ved, kan, og har udforsket. Det er den største udfordring af alle, at få alt det rod til at hænge sammen, og sætte det i system", siger han.

Mere og mere rod
"Det er klart, at der brug for guidning i den flux, som samfundet overstrømmes af. Det er derfor, jeg kalder mig for IT-Guide og ikke programmør eller konsulent. Og der bliver brug for masser af min slags fremover, for der bliver mere og mere rod at finde rundt i, end vi overhovedet kan overskue."
Jonas Smedegaard har fra starten været med i miljøet omkring det såkaldte Open Source fænomen. Open Source er et brud med softwaremarkedets hang til at patentere software, ved netop at holde programmernes kilder åbne for forbedringer, kommentarer og forandringer.
"En af de tendenser jeg forstå, er netop 'open source'. og for mig at se rummer dét fænomen et eksplosivt potentiale i forhold til hvordan hele IT-verdenen er organiseret. 'Open Source' udfordrer selve det princip, der organiserer pengestrømmene, der omgiver nettet," siger Jonas Smedegaard.
"Hvor store virksomheder som f.eks. Microsoft i de sidste 20 år har defineret vores behov oppefra, er det nu muligt, at alle vi, der arbejder ude i marken, kan arbejde sammen med computerbrugerne om at skræddersy programmer og netværksløsninger til deres behov. Det betyder, at pengene bliver brugt til at sætte åbne og gratis programmer - der kan hentes ned fra nettet af alle - sammen på en begavet måde. Princippet er altså, at vi, der arbejder med disse ting, giver vores arbejde væk til hinanden, for derefter at kunne nyde godt af alles arbejde."
- Hvor kommer pengene da fra?
"Vi kalder det for gift-economy. Men det betyder ikke, at vi arbejder gratis. Det vi gør, er, at alt, hvad vi laver, i udgangspunktet er gratis for alverden. Men den tid, vi bruger på at lave skræddersyede løsninger, koster penge. Så hvis man har brug for et eller andet til virksomheden, kan jeg sætte det sammen af alle de gratis komponenter, der ligger som en gaveregn på nettet. Hvis de selv kan sætte deres systemer op, så fint med mig. Men det er det ikke alle, der kan. Og det er dér, pengene kommer ind i billedet."
- Men hvad hvis de firmaer, du arbejder for, vil have patent på det, de betaler dig for at lave?
"Det er et ufravigeligt princip, at det jeg laver for folk, skal være frit tilgængeligt for alle. Jeg nyder jo selv godt af alt det, andre har skabt. Derfor må jeg være med til at forøge puljen af gratisprogrammer. At give mit arbejde som gave er selve grundlaget for mit firmas eksistensberettigelse. "
- Men er hele open source fænomenet ikke stadig på et nørdestadie. Jeg skriver for eksempel selv på et patenteret tekstbehandlingssystem?
"Udviklingen er kun begyndt. Det, der er ved at ske i Open source miljøet nu, er en finpudsning af det, der hedder brugergrænsefladerne. Vi er ved at lave programmer, der er til at holde ud at se på, og som er fuldt på højde med word og windows - og hvad det alt sammen hedder. Og når det er klar, så kan monopolerne godt regne med, at de får en over nallerne rent økonomisk. For det, vi laver, er bedre og samtidig gratis," siger Jonas Smedegaard.

Leder på forsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her